Dilatarea colului in travaliu

/ / Modificat: 2012-03-09
Dilatarea colului in travaliu

art_1_relaxare_travaliu_Dilatarea colului in travaliu sau la nastere este esentiala in nasterea vaginala. Ea se caracterizeaza prin deschiderea colului uterin (intrarea in uter) si se produce de obicei in mod natural in apropierea momentului nasterii. Atunci cand aceasta nu apare, medicii pot induce dilatarea.

Debutul travaliului coincide cu dilatarea colului

In ultima parte a sarcinii colul incepe sa se deschida progresiv. El deja are o deschidere de 1-3 cm inca din al 3-lea trimestru, inainte de delansarea travaliului. Contractiile uterine repetate care apar in timpul travaliului ajuta la deschiderea colulului pana la diametrul de 6 cm. Din acel punct presiunea pe care o exercita prezentatia fatului la momentul nasterii (intoarcerea cu capul in jos si pregatirea de iesire) si contractiile uterine vor deschide colul pana la 10 cm, cand este considerat stadiu complet de dilatare.

Odata cu travaliul, colul uterin sau cervixul incepe sa se subtieze si sa se inmoaie, pentru ca imediat dupa sa inceapa sa se dilate. In acelasi moment, incep sa apara si contractiile, care ajuta la deschiderea colului si la impingerea fatului prin canalul de nastere. De la momentul declansarii travaliului, medicul sau asistenta vor monitoriza periodic ritmul de dilatare a colului, pentru a stii ce masuri sa ia in continuare. Daca dilatarea nu se produce natural, se apeleaza la inducerea travaliului.

declansare_travaliuIata care este clasificarea generala a dilatatiei colului intr-o sarcina si criteriile dupa care se iau medicii la nastere:


  • Faza latenta - 0-3 cm;
  • Travaliul activ (debutul travaliul) - 4-7 cm;
  • Etapa de tranzitie - 8-10 cm;
  • Dilatare completa: 10 cm etc.

Nasterea nou-nascutului are loc la putin timp dupa ce dilatarea este completa, chiar daca gravida nu impinge imediat.

Care sunt simptomele dilatarii colului uterin in timpul travaliului?

Deschiderea colului cervical este blocata in timpul sarcinii de un dop gelatinos (cervical). Acesta are rolul de a proteja impotriva patrunderii bacteriilor in uter. La momentul intrarii in travaliu acest dop cade. Acest lucru coincide cu ruperea apei.

Gravidele spun ca li se rupe apa atunci cand intra in travaliu si se pregatesc sa nasca. Atunci cand se intampla acest lucru este un semn ca a inceput dilatarea colului. Nu toate femeile sesizeaza si resimt pierderea dopului gelatinos. La unele se manifesta mai pronuntat, la altele nu!

afectiuni-placentaSangerarile vaginale sunt un alt semn care poate sa apara

Acestea apar de obicei odata cu ruperea apei. Mucusul devine rozaliu din cauza firicelelor de sange din el, rosu sau chiar maroniu. Daca sangerarea este rosiatica, clara exista riscul sa nu fi aparut de la dilatare, ci din cauza unor complicatii. Printre acestea se numara desprinderea placentei sau placenta previa.

La momentul inceperii deschiderii colului poti resimti si unele dureri pelvine. Acestea sunt similare celor care apar la momentul sau inaintea menstruatiei in cadrul unui ciclu menstrual. Uneori pot fi ceva mai intense din cauza contractiilor care apar in timpul travaliului.

art_inducere_travaliuInducerea travaliului

Daca dilatarea nu se produce in mod natural, medicii recurg la inducerea ei. De obicei se administreaza prostaglandine pentru subtierea si deschiderea colului. Uneori acestea sunt introduse direct in cervix. Prostaglandinele sunt continute in mod natural de sperma. De aceea, multi medici recomanda contactul sexual ca metoda de inducere a travaliului, implicit a dilatarii colului uterin.

Totusi, nu exista dovezi stiintifice care sa ateste ca metoda este eficienta. Alta metoda naturala de inducere a dilatarii colului sau a travaliului este stimularea sfarcurilor. Prin aceasta actiune se produce in organism oxitocina. Ea este un hormon organic care ajuta la provocarea contractiilor uterine. Stimularea se poate face manual sau cu ajutorul unei pompe de san.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dilatarea colului Declansarea travaliului Inducerea travaliului Travaliu Semne travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre