Primele simptome de sarcina pe care le poti simti inainte de a-ti face testul

/ / Modificat: 2024-05-22
Primele simptome de sarcina pe care le poti simti inainte de a-ti face testul

Crezi ca ai putea fi insarcinata si ai inceput sa simti vreun simptom care ar putea indica o sarcina? Atunci cand o femeie ramane insarcinata, are loc o revolutie hormonala in corpul ei, ceea ce duce la aparitia primelor semne de sarcina. Aceste simptome pot aparea intr-un stadiu foarte timpuriu, chiar inainte de a face testul. Actiunea gonadotropinei corionice umane (hormonul sarcinii), impreuna cu estrogenul si progesteronul, declanseaza o serie de mecanisme fiziologice care indica faptul ca a inceput sarcina si care pot aparea chiar inainte de a sti ca astepti un copil.

Cand apar primele simptome de sarcina?

Unele femei nu simt aproape deloc simptome, in timp ce altele le simt chiar inainte de confirmarea sarcinii. Acest lucru variaza foarte mult de la o femeie la alta. La inceput, acestea pot fi oarecum deconcertante, deoarece sosirea menstruatiei provoaca, de obicei, disconfort in partea inferioara a abdomenului, umflaturi la nivelul sanilor si in zona abdominala, schimbari de dispozitie, oboseala etc, simptome asemanatoare cu cele ale sarcinii, care pot fi derutante.

Pot exista simptome de sarcina in primele cateva zile dupa actul sexual?

Dupa actul sexual, are loc fertilizarea, cand ovulul si spermatozoizii se unesc si incepe o noua viata. La patru pana la sapte zile de la fecundare, embrionul se implanteaza in peretii uterului mamei (ceea ce poate provoca usoare sangerari), unde va continua sa se dezvolte pana in ziua nasterii sale. In aceasta perioada, o femeie poate incepe sa simta primele semne de sarcina inainte de inceperea menstruatiei, chiar cu 10 zile inainte de menstruatie.

Primele semne de sarcina inainte de prima menstruatie

  • Lipsa menstruatiei

Unele simptome pot fi prezente inainte de a va da seama ca ai ratat o menstruatie. Cu toate acestea, amenoreea (lipsa sangerarilor) este cel mai evident simptom al sarcinii, desi se poate datora si altor circumstante, cum ar fi stresul, modificari hormonale in afara sarcinii sau alte cauze. Cu toate acestea, pot exista sangerari care pot fi confundate cu menstruatia, dar care sunt de fapt sangerari de implantare.

  • Sensibilitatea sanilor

Sanii incep sa se pregateasca pentru a incepe sa produca lapte inca de la inceputul sarcinii. Ei incep sa sufere modificari care provoaca umflaturi, o senzatie de furnicaturi si o sensibilitate extrema, facand ca orice frecare sa provoace durere. Cresterea brusca a hormonului progesteron afecteaza cresterea glandelor mamare, iar estrogenul afecteaza dezvoltarea canalelor de lapte, determinand cresterea fluxului de sange, a stratului de grasime si a dimensiunii glandelor de lapte la nivelul sanilor.

  • Durere de burta

Printre simptomele sarcinii din primele saptamani este frecventa senzatia de durere in partea inferioara a abdomenului, similara cu durerile premenstruale sau cu durerile resimtite in timpul menstruatiei. De fapt, este frecvent ca simptomele de inceput de sarcina sa fie confundate cu simptomele menstruale. De asemenea, este posibil sa simti intepaturi insotite de dureri in partea inferioara a spatelui. Acest lucru se datoreaza modificarii uterului, atunci cand embrionul prinde radacini in mucoasa uterina.

Greata si varsaturi

Cauzate tot de actiunea hormonilor, majoritatea femeilor insarcinate sufera de greata in primul trimestru de sarcina, desi in unele cazuri poate dura mai mult, chiar pana la sfarsitul sarcinii. Greata poate fi insotita de salivatie excesiva sau de varsaturi. Unele lucruri nici macar nu le poti mirosi, mai ales dimineata, pentru ca iti vine imediat sa vomiti. Poti chiar sa dezvolti o aversiune fata de anumite alimente.

Umflarea picioarelor sau a mainilor

Volumul crescut de sange este responsabil pentru acest lucru (si pentru multe alte neplaceri), deoarece determina acumularea excesului de lichid in tesuturile femeii insarcinate, ceea ce duce la umflarea picioarelor, picioarelor sau mainilor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Test de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre