S-a aflat care ar putea fi cauzele greturilor si varsaturilor din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-06-15
S-a aflat care ar putea fi cauzele greturilor si varsaturilor din timpul sarcinii

Aproximativ 70% dintre femeile insarcinate sufera de greturi matinale, care uneori duc la varsaturi. Cele mai multe femei le resimt in primul trimestru si se diminueaza pe masura ce sarcina avanseaza, dar altele le resimt pana in momentul nasterii.

Pana la doua procente dintre femeile insarcinate sufera de hiperemeza gravidica (HG), o afectiune care provoaca greata si varsaturi atat de severe incat poate duce la deshidratarea mamei si la deficiente nutritive si probleme in dezvoltarea fatului. Este principala cauza de spitalizare la inceputul sarcinii si a doua cea mai frecventa cauza de spitalizare in timpul sarcinii, in general.

Cauza din spatele greturilor si varsaturilor in timpul sarcinii, chiar si in cele mai grave cazuri, este acum cunoscuta: gena GDF15. Cunoasterea si studierea acesteia va ajuta la prevenirea si tratarea acestor simptome neplacute si la reducerea efectelor secundare in cazurile severe.

Cel putin asta sustine un nou studiu care investigheaza legatura dintre gena GDF15 si hiperemeza gravidica, care a descoperit ca un nivel excesiv al acestui hormon este principalul vinovat.

In cadrul unei cercetari anterioare, oamenii de stiinta au comparat genele a 926 de femei insarcinate cu hiperemeza gravidica (HG) cu genele a 660 de femei care au avut niveluri normale de greata si varsaturi in timpul sarcinii. O singura gena a prezentat diferente semnificative intre cele doua grupuri: gena care codifica un hormon de stres celular numit GDF15.

Hormonul, care este prezent la niveluri ridicate in placenta, trimite semnale catre o parte a creierului care controleaza greata si pofta de mancare. Rezultatele sugereaza ca, la femeile cu anumite variante ale genei identificate, ceva nu este in regula cu modul in care hormonul GDF15 trimite semnale catre creier, ceea ce duce la simptome de HG.

Ani de zile s-a crezut ca greata ar fi cauzata de hormonul de sarcina (hCG) si ar putea fi chiar de natura psihologica, asa ca aceasta descoperire ne duce intr-o noua directie, a declarat Marlena Fejzo, doctor in stiinte, cercetator didactic la Scoala de Medicina Keck si autorul principal al studiului. "Studiul nostru ofera dovezi convingatoare ca anomaliile genei GDF15 si ale proteinei pe care o codifica sunt cauza principala a HG".

Greturile, predeterminate inainte de sarcina

Cercetarile arata, de asemenea, ca sensibilitatea femeilor la GDF15 depinde de cantitatea pe care corpul lor o produce inainte de sarcina.

GDF15, gena care circula in sangele matern este predominant de origine fetala. S-a constatat ca cea mai mare parte provine din unitatea feto-placentara si ca nivelurile mai ridicate de GDF15 sunt asociate cu varsaturile si sunt chiar mai ridicate la pacientii cu HG.

In plus, nivelurile mai scazute de GDF15 inainte de sarcina predispun femeile la hiperemesis gravidarum. Cercetatorii au descoperit ca o varianta rara in gena GDF15, cunoscuta sub numele de C211G, care predispune mamele la HG, afecteaza secretia celulara de GDF15 si este asociata cu niveluri scazute de GDF15 in starea de non-graviditate.

De asemenea, au facut experimente pe soareci si au descoperit ca expunerea acestora inainte de sarcina la niveluri ridicate de GDF15 i-a protejat impotriva aparitiei ulterioare a greturilor si varsaturilor.

Aceasta descoperire sugereaza ca testarea genetica a femeilor insarcinate ar putea preveni cele mai grave cazuri si ar putea concepe tratamente pentru greata si varsaturi, un lucru care a facut putine progrese in ultimii ani, in ciuda faptului ca medicina continua sa evolueze.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greturi matinale sarcina Greturi sarcina Varsaturi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre