Saptamana 37 de sarcina

/ / Modificat: 2017-06-19
Saptamana 37 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Bebelusul tau inca nu a terminat procesul de crestere in saptamana 37 de sarcina, dar viteza cu care ia in greutate s-a micsorat, incetinind la 15 grame pe zi. Pe masura ce acumuleaza grasime, corpul copilului devine din ce in ce mai rotund, grasimea dand nastere acelor cute atat de dragalase de la incheieturi.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 37 de sarcina?

Acum bebelusul tau este cat o legatura de sfecla mangold.

sfecla_mangold

Puiul din burtica ta cantareste in saptamana 37 aproximativ 2.800 de grame si are o lungime de 49 de centimetri.

Sarcina la 37 saptamani: cum creste bebelusul tau?

In saptamana 37 de sarcina, bebelusul tau este considerat a fi dezvoltat complet. Daca s-ar naste acum, plamanii lui ar trebui sa fie complet maturi si pregatiti sa se adapteze la viata din afara burticii, desi data nasterii tale "la termen" este inca la trei saptamani distanta. Bebelusii nascuti intre 37 si 42 de saptamani sunt considerate nascuti la termen.

Se pregateste in continuare pentru viata de afara "respirand" lichid amniotic, clipind, sugandu-si degetul, sau miscandu-se de pe o parte pe alta.

La 37 de saptamani, fata bebelusului are inclusiv gene si sprancene. Cele mai multe prime fire de par, mai bine zis primele fire de puf, au cazut deja in lichidul amniotic, au fost inghitite de bebelus, si transformate in meconiu (substanta care devine primul lui scaun).

Multi bebelusi se nasc cu par, chiar cu suvite lungi de pana la cativa centimetri. Nu te astepta insa ca parul lui sa fie de aceeasi culoare ca al tau. Cuplurile cu parul inchis la culoare sunt luate de cele mai multe ori prin surprindere atunci cand isi vad bebelusul blond sau roscat si invers. Mai sunt, de asemenea, si acei bebelusi care se nasc doar cu un puf delicat pe cap.

saptamana 37 de sarcina

Calendar de sarcina in imagini | Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 37 de sarcina

Capul copilului, care va creste in continuare, va fi pana la momentul nasterii de aceeasi circumferinta cu pieptul.

Sexul copilului pare sa fie un factor important in determinarea greutatii la nastere. Daca ai un baiat, el va cantari putin mai mult decat o fata care se naste in aceeasi perioada.

Totodata, daca ai un baiat, poate vrei sa stii ca testiculele sunt coborate deja in scrot. Pot exista si cazuri in care acestea sa nu fie coborate nici pana la nastere, insa sunt rare.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere doar o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 37 saptamani de sarcina?

La 37 de saptamani, ai 9 luni de sarcina. Mai ai doar 3 saptamani pana la termen.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 37 de sarcina?

Nu exista o modalitate sigura prin care se poate prezice cand va incepe travaliul. Corpul tau se pregateste pentru nastere cam cu o luna inainte de a intra in travaliu, astfel ca in saptamana 37 s-ar putea sa observi aparitia unora dintre semnele nasterii.

Iata cateva lucruri pe care le poti sesiza in saptamanile sau zilele premergatoare nasterii:

  • Daca esti insarcinata pentru prima oara, poti simti cum fatul coboara, cu doua pana la patru saptamani inainte de nastere. Vei simti o greutate in zona pelviana si mai putina presiune in cutia toracica. Acest lucru te va ajuta sa-ti recapeti mai repede rasuflarea, dar vei merge mai greu si vei urina mai frecvent.
  • Din ce in ce mai frecvente si mai intense, contractiile Braxton Hicks pot semnala pre-travaliul, in timpul caruia cervixul tau se subtiaza si se pregateste pentru adevaratul travaliu. Aceste contractii se resimt ca o strangere puternica a uterului in partea lui superioara, urmata de o relaxare treptata a acestuia. Unele femei pot avea crampe asemanatoare celor menstruale in tot acest timp, precum si scurgeri vaginale.
  • Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, dopul de mucus care sigileaza uterul este eliminat. Il poti elimina prin vagin cu o saptamana sau doua inainte de nastere sau chiar in momentul inceperii travaliului. Dopul gelatinos poate fi eliminat si in urma unui contact sexual sau a unui examen vaginal, ceea ce va genera o scurgere care seamana cu menstruatia. Suna-ti medicul imediat ce observi acest lucru pentru ca poate semnala o problema.
  • Cand sacul plin cu lichid amniotic ce inconjoara fatul se rupe, lichidul se elimina prin vagin. Suna-ti medicul indiferent de modul in care acesta se scurge. Unele femei incep sa aiba contractii inainte de ruperea apei, dar sunt cazuri in care contractiile apar dupa ruperea acesteia. Astfel de situatii sunt urmate indeaproape de travaliu. Daca nu ai contractii, atunci acestea iti vor fi provocate pentru ca exista riscul imbolnavirii fatului care nu mai este protejat de sacul cu lichid amniotic. Dupa ruperea membranelor, exista riscul de infectie pentru ca fatul nu mai este protejat.

Cum iti poti da seama daca e vorba de travaliu fals sau nu

Cateodata este foarte greu sa deosebesti travaliul fals de faza incipienta a travaliului real. Daca ai orice dubiu este mai bine sa mergi la medic. Iata mai jos sunt cateva semne care pot sa te ajute:

  • Contractiile travaliului fals sunt imprevizibile. Ele vin la intervale neregulate si variaza in durata si intensitate. Desi contractiile travaliului adevarat pot fi neregulate la inceput, in timp, ele vor incepe sa vina la intervale mai regulate si mai scurte, vor deveni mai intense si vor dura mai mult.
  • In cazul travaliului fals, durerea de la contractii se centralizeaza in zona abdomenului inferior, pe cand la travaliul adevarat vei simti durerea in partea inferioara a spatelui si in toata zona abdomenului.
  • Contractiile din timpul travaliului fals pot ceda de la sine sau cand incepi o activitate, termini una, sau iti schimbi pozitia corpului. Contractiile din timpul nasterii insa, nu vor trece si vor progresa indiferent ce ai face.

Simptome frecvente la 37 saptamani de sarcina

In saptamana 37, contractiile Braxton Hicks sunt mai frecvente si pot dura mai mult, fiind in acelasi timp si mai neplacute. S-ar putea sa mai observi de asemenea si o crestere a scurgerilor vaginale. Insa daca vezi sange pe chilot sau pe hartia igienica, trebuie sa mergi la spital.

De acum poti sa pierzi dopul gelatinos. Acesta este alcatuit din mucus si poate contine mici striuri de sange. Pierderea dopului anunta ca travaliul este la cateva zile distanta, sau se poate declansa chiar mai devreme de atat. Daca ai sangerari mai puternice, suna-ti doctorul imediat.

De asemenea, in saptamana 35 poti sa ai din nou greturi, ceea ce ar putea fi un semn de apropiere a travaliului. Daca greata este severa, si mai ales daca vomiti, discuta cu medicul tau pentru a exclude variante nedorite.

In ce priveste pielea, la acest moment s-ar putea sa observi ca stralucirea de acum cateva luni a mai palit. De asemenea, e posibil sa apara cearcane.

In plus, s-ar putea sa observi ca picioarele (gleznele indeosebi) si degetele se umfla. Nu te nelinisti insa, caci dupa nastere iti vei reveni.

S-ar putea sa fie mai dificil sa te simti comfortabil si sa dormi bine noaptea.

In timp ce dormi, s-ar putea sa ai parte de vise foarte intense. Anxietatea cu privire la travaliu si la gandul ca vei deveni mama poate alimenta o multime de ganduri si imagini in subconstient.

Analize si investigatii in saptamana 37 de sarcina

Daca nu ai facut inca un test pentru depistarea streptococului de grup B, intreaba-ti medicul despre el.

Ce sa faci in saptamana 37 de sarcina? Sfaturi pentru tine

Unge-ti burtica cu creme si uleiuri speciale (cat mai naturale), si bea apa multa (sunt recomandate in medie 8 pahare pe zi), chiar daca acest lucru inseamna sa te duci si mai des la toaleta. Este destul de dificil sa scapi ulterior de vergeturi, astfel ca ar fi mai bine sa le previi, pe cat posibil. Iar apa te ajuta chiar si atunci cand te simti balonata.

Daca poti, nu te obosi prea mult in timpul zilei, pentru ca s-ar putea sa fie ultima ta sansa de a avea o zi linistita. Monitorizeaza in continuare miscarile bebelusului si anunta-ti doctorul imediat daca observi o scadere a nivelului de activitate.

Ocupa-te de instalarea scaunului bebeluslui tau in masina. Nu vei putea sa-ti aduci bebelusul acasa in siguranta fara scaunul potrivit, iar instalarea acestuia poate fi mai greoaie decat ai anticipat, asa ca nu astepta pana in ultimul moment. Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute.

Saptamana 36 de sarcina | Saptamana 38 de sarcina

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre