Ingrijirea corecta a parului in sarcina

/ / Modificat: 2014-11-14
Ingrijirea corecta a parului in sarcina

Parul arata mai bine ca niciodata in timpul sarcinii, datorita excesului de hormoni care-i ofera stralucire si vitalitate. Cu toate acestea, ritualul de infrumusetare a parului va suferi cateva modificari importante in aceasta perioada. Este indicat sa acorzi o atentie sporita produselor de ingrijire pe care le folosesti pentru par, intrucat unele dintre acestea contin parabeni si substante toxice care pot provoca avort spontan, malformatii congenitale si alte complicatii periculoase pentru fat.

Ingrijirea parului in sarcina, de ce trebuie sa tii cont?

Vopsirea parului

Numeroase studii sustin ca exista o legatura intre folosirea vopselelor de par in sarcina si riscul de neuroblastom la copii, asa cum este si cel realizat in 2005, sponsorizat de Institutul National American de Sanatate.

Efectele teratogene (malformatiile congenitale) reprezinta un alt pericol al acestor produse, frecvent subliniat de cercetatori. Explicatiile acestora constau in faptul ca substantele chimice si toxinele din vopsele patrund prin piele in organismul mamei si afecteaza sanatatea bebelusului. Studiile de acest gen nu au oferit nici pana in prezent dovezi stiintifice cu privire la aceste riscuri si nici nu au reusit sa descopere o legatura clara intre obiceiul de a-ti vopsi parul cand esti gravida si riscul de complicatii la bebelus.

Mai multi medici, printre care si dr. Gica Gheorghe, specialist in obstetrica-ginecologie in cadrul proiectului "Scoala Parintilor", afirma ca vopsirea parului in sarcina nu este periculoasa, atat timp cat se folosesc produse fara amoniac. De exemplu, vopselele pe baza de henna sunt o varianta optima pentru vopsirea parului in aceasta perioada, fiind lipsite de efecte secundare periculoase. Din precautie, majoritatea medicilor recomanda totusi evitarea acestui tratament de infrumusetare in special in trimestrul 1 de sarcina, cand exista cele mai crescute riscuri de complicatii.

Produse de ingrijire

Paradi Mirmirani, medic dermatolog american, este de parere ca femeile gravide nu ar trebui sa renunte la produsele de ingrijire si styling folosite inainte de sarcina, dar ca ar trebui sa acorde mai multa atentie si sa consulte medicul daca folosesc sampoane sau tratamente pentru par care contin substante medicamentoase.

In cazul produselor medicinale, prescrise dermatologic, exista riscul ca substantele sa patrunda in organism si sa afecteze fatul. In rest, ca regula generala, dermatologul te sfatuieste, in masura in care poti, sa optezi pentru cat mai multe produse naturale pentru spalarea, coafarea si ingrijirea parului. Produsele fara parabeni si alte substante chimice toxice sunt cele mai sigure pentru sanatatea ta si a bebelusului, in aceasta perioada delicata.

Efectele benefice ale sarcinii asupra frumusetii parului

Sarcina poate fi considerata cel mai bun "produs de ingrijire" a parului in sarcina. Paradi Mirmirani sustine ca excesul de hormoni din aceasta perioada intareste firele de par si impiedica ruperea sau casarea acestora, prevenindu-se astfel caderea parului. Unele femei experimenteaza si un efect ceva mai neobisnuit: parul care de regula este drept are tendinta de a se ondula in sarcina, sustine medicul.  

Tu la ce trucuri sigure si eficiente apelezi pentru a-ti ingriji parul in sarcina? Esti precauta cu privire la vreun produs anume sau folosesti aceleasi tratamente ca inainte de sarcina? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre