Cat de sigura este henna in sarcina?

/ / Modificat: 2018-01-26
Cat de sigura este henna in sarcina?

Sarcina nu este o boala. Nu inseamna ca daca esti insarcinata nu mai poti sa faci anumite lucruri, care inainte iti faceau placere, cum este, de exemplu, vopsitul parului. Poti sa te vopsesti si in sarcina, dar te poti orienta spre un colorant natural, cum este henna.

Femeile insarcinate iubesc sa fie rasfatate! Iar vopsitul parului cu henna, colorarea sprancenelor sau tatuajele cu henna sunt o alegere populara in timpul sarcinii.

Probabil ca te gandesti daca este sigur sa folosesti henna atat timp cat esti gravida. Ei bine, depinde ce tip de henna folosesti. Trebuie sa fii convinsa ca produsul ales este sigur, in special daca aplici henna ca si colorant pentru piele in timpul sarcinii.

Henna naturala, derivata exclusiv din planta si fara substante chimice adaugate, este sigura pentru a fi folosita pe par sau pe piele. Deci daca ai o sarcina fara complicatii medicale speciale, este absolut sigur sa folosesti henna. Aceasta este deseori folosita ca si alternativa de gravidele care doresc sa evite vopselele de par chimice.

Doar asigura-te ca alegi produsul 100% natural care este inofensiv si coloreaza pielea in galben, portocaliu, rosu, maro, cafeniu, ciocolatiu, caramiziu sau nuanta scortisoarei. Acesta va conferi parului o culoare semi-permanenta ce va dura intre una si patru saptamani.

Nu folosi henna care are culoarea neagra, deoarece nu este o optiune naturala.

Henna sau Lawsonia Inermis este un tufis tropical care produce vopsea rosie naturala. Aceasta planta este originara din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, avand o traditie de 9000 de ani in aceste tari.

Henna neagra nu este sigura

Desi pe piata exista si henna neagra, nu se recomanda in sarcina, deoarece contine un colorant numit para-fenilendiamina (PPD). Iar acesta nu este sigur, deoarece poate provoca arsuri, dermatita si reactii alergice severe.

PPD este folosit in siguranta ca ingredient in colorantii pentru par. Cu toate acestea, in conformitate cu normele europene, este ilegal sa se adauge PPD in produsele destinate utilizarii direct pe piele. In ciuda acestui lucru, poti intalni tatuaje negre cu henna in statiunile de vacanta sau la festivaluri.

Asigura-te ca verifici cu mare atentie produsul pe care intentionezi sa il cumperi.

Nu folosi henna in timpul sarcinii daca...

Este mai bine sa eviti colorarea chiar si cu acest produs natural daca tu sau unul dintre copiii pe care ii ai deja suferiti de una dintre urmatoarele afectiuni: anemie, deficienta G6DP, hiperbilirubinemie, afectiuni care au un impact direct asupra sangelui sau sistemului imunitar.

Sfaturi pentru aplicarea hennei in timpul sarcinii

In timp ce aplici henna, asaza-te intr-o pozitie confortabila. Este foarte important sa-ti odihnesti burta intr-o maniera corecta. In felul acesta vei evita orice fel de crampe din cauza pozitiei gresite.

Chiar daca te poti rasfata in conditii de siguranta cu aceasta vopsea naturala, ramai totusi in alerta si urmareste cu atentie modul in care pielea sau corpul tau raspund dupa fiecare aplicare. Opreste imediat aplicarea daca observi simptome ciudate.

Cand trebuie sa apelezi la ajutor medical?

Henna este, de obicei, sigura, dar adreseaza-te medicului de indata ce observi unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos cu privire la aplicarea produsului pe orice parte a corpului tau:

  • Crampe;
  • Ameteala;
  • Sangerare;
  • Greata;
  • Cresterea tensiunii arteriale;
  • Dureri ale articulatiilor;
  • Febra;
  • Varsaturi.

Tatuaje cu henna pe burtica

Tatuajele cu henna pe burtica gravidei (belly art) reprezinta o veche traditie in tari precum Marocul sau alte state din Orientul Mijlociu. In prezent, belly art cu henna este o moda si chiar o obsesie in Occident.

Aceasta arta a fost initial practicata ca o superstitie – aplicarea hennei rosiatice pe burta se considera ca indeparteaza spiritele rele.

Henna naturala, utilizata ca si colorant pentru piele, este adesea amestecata cu suc de lamaie si uleiuri esentiale. Inainte de aplicare este bine sa verifici daca uleiurile folosite sunt sigure in timpul sarcinii. Este nevoie de mai mult de cateva ore pentru ca pasta sa actioneze. Va lasa o urma de culoare portocalie, care va deveni maro, si care va dura intre o saptamana si trei saptamani.

Daca iti plac tatuajele cu henna, poti sa treci la fapte si sa te rasfeti, atat timp cat parametrii de siguranta mai sus amintiti sunt respectati. Si nu uita sa cumperi henna naturala de cea mai buna calitate atat pentru vopsirea parului, cat si pentru belly art.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre