Igiena intima in timpul sarcinii si dupa nastere

/ / Modificat: 2013-12-02
Igiena intima in timpul sarcinii si dupa nastere

Igiena intima in timpul sarcinii trebuie sa fie la fel de esentiala pentru tine ca sarcina in sine. Preocuparea pentru ingrijirea zonei intime te-ar putea face sa te simti mai confortabil in ceea ce priveste sarcina si mult mai atractiva. Nici dupa nastere nu trebuie neglijata sub nicio forma, ci doar trebuie respectate anumite conditii speciale de ingrijire.

Igiena intima in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, te-ai putea lovi de scurgeri vaginale ce ti s-ar putea parea neobisnuite. Acestea sunt simptome firesti ale sarcinii, dar care pot fi destul de inconfortabile, de aceea ai nevoie de o ingrijire adecvata, care sa te faca sa te simti curata si confortabila in toata perioada sarcinii.

Dusurile vaginale

Se mai numesc si spalaturi vaginale si se fac cu ajutorul unui irigator. Acestea nu trebuie facute dupa bunul plac, ci numai la recomandarea medicului. Pentru ele se folosesc anumite substante sau solutii pe care le recomanda doctorul. Acesta iti poate sugera sa le faci pentru a trata o anumita afectiune. Insa trebuie folosite multa precautie, pentru ca odata cu introducerea irigatorului ai putea avansa infectii in interiorul vaginului si poti dezvolta probleme mai grave.

Dusurile vaginale nu sunt recomandate in caz de rupturi ale membranelor si nici chiar in cazurile in care se suspecteaza o astfel de ruptura.

Produsele de igiena intima

Spray-urile si alte produse cosmetice de igiena intima nu sunt recomandate in sarcina. Ele pot creste riscul iritatiei perineale, a aparitiei cistitei sau a uretritelor. Apa si sapunul sunt singurele metode recomandate de medic pentru a inlatura mirosurile neplacute.

Lenjeria din bumbac

Ajuta la mentinerea aerisita a zonei intime, permitand aerului sa circule prin material. De asemenea, lasa fluidele sa curga prin material. In acest fel se evita acumularea umezelii, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si ulterior, a infectiilor.

Toaleta corecta

Atunci cand folosesti toaleta, mai ales atunci cand ai scaun, trebuie sa fii atenta la cum te stergi, pentru a evita infectiile. Sterge-te din fata in spate pentru a evita introducerea bacteriilor in interiorul vaginului.

Parfumurile

Evita produsele care contin parfum. Nu folosi absorbante, hartie igienica sau produse ca sapun sau spuma de baie care contin parfumuri. Sunt iritante pentru zona ta intima si pot produce alergii si inflamatii neplacute.

Absorbante zilnice

Tocmai din cauza secretiilor abundente din timpul sarcinii, este posibil sa te simti mai confortabil daca folosesti absorbante zilnice care sa te faca sa te simti mai "curata" si mai uscata pe toata durata sarcinii. Daca secretia este foarte abundenta foloseste absorbante normale, mai maricele! Ai grija sa le schimbi des si sa nu contina parfum!

Igiena dupa nastere

Poate ca este mai complicat si usor mai delicat sa te ingrijesti de zona intima, mai ales dupa ce ai nascut natural si ai avut parte si de epiziotomie. In ciuda tendintei tale de a astepta cateva zile pana sa cureti zona intima, este esential sa incepi sa te ingrijesti imediat la iesirea din spital, exact asa cum o faceau asistentele, dar beneficiind de confortul de acasa.

Dusurile zilnice

Dusurile zilnice sunt esentiale la iesirea din spital, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Perioada cat ai stat in spital este suficienta cat sa tina departe complicatiile care ar putea aparea la contactul cu apa. Ai grija ca apa sa nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece si sa cureti cu grija zona, fara a insista prea tare. Este de preferat sa apelezi la dusuri si nu la baia in cada pentru a evita expunerea zonei la umezeala pe timp indelungat.

Daca nu te speli zilnic, creste riscul de infectie, iar alte complicatii pot aparea.

Spalaturi dupa fiecare iesire la toaleta

Pentru ca dupa nastere zona intima este mult mai expusa bacteriilor si altor microbi, este necesar ca dupa fiecare iesire la toaleta sa cureti gentil zona cu apa si cu un sapun antibacterian.

Prosopul

Dupa fiecare spalare este necesar sa usuci zona inainte de a purta lenjeria intima. Atunci cand folosesti prosopul nu te sterge cu el prin miscari de frecare, ci mai degraba tamponeaza usor zona pana se usuca, fara a apasa prea tare. Foloseste prosoape moi, din bumbac si tine-le intr-un mediu curatm steril.

Bai de sezut

Baile de sezut pot fi foarte utile in perioada postpartum. Acestea ajuta la ameliorarea durerilor postnatale, ajuta la vindecare zonei si ofera o igiena optima pentru zona perineala. Poti folosi diverse substante sau plante in apa care ajuta la vindecarea zonei si la curatarea ei.

Absorbante

Dupa nastere, mai ales dupa cea pe cale naturala, femeile au sangerari vaginale abundente. De aceea, se folosesc absorbante maxi pentru a ajuta la confortul tau. In spital, cel mai probabil ca ti le schimba asistenta. Acasa, este randul tau sa continui procesul de igienizare a zonei intime. Nu folosi tampoane interne, mai ales daca ai suferit o epiziotomie.

Lenjeria intima

Lenjeria intima dupa nastere trebuie sa fie neaparat din bumbac si cat mai lejera. Ai grija sa nu te stranga sau sa-ti presezi foarte tare zona intima pentru a evita ranile si inflamatiile provocate de frecare. De asemenea, trebuie sa eviti lenjeria tip tanga mai ales daca ai nascut pe cale vaginala si sa apelezi la cea normala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre