7 metode pentru a elimina stresul in sarcina

/ / Modificat: 2017-03-01
7 metode pentru a elimina stresul in sarcina

Stresul in sarcina este normal, intrucat schimbarile care se petrec in corp si in propria viata, pe langa faptul ca sunt imbucuratoare, creeaza si momente de agitatie. Insa, daca stresul se tranforma in anxietate este bine sa va adresati medicului pentru a va oferi sfaturi.

Asta pentru ca cortizolul, hormonul de stres poate traversa placenta si poate influenta blocurile de dezvoltare emotionala a copilului. Desigur, multi factori complecsi vor modela eventuala capacitatea a copilului in pantece.

Afla care sunt pasii esentiali pentru a reduce stresul in sarcina!

1. Odihna si concentrarea asupra copilului

Este bine sa te relaxezi in aceasta perioada, atat pentru sanatatea ta cat si pentru cea a fatului. Acorda atentie copilului din pantecte, canta-i, fiindca de la aproximativ 23 de saptamani, el poate auzi. Acest lucru va ajuta la relaxarea corpului si la alinarea copilului.

Daca te simti epuizata, mergi la culcare mai devreme. Corpul lucreaza din greu pentru a hrani copilul aflat in crestere, asa ca ai nevoie de multa odihna.

2. Discuta despre sarcina

Daca iti faci griji cu privire la starea copilului din pantece, poti apela intotdeauna la medicul care iti monitorizeaza sarcina. Nu te teme sa recunosti modul in care te simti cu adevarat. O discutie cu un specialist cu siguranta te va calma.

Discuta cu partenerul de viata. Poti descoperi ca iti impartaseste grijile sau ca are probleme de care nu a stiut pana in acel moment. Vorbind, va puteti detensiona si va veti simtiti mai bine amandoi.

3. Mananca bine

O dieta sanatoasa si bogata in acizi grasi esentiali omega-3, vitamine si minerale, poate imbunatati starea ta de spirit. Acizii grasi omega-3 se gasesc in peste gras si fructe de mare si ajuta la reducerea depresiei. Incercati sa incluzi cate doua portii de peste gras, cum ar fi somon, ton, macrou, sardine si pastrav pe saptamana, in alimentatia ta.

Incearca sa bei o cantitate suficienta de apa, deoarece deshidratarea poate afecta starea de spirit. Deshidratarea poate face, de asemenea, sa fii mai predispusa la dureri de cap. Este indicat sa consumi sase pana la opt pahare de lichide pe zi.

4. Fa exercitii fizice

Exercitiile fizice pot imbunatati starea de spirit. Este perfect sigur sa faci miscare in timpul sarcinii. Inotul este ideal, deoarece te mentine tonifiata, fara a fi prea solicitant pentru articulatii. In cazul in care nu poti ajunge la o piscina, plimba-te zilnic, mergand pe jos cel putin 20 de minute.

Yoga de sarcina nu numai ca intinde corpul, dar te ajuta sa inveti tehnici de respiratie, de relaxare si meditatie. Aceste tehnici te vor ajuta sa-ti controlezi si starile de anxietate.

5. Pregatirea pentru nastere

Afla mai multe despre ceea ce se intampla in timpul travaliului prin inscrierea la clasele prenatale. Poti lua, de asemenea, cursuri online gratuite. Daca planuiesti sa nasti prin cezariana, discuta cu moasa sau cu obstetricianul despre ce se va intampla in ziua respectiva. Elaborarea unui plan de nastere prin cezariana te poate ajuta sa te simti mai increzatoare.

6. Pregateste-te pentru viata de familie

A fi parinte este ceva ce se invata pe parcurs. Daca ai prieteni cu copii mici, ai putea petrece timp cu ei pentru a primi sfaturi utile.

7. Bucura-te de fiecare moment

Rasul este una dintre cele mai bune moduri de relaxare a organismului. Asa ca intalnirile cu prietenii, un film amuzant acasa sau la cinema pot fi perfecte pentru perioada sracinii. De asemenea, acorda-ti timp pentru tine, simte-te frumoasa si iti va creste stima de sine si increderea.

*** Articol scris de dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres femei

Articole recomandate

Citeste si despre