Sarcina cu ou clar (fara embrion)

/ / Modificat: 2015-07-30
Sarcina cu ou clar (fara embrion)

Sarcina cu ou clar sau sarcina fara embrion apare atunci cand un ovul fecundat se ataseaza de peretele uterin, insa embrionul nu se dezvolta. Placenta si sacul gestational se vor dezvolta, insa fara embrion in sine. O sarcina cu ou clar se dezvolta de cele mai multe ori in primul trimestru de sarcina, adesea inainte ca o femeie sa afle ca este insarcinata.

In cazul unei astfel de sarcini, este posibil sa ai simptomele corespunzatoare sarcinii cu menstra absenta sau intarziata si chiar test de sarcina pozitiv. Concentratia de hCG va creste la fel ca intr-o sarcina fara probleme deoarece hormonul hCG este secretat in continuare de placenta care se dezvolta.

Citeste mai multe despre hormonul hCG:

Hormonul sarcinii - hCG

Testul beta hCG

Multe femei presupun ca sarcina se dezvolta normal tocmai datorita acestei cresteri a concentratiei de hormon hCG.

Sarcina cu ou clar este o cauza frecventa a pierderii timpurie a sarcinii.

Cauzele sarcinii cu ou clar

Specialistii considera ca sarcina cu ou clar sau sarcina fara embrion este rezultatul unor malformatii cromozomiale ale oului fecundat. Intr-un studiu initiat in 1993, s-au observat malformatii cromozomiale in 67% din cazuri. Nu exista insa dovezi in ceea ce priveste ce ar trebui sau nu sa faca viitoarea mamica ca sa evite sa ajunga in aceasta privinta.

probleme_sarcina

Simptomele sarcinii cu ou clar

Sarcina fara embrion este o forma de pierdere a sarcinii, insa poate sa nu aiba intotdeauna simptomele acesteia. Insa exista posibilitatea ca sarcina cu ou clar sa fie pierduta in mod naturala si sa poti experimenta simptomele si semnele unei pierderi de sarcina.

Avortul spontan, semne si simptome

Diagnosticul sarcinii fara embrion

Sarcina cu ou clar poate fi descoperita atunci cand o femeie insarcinata prezinta simptomele unei pierderi de sarcina in primul trimestru sau cu ajutorul unei ecografii de rutina. Daca o femeie insarcinata nu prezinta simptomele unei pierderi de sarcina, diagnosticul este posibil sa nu poata fi pus pana in trimestrul al doilea. Abia atunci, medicul poate sesiza absenta batailor inimii bebelusului.

Metoda diagnostica utilizata este ecografia, concentratia de hormon hCG poate creste la fel de mult ca intr-o sarcina fara probleme.

Exista posibilitatea insa ca diagnosticul sa fie pus gresit in cazul in care datele necesare nu sunt corecte sau este vorba de o sarcina cu o varsta gestationala mica.

Dezvoltarea bebelusului incepe sa fie vizibila si se poate observa la ecografia transvaginala incepand cu saptamana a 5-a sau a 6-a de sarcina sau la ecografia abdominala in saptamana 6 - 7.

Una dintre intrebarile pe care si le pun femeile care trec printr-o astfel de experienta este care este cel mai bun tratament pe care il pot urma. Aceasta este o decizie pe care numai ele o pot lua. Majoritatea medicilor nu recomanda chiuretajul in cazul unei pierderi de sarcina timpurii. Specialistii spun ca corpul unei femei este capabil sa elimine tesutul respectiv singur, fara a fi necesara o procedura chirurgicala invaziva care poate naste complicatii.

Insa, un chiuretaj are totusi un beneficiu si anume tesutul respectiv poate fi examinat morfopatologic pentru a determina care este motivul pierderii sarcinii. Multe dintre femeile care au trecut prin aceasta experienta cred ca acest beneficiu al chiuretajului ajuta intr-o oarecare masura la impacarea cu gandul pierderii, atat psihic, cat si fizic.

Din pacate majoritatea sarcinilor cu ou clar nu pot fi prevenite. Multe cupluri apeleaza la testele genetice in cazul in care pierd o sarcina. Sarcina cu ou clar apare o singura data, rareori o femeie va trece prin aceasta experienta a doua oara.

Citeste despre ce alte probleme pot aparea:

Sarcina ectopica - simptome

Sarcina ectopica - factori de risc

Tratamente pentru sarcina ectopica

Despre sarcina molara, simptome, tratament

Parerile membrilor despre sarcina molara

Interventia chirurgicala in caz de sarcina molara

Sarcina oprita din evolutie

Sarcina toxica
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre