Boala gestationala trofoblastica

/ / Modificat: 2012-11-26
Boala gestationala trofoblastica

Boala gestationala trofoblastica este un termen generic pentru un complex de afectiuni medicale asociate sarcinii, care se dezvolta in uter. Este o boala destul de rara, iar cea mai raspandita forma a ei este sarcina molara (mola hidatiforma). Descopera cum poti recunoaste boala si ce masuri trebuie sa iei, dar mai ales daca exista sanse ca sarcina sa continue!

Boala mai este cunoscuta si sub numele de tumora trofoblastica gestationala, deoarece se refera la tumori asociate sarcinii, care deriva din testutul placentar. Desi majoritatea tumorilor sunt benigne, adica necanceroase, exista un mic procent in care acestea devin maligne. De aceea, medicii subliniaza importanta diagnosticarii timpurii a afectiunii. In cazul depistarii precoce a tumorilor, sansa de vindecare completa este de aproape 100%.

Tipuri de boala gestationala trofoblastica

Boala gestationala trofoblastica isi are originea in grupul de celule trofoblastice care inconjoara in mod firesc uterul, in timpul sarcinii.

In etapa timpurie de dezvoltare, celulele din trofoblast (un tesut celular specific sarcinii) formeaza niste proiectii mici, subtiri si alungite, numite cili. Acestea cresc in mucoasa uterina. Ulterior, stratul de trofoblast se dezvolta in placenta, organul care protejeaza si ajuta la hranirea fatului.

Boala trofoblastica apare intotdeauna intr-o sarcina care nu evolueaza normal. Exista patru tipuri principale ale bolii si toate deriva sau isi au originea in trofoblast:

  • mola hidatiforma (sarcina molara);
  • choriocarcinomul;
  • mola invaziva;
  • tumora placentara trofoblastica.

Mola hidatiforma, cunoscuta si sub numele de sarcina molara, este cea mai comuna forma de boala gestationala trofoblastica. In prima faza este benigna, dar in cazul in care se acutizeaza, poate degenera in maligna.

Origineaza din cili care se umfla din cauza acumularii excesive de fluid in ei. Cili inflamati cresc in grupuri care se asociaza sub forma unui ciorchine de struguri si impiedica dezvoltarea normala a fatului in sarcina.

Semne si simptome ale bolii gestationale trofoblastice

Exista cateva simptome asociate acestei afectiuni, chiar daca multe dintre ele pot fi confundate cu usurinta cu ale altor boli.

Pentru diagnosticarea precisa sau confirmarea bolii este nevoie de teste de sange si metode imagistice avansate. Este foarte important ca la sesizarea oricareia dintre aceste simptome, gravida sa se prezinte la medic, pentru mai multe investigatii.

In momentul in care afectiunea trofoblastica incepe sa se formeze in tesutul placentar, abdomenul isi mareste volumul. Zona umflata este moale la atingere si, uneori, dureroasa.

Sangerarile vaginale sunt alte simptome care indica prezenta bolii trofoblastice gestationale. Acestea apar cu precadere in primele trei luni de sarcina, si pot fi insotite de cheaguri de sange sau scurgeri maronii.

Miscarile fetale absente sau anormale sunt un alt semn ca ceva nu este in regula cu sarcina ta. Asociat si cu alte manifestari specifice, simptomul ar putea fi pus pe seama prezentei tumorilor trofoblastice in tesutul placentar.

Anemia si hipertensiunea arteriala sunt doua afectiuni medicale care pot aparea in sarcina si sunt corelate adesea cu boala trofoblastica.

Tratamentul bolii gestationale trofoblastice

Tratamentul depinde de tipul bolii gestationale trofoblastice cu care gravida este diagnosticata.

Indiferent daca este benigna sau maligna, medicii recomanda adesea interventia chirurgicala pentru indepartatea tesutului tumoral. Este o metoda de precautie, care ajuta la scaderea riscului de malignizare si aparitie a cancerului.

In cazul molei hidatiforme, cel mai des intalnit tip de boala gestationala trofoblastica, medicii recurg la indepartarea tumorii, si implicit a sarcinii, prin chiuretaj uterin.

In unele cazuri, pentru scaderea riscului de recidiva a bolii, se apeleaza si la histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului), insa doar in cazul in care respectiva femeie nu mai doreste sa faca niciodata copii.

In cazul tipurilor de tumora trofoblastica maligna, medicii stabilesc o schema personalizata de tratament fiecarei gravide in parte, care include de regula administrarea de metotrexat, chimioterapie si radioterapie. Metoda terapeutica aleasa depinde de gradul de severitate a bolii si stadiul in care este diagnosticata boala, dar si de preferinta gravidei.

Cu ce probleme medicale te-ai confruntat in timpul sarcinii? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina molara Complicatii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre