Hernia de disc in sarcina

/ / Modificat: 2017-07-20
Hernia de disc in sarcina

Durerile de spate sunt experimentate de aproape toate femeile gravide, in special in ultimul trimestru de sarcina. De obicei, ele nu sunt riscante si dispar imediat dupa nastere. Insa in unele situatii, durerile se pot accentua si pot lua o amploare mai mare, putand ajunge sa se produca o hernie de disc.

Multe gravidute sunt ingrijorate ca aceste simple dureri de spate sa nu se transforme in probleme mai grave la nivelul coloanei vertebrale, una dintre ele fiind hernia de disc.

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrala este formata din suprapunerea vertebrelor si are o anumita flexibilitate. Suprapunerea se face prin niste spatii conectate printr-un inel fibros, care in centru are un nucleu pulpos.

Atunci cand acest nucleu aluneca de-a lungul maduvei spinarii, respectiv coaloanei vertebrale, apar dureri intense de spate, iar cand nucleul pulpos herniaza printr-o zona slabita a inelului fibros, se produce afectiunea neurologica numita hernia de disc.

Cand trebuie sa iti faci griji?

In cazul femeilor insarcinate se intampla uneori ca pozitia fetusului (precum si greutatea lui) sa puna presiune pe nervul sciatic si sa provoace asa numitele dureri sciatice (in regiunea mijlocului, care pot fi resimtite de la sold si pana la calcaie).

Asadar, greutatea care va presa in ultima parte a sarcinii asupra zonei inferioare a corpului, respectiv a coloanei vertebrale, reprezinta un factor de risc care poate duce la agravarea durerilor de spate si la aparitia herniei de disc.

Riscul de a se produce acest tip de discopatie lombara este mai mare daca femeia insarcinata stie ca are antecedente medicale legate de dureri de spate accentuate sau daca suferea de afectiuni ale coloanei inca de dinainte de a ramane insarcinate.

Exista, de asemenea, numeroase motive pentru care viitoarele mamici sufera de aceste dureri, aproape inevitabile, in ultima parte a sarcinii: probleme de structura a corpului, presiunea exercitata asupra coloanei vertebrale si nervilor sciatici si chiar cauze psiho-emotionale. Aceasta perioada este una extrem de solicitanta si stresanta pentru femei, iar posibilitatea ca durerile sa se accentueze pe baza acestui fond emotional este extrem de mare.

De asemenea, la toate varstele, durerile de natura sciatica pot aparea ca rezultat al spasmelor musculare cauzate de statul prea mult intr-o anumita pozitie (ca in cazul zborurilor foarte lungi, deplasarilor mari cu masina etc).

Cum pot preveni hernia de disc in sarcina?

Este extrem de important ca toata atentia gravidei sa se indrepte spre propria persoana si asupra sanatatii ei, mai ales in ultima parte a sarcinii. Desi exista cazuri rare in care hernia de disc devine o problema pentru gravide, nu strica sa iti consulti medicul ginecolog cu privire la riscurile care exista si cum le poti preveni.

Daca suferi deja de afectiuni ale coloanei, iar un disc al acesteia este usor afectat, intereseaza-te despre cum poti atenua riscurile agravarii acestei afectiuni, mai ales in timpul nasterii naturale cand poate fi traumatizant pentru coloana si poti risca sa amplifici durerile deja existente, acestea putand chiar degenera in hernie de disc.

Evita sa stai in aceeasi pozitie sau imobilizata in pat o perioada indelungata decat daca este absolut nevoie!

Incearca sa faci miscare in timpul sarcinii, antrenamentele sportive ajutandu-te sa suporti mai mai usor sarcina si sa previi complicatiile, inclusiv durerile de spate si riscul aparitiei herniei de disc. Fa acest lucru sub supravegherea unui antrenor special!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri spate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre