Ce trebuie sa stim despre sarcina?

/ / Modificat: 2014-07-21
Ce trebuie sa stim despre sarcina?

Odata cu testul pozitiv de sarcina,  femeia trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului de familie sau direct medicului specialist ginecolog pentru a fi consiliata in legatura cu pasii de urmat in sarcina:

  • foarte important sa faca o ecografie timpurie de confirmare a sarcinii pentru a data exact varsta de sarcina si data probabila a nasterii care se fac cu atat mai exact cu cat sarcina este mai mica (ideal la 6 saptamani de amenoree);
  • trebuie inceput cat mai devreme tratamentul cu acid folic, daca el nu a fost inceput inainte de sarcina;
  • exista o serie de analize ce se efectueaza la confirmarea sarcinii cum sunt cele uzuale de sange si urina, grupa de sange si Rh, teste de depistare a unor infectii cu HIV, sifilis sau hepatite, teste de coagulare, testarea functiei tiroidiene; se verifica tot acum (daca nu s-au efectuat aceste teste inainte) analize vaginale si teste pentru infectii specifice cu toxoplasma, rubeola, cytomegalovirus si lysteria;
  • femeile fumatoare trebuie sa intrerupa fumatul pe toata perioada sarcinii si alaptarii;
  • pacientele care sufera de diverse boli cronice, trebuie sa fie consultate de medicul specialist care urmareste acea afectiune si se adapteaza tratamentul sau sa faca investigatii specifice bolii asociate cu sarcina (foarte important, de exemplu in cazul pacientelor cu epilepsie deoarece exista o serie de medicamente teratogene care dau malformatii la copil, ce se folosesc ca tratament al acestei boli si care se intrerup in sarcina fiind inlocuite cu variante mai sigure);
  • la pacientele cu afectiuni endocrine (diabet, hipo sau hipertiroidie) se ajusteaza tratamentul in functie de evolutia bolii in cursul sarcinii.

Toate aceste sfaturi de inceput le poate primi gravida de la medicul de familie sau specialist ginecolog care o indruma pe aceasta in functie de patologia asociata la medical specialist functie de bolile asociate.

ecografie-sarcina

In ceea ce priveste alimentatia este una obisnuita, fara excese, care sa cuprinda toate principiile nutritive - adica sa fie cat mai diversificata cu produse lactate, carne, oua, dar si legume si fructe fara a exista restricii in acest sens! Precautii trebuie sa existe pentru laptele nepasteurizat (nefiert) ce nu trebuie sa fie consumat de femeia gravida si de asemenea toate produsele animale (carne, oua) trebuie sa fie bine preparate termic.

O alta restrictie este pentru bauturile alcoolice rafinate (vodka, whisky, etc.) fara a fi o problema daca femeia gravida consuma un pahar de bere sau vin. 

Necesarul caloric pe perioada sarcinii nu creste in primul trimestru de sarcina, ci abia din trimestrul 2 (dupa 12 saptamani de sarcina) si atunci cu numai aproximatix 500 cal/zi adica la 2500 cal/zi. Acest surplus nu trebuie adus din dulciuri rafinate si grasimi, ci dintr-o alimentatie echilibrata (femeia gravida nu trebuie sa manance "cat doi"). Cresterea ponderala pe parcursul celor 9 luni de sarcina trebuie sa fie in jur de 10-12 kilograme asta si in functie de greutatea initiala a femeii (o crestere ponderala mai mare au in general femeile cu o greutate initiala mica).

analize-sarcina_1

O precautie pe care gravida e bine sa o respecte este de a limita contactul cu posibile surse de boli infectioase (si aici ma refer in special la copii mici intergrati in colectivitati in gradinite sau scoli), boli care in afara sarcinii nu reprezina o problema, contactate in sarcina pot determina complicatii severe de la malformatii ale copilului, deces intrauterin sau postpartum al acestuia sau complicatii severe la mama - boli cum sunt rubeola, varicela, infectiile cu cytomegalovirus sunt astfel de exemple.

De asemenea, trebuie evitata contactarea de boli cu transmitere sexuala cum ar fi cele cu HIV, sifilis sau hepatite acestea reprezentand un real pericol pe parcursul sarcinii, atat pentru mama cat si pentru fat.

In ceea ce priveste contactele sexuale in cadrul cuplului ele pot continua pe parcursul sarcinii, uneori insa se pot impune restrictii atunci cand exista un risc semnificativ de avort sau nastere prematura, cand sunt sarcini cu risc crescut (de exemplu prin placenta praevia), in acest sens urmand ca gravida sa fie consiliata de medicul ginecolog.

In ceea ce priveste analizele care se efectueaza pe parcursul sarcinii, majoritatea sunt in primul trimestru (asa cum am precizat mai sus se verifica starea de sanatate a mamei inclusiv teste pentru diverse boli infectioase).

Foarte important in aceasta perioada este screeningul pentru boli genetice (sindrom Down, sindrom Patau si sindrom Eduards) care se face fie prin bitest (ce consta in doua dozari hormonale si o ecografie de morfologie fetala ce sunt analizate de un soft ce da un grad de risc care poate fi scazut sau mare in acest al doilea caz fiind indicate teste invazive de depistare a acestor boli) sau prin screening neinvaziv din sangele matern al celulelor fatului ce poate fi efectuat dupa varsta de 9 saptamani a sarcinii (sensibilitatea si specificitatea acestui test sunt mari, dar dezavantajul lui este costul inca ridicat).

fructe-legume-sarcina

Indiferent de metoda aleasa pentru acest screening de prim trimestru ecografia care se efectueaza intre 11 si 14 saptamani de sarcina ramane foarte importanta fiind practic prima morfologie fetala ce asigura ca fatul se dezvolta normal. De asemenea, ar trebui ca toate gravidele sa faca o ecografie la 20-23 saptamani de sarcina ocazie cu care fatul se evalueaza din nou din punct de vedere morfologic, iar in cazul unei patologii depistate cu aceasta ocazie se poate decide intreruperea medicala a sarcinii sau pacienta poate avea indicatie sa nasca in centre inalt specializate in chirurgie infantila pentru a i se asigura o sansa cat mai buna pentru o dezvoltare ulterioara normala sau cat mai aproape de normal.

Vizitele la medicul ginecolog se fac in general la 4 saptamani, mai des in cazul sarcinilor cu risc crescut cum sunt sarcinile gemelare, gravidele cu o patologie asociata (diabet, hipertensiune, boli hematologice, epilepsie, etc.) sau la care fatul nu se dezvolta normal (apar restrictii de crestere intrauterina, oligoamnios sau polihidramnios). Practic, nu exista o regula generala in acest sens femeia este bine sa fie urmarita inca de la inceput de un medic ginecolog care particularizeaza fiecare caz in parte si adapteaza planul de urmarire al gravidei!

In ultimul trimestru de sarcina se verifica din nou cateva analize de sange si urina, in general la 26-28 saptamani de sarcina si de asemenea o cultura de col la 32-34 saptamani, iar inainte de nastere se face un ultim bilant al gravidei ce trebuie sa includa teste de coagulare si teste specifice fiecarei paciente in parte functie de patologia din sarcina.

Tipul de nastere e bine sa fie decis impreuna cu medicul ginecolog in ultimul trimestru de sarcina in functie de prezentatie (cum e asezat copilul), de greutatea estimata a acestuia, de bazinul mamei si patologia asociata a acesteia si sa nu se porneasca pe principiul operatie cezariana pentru ca ne e frica (eu zic ca nu exista nastere "usoara" mai ales pentru mama pentru ca dureri exista in orice varianta). 

pofte-sarcina

Exista indicatii absolute de nastere prin operatie cezariana cum ar fi placenta praevia, prezentatii anormale ale fatului (prezentatia transversa este un astfel de exemplu), uterul cicatricial dupa o alta cezariana sau dupa anumite miomectomii (interventii pentru fibroame uterine), unele patologii asociate ce containdica trecera mamei prin travaliu, etc. 

De dorit este cu siguranta nasterea naturala, pe cale vaginala, ori de cate ori aceasta este posibila.

Pentru a fi "nedureroasa" se practica acum de rutina anestezia peridurala atunci cand nu exista contraindicatii ale acesteia (la sfatul medicului ginecolog femeia cel mai adesea are un consult preanestezic cu medicul anestezist care stabileste tocmai acest aspect legat de anestezia din timpul travaliului sau al operatiei cezariene)!

Ca si bagaj in maternitate e nevoie de 2-3 camasi de noapte sau pijamale, halat, papuci, sosete, chiloti (de bumbac sau exista unii chiar speciali pentru primele zile de lauzie ce se gasesc in farmacii), cosmeticele mamei (periuta, pasta de dinti, sapun, prosop, creme). In spitalele private mama nu are nevoie sa mearga decat cu cosmeticele proprii restul fiind asigurat de spital inclusiv pasta si periuta de dinti. Ce e foarte important sa aiba cu ea la internare sunt analizele din cursul sarcinii, actul de identitate, adeverinta de asigurat si eventual biletul de trimitere de la medicul de familie. Pentru copil e nevoie de Pampers, crema si pudra si pentru iesirea din spital hainute adecvate de sezon.

Acasa e bine sa aiba pregatite patut cu saltea si 3-4 lenjerii, sac de dormit, masuta de infasat, cadita pentru baie cu sapun lichid special de bebelusi, prosoape separate ale celui mic, Pampers, pudra, crema, servetele umede si cateva hainute pentru nou nascut si de la 1-3 luni care sa fie potrivite cu sezonul in care are loc nasterea (nu foarte multe pentru ca ele raman mici foarte repede). Se poate achizitiona tot asa inainte de nastere un carucior si scaun special pentru transport ("scoica"). 

Toate astea sunt utile si merita luate cu cateva saptamani (2-3) inainte de data estimata a nasterii pentru a nu pune in dificultate taticii care se vad nevoiti in 2-3 zile cat dureaza spitalizarea mamei sa achizitioneze toate aceste lucruri!

Dr. Oana Moise

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Competenta ecografie obstetricala-ginecologica si histeroscopie

Supraspecializare in Reproducere Umana Asistata

Reteaua Medicala Wellborn 

spital_wellborn

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Intrebari sarcina Despre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre