Primul consult si prima ecografie in sarcina

/ / Modificat: 2017-06-13
Primul consult si prima ecografie in sarcina

Primul consult medical in sarcina este – cel mai probabil – programat dupa ce ai facut un test de sarcina pentru acasa sau dupa ce ai primit confirmarea faptului ca vei avea un bebelus. In cadrul acestei consultatii, medicul va investiga istoricul tau medical, iti va face analize de sange si de urina, un examen ginecologic si pelvin complet si, cel mai probabil, vei avea parte de prima ecografie din sarcina.

Primul consult medical in sarcina are loc de regula intre 6 si 10 saptamani. Este posibil sa ai foarte multe emotii si sa fii chiar usor nelinistita, dar in acelasi timp nerabdatoare sa afli cat mai multe despre sarcina ta.

Ce trebuie sa faci?

Poti sa mergi la medicul de familie, iar acesta iti va face o trimitere catre un ginecolog care sa iti faca primele investigatii si, eventual, sa iti monitorizeze sarcina. Inainte de a pasi in cabinet, asigura-te ca esti la zi cu toate asigurarile, actele si adeverintele necesare pentru medic.

Daca nu vrei sa mergi la medicul de familie, alege o clinica privata la care sa mergi sa iti faci primul control medical. Acolo ai putea afla mai multe informatii si poti alege chiar medicul cu care sa nasti sau care sa iti monitorizeze sarcina.

Fii la zi cu informatiile despre istoricul tau medical!

Cotrobaie peste tot dupa fisele tale medicale, dupa rezultatele ultimelor analize facute si dupa alte informatii cu privire la starea ta medicala trecuta sau actuala.

Prima consultatie se va desfasura mai degraba pe baza unui set de intrebari si raspunsuri. Medicul iti va pune o multime de intrebari cu privire la istoricul tau medical. Este important sa nu omiti nimic, pentru a nu pune sarcina in pericol.

Te va intreba, printre altele si despre sarcini anterioare, metode contraceptive folosite de-a lungul timpului, boli grave de care au suferit rudele tale de gradul 1 etc.

Si stilul tau de viata va fi luat in calcul de medic: te va intreba despre tabieturi si vicii ca fumat, alcool, dar si despre obiceiurile tale alimentare si nivelul de activitate fizica.

Analizele de sange si urina

Primele analize pe care medicul ti le va recomanda sunt cele de sange. Este posibil sa iti recolteze sange chiar atunci, in cabinet, sau sa te trimita la un laborator pentru a-ti se face recoltarea.

Prin aceasta analiza medicul va afla mai multe lucruri esentiale pentru demersul sarcinii si al testelor si analizelor pe care trebuie sa le faci ulterior:

grupa de sange;
• boli cu transmitere sexuala;
• anemie;
• infectii;
• anticorpi (de exemplu cei pentru rubeola);
• SIDA (HIV) – e optional, vei fi intrebata daca doresti sa faci acest tip de test.

    Medicul iti va cere si o mostra de urina. Medicul va depista nivelul proteinelor si glucozei prin analizarea mostrei in laborator.

    Examenul ginecologic

    Medicul va trece apoi la realizarea unui consult ginecologic, inclusiv al zonei pelvine. Iti va face si un test Papanicolau (in cazul in care nu l-ai facut recent). Va urmari semne de vaginoza bacteriana sau de alte boli cu transmitere sexuala in urma examenului fizic.

    Prima ecografie in sarcina

    In ultimul timp, medicii solicita realizarea ecografiei din ce in ce mai devreme in sarcina. Ecografia este un test esential in aceasta perioada, care ofera informatii pretioase medicului despre starea fatului si a mamei. In plus, ecografia este unul dintre testele care confirma prezenta sarcinii.

    Nu exista o saptamana anume din primul trimestru de sarcina in care trebuie facuta ecografia, insa este recomandat sa o faci cat mai repede dupa ce afli ca esti insarcinata. Este posibil ca medicul sa te supuna acesteia chiar de la prima consultatie.

    Scopul realizarii ecografiei in primul trimestru de sarcina este pentru a:

    • confirma sarcina;
    • confirma activitatea cardiaca a fatului;
    • depista o posibila sarcina molara sau ectopica;
    • depista anomalii gestationale;
    • estima varsta gestational;
    • stabili data probabila a nasterii (DPN);
    • depista o sarcina multipla etc.

      Ecografia nu este o procedura invaziva si nici dureroasa. Medicul iti va cere sa consumi o cantitate de lichide inainte. Apoi va pune un gel special pe burtica si va plimba o sonda exploratoare pe suprafata abdominala.

      Prima ecografie in sarcina este o experienta extrem de emotionanta pentru tine. In cadrul acesteia ai ocazia sa vezi primele miscari ale fatului si sa auzi pentru prima data bataile inimii. Aceste lucruri iti pot oferi un sentiment extrem de puternic, induiosator si coplesitor. Daca simptomele de pana acum nu te-au facut sa versi inca prima lacrima, cel mai probabil acum o vei face.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Prima ecografie sarcina Teste sarcina Analize medicale sarcina Sarcina Ecografie sarcina

      Articole recomandate

      Citeste si despre