Rubeola in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Rubeola in timpul sarcinii

Rubeola este o boala infectioasa acuta, caracterizata prin febra, lacrimarea ochilor, eruptii sub forma de pete rosii, inflamarea ganglionilor in regiunea gatului si sub occipital (lobul posterior al creierului, unde sunt localizati centrii vederii). 

Infectia se transmite prin aer, iar perioada de incubatie este intre 14-18 zile. 

Daca vaccinarea antirubeola nu s-a facut dupa varsta de un an, este bine sa fie facuta in perioada pubertatii, mai ales la fete, care sunt in pragul fertilitatii. 

"Chiar daca este una dintre bolile cele mai usoare la copii, ea poate da malformatii congenitale ale fatului in cazul unei sarcini: cap mic, surditate, boli de inima si intarziere psihica", explica dr.Rodica Lazar, pediatru la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti. Este si motivul pentru care Ministerul Sanatatii a desfasurat, in scoli, o campanie de vaccinare impotriva rubeolei la elevele din clasa a VIII-a. 


In cazul in care se manifesta boala, copilul trebuie izolat timp de o saptamana, perioada in care se recomanda un consum mare de lichide. Regimul alimentar nu poate include alimente conservate si ciocolata pentru ca produsele care dau reactii alergice agraveaza mancarimile. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rubeola Sarcina Complicatii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre