Acidul folic in sarcina

/ / Modificat: 2014-09-29
Acidul folic in sarcina

Acidul folic (folatul) este cel mai important nutrient pentru sarcina, datorita efectelor spectaculoase pe care le are asupra dezvoltarii fatului. Este esential atat pentru mentinerea sanatatii tale pe tot parcursul celor 9 luni, dar are un rol crucial si in combaterea celor mai grave defecte din nastere la fat. Tocmai din acest motiv, medicii completeaza adesea aportul nutritional de vitamina B9 din alimentatia gravidelor cu suplimente, pentru a se asigura ca fatul se dezvolta corect si ca este ferit de riscuri, dar si ca organismul viitoarelor mamici este puternic si energic!

Beneficiile acidului folic in sarcina

Acidul folic este un nutrient care face parte din complexul de vitamine B, de aceea, mai este cunoscut si sub numele de vitamina B9. Are un rol crucial in sarcina, intrucat contribuie la dezvoltarea celulelor noi si la cresterea armonioasa a fatului in burtica mamei. Se mai regaseste si sub numele de folat sau acid folic, iar medicii considera ca trebuie suplimentat in dieta si in organismul viitoarei mame inca din timpul preconceptiei, nu doar din momentul in care afla ca este insarcinata.

In lipsa unei cantitati suficiente de acid folic, tubul neural al fatului nu se inchide corect si determina aparitia unor complicatii grave in dezvoltarea acestuia. Principala proprietate a acidului folic in sarcina este prevenirea defectelor de tub neural la fat, unele dintre cele mai grave si periculoase anomalii congenitale. Principalele defecte de tub neural pe care le combate folatul sunt:

  • Spina bifida - dezvoltarea incompleta a maduvei spinarii sau a vertebrelor;
  • Anancefalia - dezvoltarea incompleta a creierului.

Copiii nascuti cu anancefalie au o speranta redusa de viata, in timp cei nou-nascutii diagnosticati cu spina bifida sunt nevoiti sa traiasca toata viata cu dizabilitati severe. Defectele de tub neural nu sunt singurele anomalii pe care le previne aciodul folic. Printre beneficiile acestuia in sarcina se numara si prevenirea altor tipuri de malformatii congenitale sau complicatii:

  • despicatura buzei si a valului palatin;
  • nasterea prematura;
  • retardul de crestere intrauternica;
  • greutatea mica la nastere;
  • avortul spontan;
  • afectiunile placentei.

Dincolo de efectele benefice pe care vitamina B9 le are asupra dezvoltarii fatului, exista si o serie de proprietati profilactice si terapeutice pe care le are asupra sanatatii tale. Potrivit specialistilor, daca este furnizat organismului in doze corespunzatoare, acidul folic reduce substantial riscul de:

  • preeclampsie (una dintre cele mai grave complicatii de sarcina);
  • boli de inima;
  • cancer;
  • anemie;
  • Alzheimer.

Doza zilnica de acid folic recomandata in sarcina

Organismul are nevoie de timp pentru a acumula rezervele de acid folic necesare pentru buna dezvoltare a fatului, de aceea, este important sa il administrezi sub forma de suplimente, inca din primul moment in care te hotarasti ca vrei sa ramai gravida. Doza zilnica de folat in preconceptie este in jur de 400 de mcg. Din momentul in care sarcina ti se confirma, concentratia zilnica necesara de folat de care are nevoie organismul creste, putand ajunge pana la 600 mcg sau mai mult. Dozele variaza in functie de etapa in care esti in sarcina, astfel:

  • 0-3 luni - 400 mcg;
  • 4-9 luni - 600 mcg.

Aceste recomandari sunt doar orientative. Medicul care iti monitorizeaza sarcina va stabili cu exactitate doza de care ai nevoie pentru a avea o sarcina sanatoasa. Exista situatii in care doza de acid folic in sarcina poate fi suplimentata si pana la 1000 mcg, in functie de nevoile nutritionale ale fiecarei gravide in parte.

Doza zilnica necesara de acid folic in sarcina nu poate fi furnizata organismului doar din alimentatie, de aceea, medicii iti vor recomanda si suplimente alimentare, care sa completeze aportul din alimente. Daca ai nevoie de o concentratie relativ mica de acid folic, intrucat alimentatia ta cuprinde deja foarte multe alimente bogate in acest nutrient ori analizele medicale indica ca nivelul acestuia este bun in organism, medicii iti vor prescrie vitamine prenatale in care sa se regaseasca si doza de folat de care ai nevoie.

Insa daca ai nevoie de o doza mai mare, medicul iti va prescrie suplimente separate de acid folic, pe langa vitaminele prenatale obisnuite, pentru a se asigura ca organismul tau primeste necesarul de care are nevoie in aceasta perioada.  

Alimente bogate in acid folic

  Cu toate ca medicii prescriu adesea gravidelor retete cu suplimente, alimentatia ramane principala sursa din care gravida isi procura acidul folic necesar pentru o sarcina sanatoasa. Iata care sunt alimentele care contin cel mai mare continut de acid folic si care pot fi consumate in siguranta atunci cand esti gravida:

Surse alimentare de acid folic Micrograme acid folic
1 ceasca de sparanghel 264
1/2 cana de fasole boabe gatita 105
1/2 cana de spanac 100
180 g suc de rosii 35
1/2 cana de salata verde 4
1/2 cana de mazare verde 50
3/4 cana de suc de portocale 35
1 grepfrut mare 30
1 cana de varza 177
1 banana medie 20
1 portocala 30
1 cana de capsuni 25
1 ceasca de zmeura 14
1 cana de linte 358
1 ceasca de bame fierte 37
1/4 ceasca de seminte de floarea-soarelui 82
1 ceasca de migdale 46
1 ceasca de conopida 55
1 ceasca de porumb fiert 76
1 cana de dovlecei 36
1 cana de dovleac 57

Aceste alimente, alaturi de alte tipuri de cereale, lactate, fructe sau legume trebuie sa varieze zilnic in dieta ta, atunci cand esti gravida. Este important ca dieta din sarcina sa fie cat mai echilibrata si sa consumi alimentele in stare cat mai naturala, pentru a beneficia de tot acidul folic pe care-l contin. Specialistii sustin ca gatitul excesiv al alimentelor, prin fierbere sau coacere, reduc din cantitatea de acid folic pe care acestea o contin.  

Tie ti s-a prescris acid folic in sarcina? L-ai luat sub forma de suplimente, din vitamine prenatale sau te-ai bazat doar pe alimente? Ti s-a explicat importanta acestui nutrient in sarcina? Spune-ne parerile si experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acid folic sarcina Vitamine prenatale

Articole recomandate

Citeste si despre