Femeile care devin mame dupa 35 de ani isi intaresc capacitatea mentala

/ / Modificat: 2018-11-23
Femeile care devin mame dupa 35 de ani isi intaresc capacitatea mentala

In ziua de astazi, din cauza stilului de viata actual, femeile devin mame la varste din ce in ce mai inaintate, desi din punct de vedere biologic, varsta ideala pentru a da nastere unui copil este cea de 25 de ani. In multe tari, media de varsta a mamelor se afla in crestere in ultimii ani, un procent destul de mare alegand sa aiba un copil in jurul varstei de 35 de ani, sau uneori chiar mai tarziu.

Este adevarat ca riscurile unei sarcini dupa aceasta varsta cresc exponential, atat din punct de vedere al evolutiei acesteia, cat si analizand sanatatea mamei si a copilului si complicatiile ce pot sa se iveasca in timpul nasterii, insa conform unui studiu efectuat de curand si publicat in Jurnalul American de Geriatrie, se pare ca femeile care devin mame dupa varsta de 35 de ani beneficiaza de o capacitate mentala mai buna.

Cercetarile releva faptul ca femeile care dau nastere primului lor copil dupa aceasta varsta, obtin rezultate mai bune la testele de acuratete mentala, rezolva mai bine problemele si dispun de o capacitate verbala ridicata.

Cu cat varsta mamei este mai inaintata, cu atat creste riscul aparitiei unor complicatii in sarcina

Din ce in ce mai des, femeile devin mame dupa 35 de ani, varsta la care deja au obtinut o anumita stabilitate socioeconomica si profesionala, ceea ce le indeamna sa isi doreasca sa aiba un copil. Insa, de la aceasta varsta, ceasul biologic nu mai este la fel de exact, iar sansele de a ramane insarcinate se diminueaza considerabil.

Pentru mamicile cu varste inaintate creste riscul aparitiei complicatiilor in timpul sarcinii si al nasterii, riscul avortului spontan, dar si al anormalitatilor cromozomiale ale bebelusului; diabetul gestational este una dintre cele mai des aparute probleme in sarcina unei femei dupa varsta de 35 de ani, afectiune care pune in real pericol atat mama cat si fatul.

Tot dupa aceasta varsta, creste si riscul unei nasteri premature, aproape 10% din femeile cu varste mai inainte necesitand provocarea nasterii sau operatii de cezariana si asta fara a mentiona riscul extrem de ridicat ca bebelusul sa sufere de un tip sau altul de cromozomopatie.

Insa nu toate vestile sunt sumbre pentru femeile de peste 35 de ani care isi doresc cu ardoare un bebelus...

Un studiu efectuat in 2014 sustine ca femeile care devin mame dupa varsta de 33 de ani ar putea sa traiasca mai mult decat cele care au nascut primul lor copil inainte de a implini varsta de 30 de ani.

Si se pare ca beneficiile mamelor mai "varstnice" nu se opresc aici, o echipa de cercetatori de la Universitatea din sudul Californiei, evidentiind o legatura stransa intre femeile care au devenit mame dupa varsta de 35 de ani si abilitatile mentale sporite.

Una dintre explicatii pentru acest fenomen ar putea fi ca in timpul sarcinii cresterea hormonala din organism afecteaza pozitiv procesul chimic al creierului, producand la batranete functii cognitive mai bune la nivel cerebral.

Indiferent de recomandarile specialistilor, de beneficii si riscuri, maternitatea este un miracol la orice varsta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre