15 momente esentiale pe care le vei experimenta in perioada sarcinii

/ / Modificat: 2015-10-02
15 momente esentiale pe care le vei experimenta in perioada sarcinii

Inainte de venirea pe lume a bebelusului, o viitoare mamica trece prin sute de emotii - bucurie, nerabdare, tristete uneori, pofte nebunesti, greturi chinuitoare, insa toate acestea pentru ca la final sa te simti mai fericita decat ai fost vreodata. Noi iti spunem care sunt cele 15 momente importante, premiere, din viata ta de graviduta.

1. Prima data cand vezi testul de sarcina pozitiv

Inainte ca toata nebunia sa inceapa, inainte de programarile saptamanale la medic si de renovarea camerei de oaspeti intr-o camera pentru un bebe, ai de-a face cu acest moment extraordinar, in care afli ca vei deveni mama peste cateva luni. Acesta este inceputul unui drum anevoios, dar care te va face extrem de fericita si implinita. Este momentul care schimba absolut tot, stilul de viata si prioritatile.

2. Prima data cand spui "sunt insarcinata"

Momentul in care ii spui partenerului tau de viata ca veti deveni parinti este unic in relatia voastra. Urmeaza momentul in care le spui parintilor tai ca vor deveni bunici si cel in care iti anunti prietenii apropiati ca peste noua luni vei avea un bebe.

3. Prima data cand iti dai seama ca greturile matinale sunt de fapt greturi "de toata ziua"

Desi sunt numite greturi matinale, in primul trimestru le vei avea probabil pe intreg parcursul zilei. Nu prea sunt solutii impotriva acestora, asa ca tot ce poti sa faci este sa rezisti cu tarie in aceasta perioada, de obicei dureaza putin peste o luna, circa 35 de zile.

4. Prima data cand nu mai incapi in blugii preferati

Momentul acesta s-ar putea sa nu te incante prea mult, insa este absolut normal sa iei in greutate. Jeansii pentru gravide cu banda elastica la talie arata foarte bine, sunt foarte comozi si pot fi purtati pe tot parcurul sarcinii. Pune deoparte deocamdata blugii stramti preferati, te vei intoarce la ei dupa ce vei naste.

5. Prima data cand cumperi ceva pentru bebelus

Fie ca e vorba despre o pereche de botosei sau despre o jucarioara, cu siguranta momentul in care vei cumpara primul lucru pentru copilul tau va fi foarte emotionant pentru tine. Stim ca vei vera sa iei tot magazinul si sa golesti rafturile, insa nu cumpara prea multe lucruri, zeci de jucarii si body-uri, oricum vei primi o multime de cadouri la botez de la familie si prieteni.

6. Prima data cand ii auzi bataile inimii

Cand mergi la medic si vei auzi bataile inimii micutului, cu siguranta vei varsa si cateva lacrimi. Este unul dintre cele mai speciale si emotionante momente prin care trece o femeie insarcinata.

7. Cand iti dai seama ca nu-ti mai poti vedea picioarele

Burtica ta va creste intr-un ritm alert si vei descoperi ca pur si simplu nu-ti mai poti vedea picioarele. Nu e cel mai frumos moment din sarcina, insa aminteste-ti ca pe masura ce creste burtica ta, creste si bebelusul si devine tot mai puternic.

8. Prima data cand ai o pofta iesita din comun

Probabil vei avea o pofta bizara precum oua prajite cu gem si trebuie sa stii de la bun inceput ca e absolut normal. Femeile insarcinate au unele dintre cele mai ciudate pofte. Vei face combinatii de mancaruri la care nu te-ai fi gandit niciodata in viata pana atunci. Oricate provizii ti-ai face, cu siguranta la un moment dat va trebui ca partenerul tau sa dea o fuga pana la supermarket sa cumpere in miez de noapte varza murata, sos de ciocolata sau capsuni.

9. Cand afli daca vei avea un baiat sau o fetita

Nimic nu se poate compara cu momentul in care afli daca vei avea o fata sau un baietel. Este ziua care va schimba din nou cursul vietii, puteti sa va ganditi la nume, puteti sa alegeti mobila si celelalte lucruri pentru bebe.

10. Prima data cand cineva iti atinge burtica

Te anuntam inca de pe acum ca burtica ta va fi atinsa de persoane cu care n-ai schimbat prea multe vorbe in trecut. Colegi de la birou, o verisoara de-a sotului tau pe care n-ai cunoscut-o decat la nunta voastra, chiar si doamne straine care stau la coada langa tine la casa in supermarket iti vor atinge burtica. Unele viitoare mamici sunt chiar incantate de toata aceasta atentie, in timp ce altele nu se simt confortabil in aceasta situatie, indiferent insa daca iti place sau nu, oamenii din jur o vor face.

11. Prima data cand simti miscarile bebelusului

Cam in a 20-a saptamana de sarcina, micutul tau isi va face simtita prezenta. Nu putem compara aceasta senzatie cu nimic altceva, asa ca bucura-te de acest moment magic din viata ta.

12. Prima data cand cineva face un comentariu vizavi de greutatea ta

Unele comentarii pot fi putin deranjante, precum "ai gemeni?", pe cand altele sunt pur si simplu nepoliticoase, insa cu siguranta vei avea parte de ele. Cel mai bine este sa le ignori si sa te asiguri ca ai o alimentatie echilibrata si ca micutul din burtica primeste toti nutrientii de care are nevoie, chiar daca asta inseamna ca ai cu 15 kilograme mai mult decat inainte sa ramai gravida.

13. Cand nu te poti ridica de pe scaun fara ajutor

In ultimele luni de sarcina s-ar putea sa intampini greutati atunci cand vrei sa te ridici de pe scaun sau din pat. Nu te ingrijora, este normal. Roaga pe cineva din jur sa te ajute, nu e nimic iesit din comun si nu e un motiv sa te rusinezi.

14. Cand simti prima contractie

Vei simti contractii si cu cateva saptamani inaintea nasterii nu doar cele din travaliu, acestea se numesc contractii Braxton Hicks. Sunt mai puternice decat crampele menstruale, insa trec daca te plimbi putin sau daca iti schimbi pozitia corpului. Acestea sunt un semn ca organismul tau se pregateste de nastere.

15. Cand realizezi ca esti in travaliu si vine bebelusul

Da, ai mai avut contractii si inainte, insa contractiile de acum sunt la alt nivel, mult mai dureroase, mai dese, la intervale de timp regulat si nu trec prea usor. Este momentul cel mare, intri in travaliu si in scurt timp vei face cunostinta cu micutul tau. E cazul sa-ti suni medicul si sa plecati spre spital.

Ce momente esentiale din viata unei gravidute am uitat? Tu pe care le-ai experimentat pana acum? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Gravida Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre