Intreruperea sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Intreruperea sarcinii
Intrebare:

- Sunt in a 5-a saptamana de sarcina, medicul ginecolog mi-a dat un tratament acum 2 saptamani fara sa remarce sarcina. Ultimul ciclu l-am avut in 25 august 07. Tratamentul a constat in 5 zile de Ciprolen (din 20-25 sept), 1 doza unica de Flucovim(in 21 sept), Fasigyn(25-27 sept) si ovule Klion D administrate 10 zile (20-30 sept). Dupa cateva zile de la terminarea tratamentului, mergand la un nou control medicul a vazut sarcina si mi-a recomandat intreruperea ei. Credeti ca fatul a fost afectat in aceasta perioada? Este necesara intreruperea sarcinii? Ar fi anumite analize din care ar putea reiesi daca fatul a fost afectat sau nu? E prima sarcina si ma sperie intreruperea ei.

Raspuns:




 

Decizia finala va revine dumneavoastra punand in balanta riscurile prezentate de medicul curant si dorinta dumneavoastra de a pastra aceasta sarcina.

Ciprolen-ul este un agent antimicrobian (antibiotic) a carei substanta activa este Ciprofloxacina. Ciprofloxacina nu trebuie prescrisa la copii, adolescenti, femei gravide sau femei care alapteaza, deoarece nu exista experienta asupra sigurantei produsului la acest grup de pacienti si deoarece pe baza studiilor pe animale, este posibil ca medicamentul sa produca alterarea cartilajului articular la un organism imatur. Studiile pe animale nu au evidentiat aparitia efectelor teratogene (malformatii).

Referitor la Flucovin, studiile efectuate la animale au pus in evidenta efecte teratogene la doze mari, la una dintre speciile testate; insa, nu exista studii clinice la gravide care sa enunte un eventual risc malformativ sau fetotoxic in cazul administrarii acestui produs pe perioada sarcinii. Chiar daca se recomanda precautie in administrarea acestui produs in sarcina, diagnosticarea unei sarcini in timpul tratamentului cu fluconazol nu justifica intreruperea acesteia.

Cu privire la Fasigyn, studiile pe cobai nu au dovedit vreun efect asupra gestatiei, a viabilitatii sau lactatiei. Acest produs traverseaza bariera placentara totusi. Avand in vedere ca efectele compusilor acestei clase asupra dezvoltarii fetale sunt necunoscute, folosirea acestui produs in timpul primului trimestru de sarcina de sarcina este contraindicata. Nu exista nici o dovada ca Fasigyn ar fi daunator in timpul ultimelor trimestre de sarcina, dar folosirea sa in timpul trimestrelor II si III cere punerea in balanta a beneficiilor potentiale cu riscurile posibile pentru ma

Avand in vedere ca faptul e deja consumat (ati uzat de aceste produse nestiind ca sunteti insarcinata); daca doriti sa mentineti sarcina, se impune o monitorizare foarte riguroasa a sarcinii, cu efectuarea de ecografii repetate,  pentru a putea decela timpuriu orice posibil efect negativ ce poate aparea. De asemenea in cazul dumneavoastra este important sa efectuati testele screening prenatal: triplu-test (se efectueaza in saptamanile 14 - 16 de sarcina), morfologia fetala etc. Daca rezultatele acestor investigati evidentiaza modificari, se vor indica in continuare investigatii care sa infirme sau sa confirme prezenta unor afectari fetale: amnioscopie, amniocenteza etc.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre