O mama, care si-a petrecut 2 ani ingrijindu-si fiica bolnava, a crezut ca este stresata, dar a descoperit ca are cancer de colon in faza terminala

/ / Modificat: 2023-05-15
O mama, care si-a petrecut 2 ani ingrijindu-si fiica bolnava, a crezut ca este stresata, dar a descoperit ca are cancer de colon in faza terminala

O mama de peste Ocean a crezut ca este doar stresata, dupa ce timp de doi ani a avut grija de fiica ei bolnava. Ulterior, a descoperit ca are cancer de colon in faza terminala si a murit la scurt timp dupa stabilirea diagnosticului.

A crezut ca este doar stresata, dar a descoperit ca are cancer de colon in stadiul 4 si a murit

In martie 2020, prietena din copilarie a lui Allison Fadden, Aly Anderson, a venit la Seattle pentru a-si duce fiica la o programare la un spital din oras. In timp ce cele doua prietene au depanat amintiri la pranz, Anderson a spus ca nu se simtea bine in ultima vreme.

"A spus ca a crezut ca are un ulcer pentru ca a avut dureri de stomac", a spus Fadden. "Dar ea credea ca totul era legat de stres".

Anderson fusese supusa unui stres incredibil dupa doi ani in care incercase sa-si tina copilul in viata. Al treilea ei copil, Lila, se nascuse in 2018 cu o afectiune cardiaca congenitala. In timp ce medicii de la Seattle Children' Hospital faceau tot ce puteau pentru a salva viata Lilei, Anderson incerca sa aiba grija de nou-nascutul ei si de ceilalti doi copii ai ei. Ea lucrase ca barista si instructor de yoga, dar a trebuit sa se opreasca din lucru pentru a avea grija de familia ei intr-o perioada tumultoasa.

"Era epuizata si stresata", a spus Fadden. Ingrijorata pentru prietena ei, ea a intreba-o daca a consultat un medic in legatura cu durerile de stomac. "A spus ca nu avea asigurare de sanatate - ca era foarte scump", si-a amintit Fadden.

Desi sotul si copiii lui Anderson aveau asigurare privata de sanatate, cand aceasta a incetat sa mai lucreze pentru a se ocupa de fiica ei, nu a mai fost asigurata pentru tratament medical. Intrucat era tanara si sanatoasa, a decis sa renunte la asigurarea sotului ei pentru a economisi bani. "S-a gandit ca va fi ultima persoana care va avea nevoie de asigurare", a spus Fadden. "Cred ca propria ei sanatate era pe plan secundar".

Taylor Stonack, o alta prietena a lui Anderson, a descris simptomele acesteia ca fiind dureri puternice de stomac, varsaturi dese si pierderea poftei de mancare. "Cu totii am crezut ca este vorba doar de stres", a spus Stonack. 

Doua luni mai tarziu, in mai 2020, Aly a sunat-o pe Allison pentru a-i spune ca vomita din cauza a ceea ce credea ca este un ulcer si ca il va pune pe sotul ei sa o duca la spital. Dupa ce au efectuat scanari, medicii i-au dat vestea infricosatoare. Aly avea cancer. In urma altor scanari, medicii au diagnosticat-o cu cancer de colon in stadiul 4.

Cancerul de colon, care debuteaza in colon, de obicei sub forma unui polip sau a unei excrescente pe mucoasa interioara a colonului, este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat atat la barbati, cat si la femei in SUA si a doua cea mai frecventa cauza a deceselor cauzate de cancer in randul barbatilor si femeilor. Simptomele pot include o modificare a tranzitului intestinal, presiune la nivelul intestinelor, sangerari in timpul scaunelor, crampe la nivelul stomacului si pierdere inexplicabila in greutate. 

"Din nefericire, multe dintre aceste simptome pot fi atribuite unei serii de alte motive sau boli, asa ca suntem mereu in cautarea a ceea ce este anormal. Adesea, cancerele colorectale nu au multe sau niciun simptom pana cand s-au raspandit, motiv pentru care este foarte recomandat sa va cunoasteti factorii de risc personali pentru cancerele colorectale si cand ar trebui sa incepeti screening-ul cu o colonoscopie. Indepartarea cresterilor precanceroase este una dintre cele mai bune modalitati de a va asigura ca boala nu se dezvolta", a declarat Shanel Bhagwandin, director medical al programului de oncologie chirurgicala gastrointestinala si vicecomisar de chirurgie la Jupiter Medical Center. 

Bhagwandin a spus ca cel mai bun lucru pe care o persoana il poate face pentru a elimina o mare parte din riscul de evolutie a cancerului de colon este sa faca o colonoscopie.

"Desi nu este un lucru pe care oricine doreste sa il faca, mesajul principal este ca recomandam cu caldura colonoscopiile ca instrument de screening pentru depistarea cancerelor colorectale. Ele pot salva vieti", a mai spus Bhagwandin.

Dupa ce s-a luptat timp de trei ani cu statul si cu companiile de asigurari pentru a obtine un tratament si ingrijire, Aly a murit la inceputul lunii martie 2023.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Durere femei

Articole recomandate

Citeste si despre