Durerea lombara joasa, una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii se prezinta la medic

/ / Modificat: 2023-02-20
Durerea lombara joasa, una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii se prezinta la medic

Durerea de spate în regiunea lombară joasă este, întrucât poate afecta sever calitatea vieții, gradul de mobilitate și activitate și poate fi chiar debilitantă. Între 50-80% dintre adulți suferă de cel puțin un episod de durere importantă de spate în fiecare an.

Trebuie să precizăm însă faptu că, în peste 90% din cazuri, durerea este temporară și poate fi ameliorată sub tratament conservator corespunzător. Episoadele recurente, repetate de mai mult de peste 12 luni în forme severe, alcătuiesc forma cronică și necesită un consult la medicul neurolog/ neurochirurg.

Cele mai comune cauze de durere lombară joasă sunt reprezentate de hernia de disc, nevralgie sciatică, traumatisme, fracturi, entorse sau luxații, stenoză spinală lombară, boală discală degenerativă, osteoartrită sau scolioză. Diagnosticul corect poate fi stabilit de către medicul neurochirurg, bazat pe simptome, istoricul medical personal, un examen clinic amănunțit, la care se adaugă diverse investigații suplimentare, cum ar fi CT, RMN, electromiografie, studii de conducere nervoasă, radiografii, discografii.

În mod general, simptomele care ne sugerează o astfel de afecțiune sunt durerea în partea inferioară a spatelui, în zona lombară, care adesea poate iradia la nivelul feselor, a șoldurilor sau a picioarelor. Durerea poate fi atât intensă, ascuțită și profundă, cât și constantă sau cu caracter de arsură (sau o combinație între toate acestea), limitând sever mișcarea și capacitatea de a efectua activități zilnice.

Cauzele cel mai frecvent întâlnite sunt hernia de disc și sciatica. Hernia de disc produce adesea presiune pe nervi, asociind durere, amorțeli și slăbiciune în diferite zone specifice la nivelul picioarelor, adică în teritoriul de inervație. Sciatica este recunoscută printr-o durere ascuțită, ca un șoc electric, din regiunea spatelui, pe fese și până la nivelul picioarelor, mai frecventă în timpul mersului sau a statului în picioare sau pe scaun. Întinderea piciorului de partea afectată înrăutățește durerea.

Întotdeauna vă recomandăm să menționați medicului și să vă prezentați de urgență la un consult atunci când durerea este însoțită de incontinență sfincteriană, de amorțeală, slăbiciune, senzația de înțepătură de ace, febră, accentuare nocturnă a simptomelor, pierdere nedorită în greutate sau dacă suferința a apărut în urma unui traumatism/ accident/ căzătură, ce necesită investigații medicale imediate.

Vestea bună este că tratamentul conservator este primul la care apelăm în astfel de situații și are rezultate favorabile în marea majoritate a cazurilor. Acesta include activitate fizică monitorizată de un specialist în kinetoterapie, protejarea față de ridicarea greutăților sau față de activități ce presupun forțarea spatelui, injecții cu corticosteroizi, medicație antiinflamatoare și antialgică, acupunctură și reabilitare.

În cazul herniilor de disc, terapeutul realizează un tratament specific în funcție de nivelul afectat, ce presupune tracțiuni ușoare, masaj, terapie cu căldură sau gheață, ultrasunete, stimulare musculară electrică sau exerciții de întindere musculară. În combinație cu medicația antiinflamatoare, rezultatele sunt, de cele mai multe ori, satisfăcătoare, iar pacienții nu necesită intervenții chirurgicale. Este foarte importantă, în această perioadă, renunțarea la antrenamente sau preocupări intense cu alegerea unui nivel scăzut de activitate, evitând totuși repausul complet la pat, care nu este indicat.

Scopul tratamentului non-chirugical este de a reduce inflamația locală, responsabilă adesea de iritarea produsă în rădăcina nervilor, care duce la durere. Durata tratamentului conservator este de aproximativ 4-6 săptămâni, atunci când este efectuat cu rigurozitate, cu consult ulterior pentru reevaluare.

Dacă după această perioadă simptomele nu se îmbunătățesc, este nevoie de o nouă linie de tratament. În astfel de cazuri, se recomandă investigații suplimentare pentru a determina exact cauza afecțiunii și nivelul la care există o leziune/ compresie. Aici intervine rolul medicului neurochirurg, ce gestionează această categorie de pacienți.

Candidații la intervenție chirurgicală sunt pacienții care au o stare generală bună de sănătate, care prezintă dureri de spate și membre inferioare ce alterează calitatea vieții și impactează capacitatea de activitate, pacienții care dezvoltă deficit neurologic - manifestat prin amorțeli, furnicături sau slăbiciune musculară, cât și pierderea funcțiilor de continență în tranzitul digestiv și urinar. De asemenea, atunci când pacientul începe să prezinte dificultăți la mers sau la statul în picioare, iar medicația recomandată nu are efect, pot beneficia de rezultatele uimitoare ale intervenției chirurgicale cu rol curativ.

În funcție de cauză, intervenția chirurgicală poate fi minim invazivă sau deschisă pentru decompresia nervilor afectați, sau se poate realiza pentru fuziunea vertebrelor în scopul stabilizării coloanei vertebrale. În urma operației, pacienții își recapătă mobilitatea și abilitatea de mișcare liberă, deși vor necesita o perioadă de recuperare. Beneficiile intervenției trebuie puse întotdeauna în balanță cu riscurile, de aceea, această decizie este luată întotdeauna consultând medicul, ce vă poate oferi cele mai bune sfaturi și atitudinea terapeutică potrivită după caz.

Clinica Cardio-Praxis din Iași vă pune la dispoziție servicii medicale de înaltă calitate și puteți beneficia de consult de neurochirurgie la Dr. Nicolaie Dobrin, Medic Primar Neurochirurg, ce vă așteaptă pentru a stabili diagnosticul și tratamentul corect, având parte de profesionalism, dedicare și empatie. El vă poate oferi instrucțiuni specifice în legătură cu terapia sau înainte și după operație și vă ajută să vă recuperați starea de sănătate și să vă reluați activitățile uzuale. Ne găsiți pentru programări la nr de telefon 0232.708.333 și 0741.934.690, programul fiind de luni până vineri între 9:00-17:00.

Articol susținut de Clinica medicală Cardio-Praxis din Iași, unde găsești servicii medicale diverse, printre care cardiologie, chirurgie cardiovasculară, neurochirurgie, gastroenterologie, diabet și nutriție, medicină internă, endocrinologie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Durere femei Ingrijiri medicale

Articole recomandate

Citeste si despre