Studiu: Femeile pot uita durerea mai repede decat barbatii

/ / Modificat: 2019-02-12
Studiu: Femeile pot uita durerea mai repede decat barbatii

Incercarea de a intelege modul in care oamenii percep si proceseaza durerea este unul dintre cele mai lungi procese ale stiintei. Intr-un nou studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca exista o diferenta in modul in care barbatii si femeile isi amintesc durerea.

Potrivit cercetatorilor, femeile pot uita durerea mai repede decat barbatii. Acest lucru ar putea schimba perceptia ca femeile sunt mai sensibile.

Durerea cronica este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care adultii cauta ajutor medical si sfaturi, dupa cum au raportat Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. CDC a constatat ca putin peste 20% (sau 50 de milioane) de adulti din SUA au avut dureri cronice, in timp ce 8% (19,6 milioane) au prezentat durere cronica cu impact puternic, dar femeile au experimentat mai mult decat au facut-o barbatii.

Oamenii de stiinta cred ca unul dintre factorii majori in tranzitia durerii de la acuta la cronica este durerea amintirilor in sine, conform Medical Xpress.

Intr-un nou studiu publicat in Current Biology, cercetatorii au decis sa analizeze daca exista diferente, bazate pe sex, in felul in care iti amintesti durerea.

Ce spune studiul

Cercetarea a fost condusa de specialisti de la Universitatea McGill (Canada) si de la Universitatea Mississauga (UTM), din Toronto.

Cercetatorii au efectuat experimente atat cu oameni cat si cu soareci, lucrand cu 41 de barbati si 38 de femei, cu varste cuprise intre 18 si 40 de ani, dupa cum a raportat McGill. Pentru experimente, participantii au fost bagati intr-o camera si expusi la "niveluri scazute de durere," datorita caldurii pe antebratul lor.

In plus, oamenii au fost rugati sa poarte o manseta care se foloseste pentru a lua tensiunea arteriala, stransa bine, in timp ce isi misca bratul timp de aproximativ 20 de minute. In acest timp, fiecare soarece a primit o injectie care continea otet si care a provocat dureri de stomac timp de aproximativ 30 de minute, potrivit "Monitorul de Montreal."

Ei au descoperit ca barbatii (si soarecii de sex masculin) isi amintesc experientele mai bine, deoarece au fost stresati cand s-au intors in aceeasi camera, ceva mai tarziu, asa cum a subliniat Medical Xpress. Femeile, insa, (si soarecii de sex feminin) nu au fost marcate de experientele lor dureroase.

"Ceea ce este interesant in acest caz este ca daca ar fi trebuit sa ghiciti despre existenta unei diferente de sex aici, aproape toata lumea - inclusiv eu - ar fi spus invers. Fie ca barbatii isi amintesc durerea si femeile nu sau amandoi isi amintesc, dar numai barbatilor le provoaca memoria stres," a explicat Jeffrey Mogil, co-autor al studiului.

Cercetatorii au descoperit ca blocarea amintirilor durerii la soareci a ajutat la ameliorarea partiala sau a intregii dureri, ceea ce inseamna ca expertii pot fi capabili intr-o zi sa trateze durerea cronica mai eficient.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Durere Durere femei

Articole recomandate

Citeste si despre