Avortul habitual

/ / Modificat: 2015-07-30
Avortul habitual

Atunci cand o femeie ramane insarcinata de mai multe ori, dar fiecare sarcina se sfarseste prin avort spontan survenit pana in luna a 5-a de sarcina se numeste ca are avort habitual. Cea mai mare grija a ei o reprezinta sansele care ii mai raman de a duce o sarcina la termen!


Ce este avortul habitual?

Avortul habitual apare atunci cand cel putin 3 sau mai multe sarcini consecutive ale aceleiasi femei se sfarsesc prin avort spontan. Exista astfel o recurenta a avortului spontan care se produce inainte de saptamana a 20-a de sarcina. De aceea, el se mai numeste si avort recurent!

Daca avortul spontan survine frecvent in primul trimestru de sarcina nu se considera ca exista riscul de avort habitual.

Daca femeia respectiva prezinta factori de risc care pot determina avortul spontan, atunci nu se fac cercetari suplimentare. Totusi, cand se constata o recurenta a avortului in trei sau mai multe sarcini, aparut cu precadere in al doilea trimestru de sarcina, se impune analiza minutioasa a cauzelor.

Ce determina aparitia avortului habitual?

Exista cauze ale acestui tip de avort cunoscute si tratabile, in timp ce altele raman inca un mister pentru stiinta. Lista de cauze ale avortului recurent este foarte lunga, fiecare factor de risc intr-o sarcina fiind un potential cauzator al avortului repetat. Se mai considera si ca etiologia specifica avortului spontan s-ar potrivi in cazul celui habitual. Exista mai multe categorii de cauze ale acestuia:

Patologia uterina

Unele dintre cele mai importante cauze ale avortului habitual le reprezinta malformatiile congenitale ale uterului. Acestea pot fi descoperite si evitate cu usurinta daca femeia se testeaza apeland la hiseteroscopie, cea mai eficienta si sigura metoda de diagnosticare a majoritatii afectiunilor uterine:

  • malformatii uterine (sunt considerate cauza a peste 15% din avorturile recurente);

  • insuficienta cervicala (un cervix slabit care nu mai poate tine sarcina);

  • hiperplazie uterina.

Boli cronice 

  • boli renale cronice;

  • lipsa de acid folic din organism;

  • carente vitaminice (avitaminoza);

  • constipatie cronica.

Cauze infectioase

Cauze de ordin imunologic

       boli autoimune (sunt responsabile pentru 10% dintre cazurile de avort recurent).

    Cauze paternale

    • astenospermie;

    • teratospermie.

    Tulburari hormonale

    • sindrom Cushing;

    • afectiuni ale tiroidei;

    Cauze psihologice

    • depresie;

    • stres emotional puternic;

    • traume afective puternice aparute in timpul sarcinii.

    Simptomatologia avortului habitual

    Chiar daca se produce intr-o etapa evoluata a sarcinii, se manifesta totusi prin avorturi spontane, iar simptomele sunt asemanatoare:

    • crampe abdominale si pelvine severe;

    • contractii uterine (ca urmare a faptului ca fatul umbla liber prin cavitatea uterina, dupa desprinderea de uter);

    • emacierea organismului (acest simptom apare numai daca faptul moare inainte de a fi expulzat);

    • inrosirea excesiva a pielii (ca urmare a umplerii abdomenului cu sange).

    Se poate trata?

    Totul depinde de diagnosticarea cat mai corecta a cauzelor aparitiei si de depistarea si analizarea atenta a imprejurarilor in care au avut loc multiplele avorturi. In functie de etiologie se stabileste si forma de tratament, pentru ca femeia sa poata fi capabila sa duca la termen o sarcina.

    De exemplu, daca se depisteaza ca avorturile repetate au o cauza de ordin afectiv, consilierea psihologica este cea mai indicata.

    Daca se constata ca infectiile sunt cele care determina producerea avortului, atunci un tratament pe baza de antibiotice ar putea indeparta riscul recurentei la sarcinile viitoare.

    In cazul malformatiilor uterului se apeleaza la metode chirurgicale de indepartare a acestora.

    Se investigheaza astfel pas cu pas fiecare posibila cauza a avortului habitual si se instituie astfel o forma de tratament si prevenire a acestuia in viitor. In orice caz, nu exista o siguranta totala cu privire la indepartarea riscului odata cu tratarea cauzei. Chiar si asa, avortul habitual poate aparea din nou.

    Nu trebuie ca femeile care trec prin aceste episoade traumatizante atat fizic, cat si psihic sa cedeze si sa se dea batute. Statistic vorbind, 85% dintre femeile care au trecut prin avort recurent au reusit in final sa duca la termen o sarcina.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Avort habitual Avort spontan Avort recurent

    Articole recomandate

    Citeste si despre