4 lucruri despre avortul spontan pe care trebuie sa le stii

/ / Modificat: 2017-02-01
4 lucruri despre avortul spontan pe care trebuie sa le stii

Avortul spontan reprezinta unul dintre cele mai traumatizante si nefericite evenimente din viata unei femei. Acesta poate avea loc oricand, pana in saptamana 28 de sarcina.

Avortul spontan are cauze multiple, precum probleme si malformatii ale cavitatii uterine, dar si o dezvoltare incorecta a fatului, infectiile si anomaliile imune. Astfel, in momentul in care apar modificari genetice, iar fatul ar intampina probleme de sanatate, corpul uman are capacitatea de a-l respinge daca nu se dezvolta normal. In general, avorturile spontane au loc fara sa iti dai seama, in primele saptamani. In lunile avansate de sarcina insa, avortul spontan este insotit de dureri puternice si alte simptome.

Iata cateva lucruri importante pe care orice femeie ar trebuie sa le stie despre avortul spontan:

Organismul nu da niciun simptom

Avortul spontan, dupa cum ii spune si numele, se poate produce brusc, fara sa dea vreun semn de avertizare. Uneori, femeia insarcinata nici nu isi da seama ca a pierdut bebelusul, pana in momentul in care ajunge la o noua ecografie. Acest lucru este posibil, deoarece organismul nu recunoaste imediat ca embrionul nu mai exista. Placenta continua sa elibereze hormoni, de aceea mama continua sa experimenteze simptome de sarcina.

Poate afecta sarcinile ulterioare

Un avort spontan ridica mari probleme unei femei care isi doreste sa devina mamica. In afara faptului ca ii afecteaza psihicul si cu greu poate trece peste o astfel de pierdere, avortul spontan poate afecta si sarcinile ulterioare. Odata ce a aparut o astfel de problema, trebuie luate masuri speciale pentru o viitoare sarcina sanatoasa.

Astfel, persoanele care sufera un avort spontan trebuie sa se supuna unor analize mai riguroase pentru a se afla cu exactitate daca exista probleme de sanatate, precum infectii, boli autoimnune sau alte afectiuni ce ar putea afecta buna dezvoltare a fatului. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, dupa un avort spontan, 80% din sarcini sunt duse cu bine pana la termen.

Principalele simptome

Chiar daca apare brusc, avortul spontan poate fi insa prevestit de niste simptome usoare, care nu te-ar ingrijora imediat. Printre principalele simptome ale avortului spontan se afla sangerarile. 1 din 4 femei care sufera un avort spontan se confrunta cu scurgeri de sange in timpul sarcinii. Crampele abdominale frecvente, dar si durerile de spate sunt alte simptome care ar trebui sa trimita la medic o femeie insarcinata.

Totodata, chiar si schimbarile bruste de stare pot fi semnul unui avort spontan. Astfel, daca de la inceputul sarcinii te-ai confruntat cu stari de greata si dintr-odata te simti bine, ar fi cazul sa investighezi putin aceste transformari, in cazul in care apar spontan.

Blocaj psihologic

Pe langa toate aceste aspecte fizice, avortul spontan poate aduce cu el probleme grave la nivel psihologic. Nicio femeie care a pierdut o sarcina nu poate uita. Desi sunt incurajate, femeile care trec printr-o astfel de experienta raman marcate. Ele trec de la anxietate la stari de vinovatie. Desi sunt constiente ca nu este vina lor, ele nu pot accepta ca au pierdut sarcina. Chiar daca li se spune ca ar fi nascut un bebelus bolnav, ori cu anomalii, ele nu se pot impaca cu ideea ca au pierdut o fiinta umana. Aceste blocaje psihologice pot duce la depresii grave, atacuri de panica ori alte afectiuni.

Orice femeie care a trecut prin experienta traumatizanta a avortului spontan are nevoie de sprijin si de intelegere, atat din partea familiei, cat si a medicului care o urmareste. Incercarea de a ramane din nou insarcinata va fi una foarte grea pentru o femeie care a suferit un avort spontan. Ea poate prezenta mereu griji si temeri, care uneori pot crea o stare paranoica, de supraingrijorare. De asemenea, poate aparea si dorinta acerba de a ramane cat mai repede insarcinata. Cu toate acestea cel mai bine este sa se astepte cel putin trei luni, pana la incercarea unei noi sarcini. In aceasta perioada, organismul se reface pentru a fi apt pentru o noua sarcina.

Totodata, in perioada de refacere, este indicat consumul de acid folic si practicarea unor activitati de destresare, precum yoga sau meditatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort spontan Avort Pierdere sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre