Primele miscari ale bebelusului in burtica

/ / Modificat: 2014-04-29
Primele miscari ale bebelusului in burtica

art_1_miscarile_fatului_in_pantecePrimele miscari ale bebelusului in burtica reprezinta un moment extrem de emotionant pentru mamica. Acestea apar in al 2-lea trimestru de sarcina (saptamanile 16-24) si sunt un semn important care indica faptul ca bebelusul se dezvolta si creste normal. Miscarile fetale ajuta si la consolidarea unei relatii speciale cu bebelusul nenascut. Afla cum se simt loviturile si cat de activ trebuie sa fie bebelusul in burtica!

Cand trebuie sa apara primele miscari fetale in sarcina?

Ar trebui sa simti primele miscari ale fatului in burtica in al 2-lea trimestru de sarcina, intre saptamanile 16 si 25. Nu exista un interval exact. Unele femei pot resimti primele lovituri mai devreme, chiar si dintr-a 10-a saptamana. Depinde de fiecare sarcina in parte. Medicii sustin ca loviturile fetale apar mai devreme in special cand esti la a 2-a sarcina – pot fi resimtite si la 13 saptamani sau mai devreme.

Cum se simt miscarile fetale?

Simptomele sau manifestarile sunt resimtite de mama in mod diferit. Cele care au trecut prin asta au reusit sa identifice senzatii comune ca:

  • fluturasi in stomac;
  • bule de aer;
  • senzatie de balonare;
  • spasme nervoase;
  • o senzatie ca ceva se rostogoleste sau misuna prin stomac etc.

Este posibil sa nu iti dai seama in prima faza ca a fost vorba de lovituri ale bebelusului. Acestea sunt confundate usor cu gaze, senzatie de balonare sau de foame si alte simptome asociate unor alte stari fiziologice. Abia dupa ce bebelusul misca a treia oara, gravidele pot sa le distinga si sa le identifice ca fiind lovituri fetale.

Cat de des trebuie sa simti loviturile?

morfologia_fetalaLa inceput acestea nu vor fi foarte dese. Sau chiar daca ele au loc nu le vei simti tu, pentru ca fatul nu este suficient de maricel pentru a atinge peretii uterului. Dar pe masura ce avansezi in sarcina si bebelusul creste in burtica acestea vor fi din ce in ce mai evidente.

Vei recunoaste usor impunsaturi cu coatele, piciorusele etc. Acestea sunt resimtite cu putere inca de la sfarsitul trimestrului al 2-lea. Cu cat iti atingi burtica in acele momente sau vorbesti cu el, cu atat loviturile vor fi mai puternice, pentru ca va reactiona la stimuli.

Fatul are tendinta sa se miste mai mult in anumite perioade din zi decat in altele. Este mai activ intre 9:00 si 13:00, apoi se potolesc la fix pentru a trage un pui de somn - atat tu, cat si el. Aceste diferente intre nivelul de activitate a fatului pe parcursul unei zile se datoreaza nu numai somnului acestuia, ci si nivelului de zahar pe care il ai sange.

El este foarte sensibil la sunete si atingere si poate reactiona usor. De exemplu, daca partenerul tau te strange in brate sau sta cu capul ori corpul lipit de burtica ta, bebelusul se poata baga in seama cu mic cot sau o lovitura de piciorus.

Cum monitorizezi miscarile bebelusului in burtica?

art_conceptie_sarcina_dezvoltarea_fatuluiPana la momentul la care sarcina atinge 28 de saptamani vei constata o rutina in miscarile bebelusului. Medicul te va sfatui sa incerci sa tii cont si sa numeri micile impunsaturi si lovituri ale bebelusului pentru a te asigura ca parcurge un traseu de dezvoltare normala si ca nu se intampla nimic rau.

Nu trebuie sa numeri tot timpul loviturile acestuia. Alege o perioada din zi in care este mai activ. Aceasta apare in cele mai multe cazuri dimineata. Asaza-te intr-o pozitie confortabila, in pat sau pe un scaun ori balansoar comod. Medicul recomanda sa numeri loviturile fatului intr-un anumit interval de timp.

Sau mai exista o varianta - sa monitorizezi perioada de timp in care ii ia bebelusului sa loveasca de 10 ori. Specialistii sustin ca ar trebui sa simti cele 10 lovituri in maxim 2 ore. Daca nu reusesti sa aduni atatea lovituri, incearca in alta perioada din zi in care stii ca este mai activ.

Daca nici asa nu reusesti, iar pe zi ce trece nu numai ca nu ajungi la 10, dar incep sa se rareasca sau sa fie absente mergi de urgenta la medic. Nu inseamna ca se intampla neaparat ceva rau cu bebelusul. Dar este bine ca medicul sa faca un test nonstres de sarcina pentru a verifica daca ritmul cardiac si miscarile fetale sunt in regula.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primele miscari bebelus burtica Miscari fetale Sarcina Comunicare fat sarcina Dezvoltare fat Crestere fat Somn bebelusi burtica

Articole recomandate

Citeste si despre