Ecografia transvaginala (intravaginala), de ce este necesara?

/ / Modificat: 2017-05-12
Ecografia transvaginala (intravaginala), de ce este necesara?

De ce trebuie sa facem o  ecografie intravaginala (transvaginala)? Aceasta este o intrebare pe care, de multe ori, pacientele o rostesc atunci cand trebuie sa faca o ecografie transvaginala. Ecografia se face prin introducerea unei microcamere in canalul vaginal. Acesta este un instrument incredibil de util pentru a vedea uterul si ovarele, cu detaliile mult marite fata de alte metode de investigare. In cazul altor tipuri de ecografii (ecografie 2D, ecografie 3D, ecografie 4D etc.) undele sonore devin din ce in ce mai slabe in calatoria lor prin corpul uman. Acest fapt afecteaza calitatea imaginii redate de ecograf.

Cand se face o ecografie normala a abdomenului, undele de sunet trebuie sa calatoreasca prin mai multe tesuturi pentru a ajunge la organul in curs de examinare.

Din acest motiv, ecografia cu frecventa mai mica trebuie sa fie utilizata astfel incat undele ultrasunete sa nu fie prea slabe atunci cand se intorc la traductor pentru ca acesta sa poata reda imaginea. Rezultatul ecografiei este ca detaliul, sau rezolutia din imagine, nu este foarte buna.

Ecografia transvaginala permite traductorului sa se apropie de organele examinate, cu ultrasunete de frecventa suficient de mare pentru a reda detaliile necesare examinarii, rezultand o imagine clara si detaliata. 

Utilizarea ecografiei transvaginale

Ecografia trasvaginala sau intravaginala este utilizata pentru examinarea zonei pelvine. Acesta examinare incepe de obicei cu o ecografie a vezicii urinare. Vezica urinara este apoi golita si ecografia intravaginala (transvaginala) este utilizata pentru examinarea mai clara a uterului si ovarelor. 

Ecografia transvaginala in sarcina

Ecografie transvaginala este de asemenea efectuata la inceputul sarcinii. Aceasta permite redarea imaginilor embrionului, atunci cand acesta nu ar fi vizibil prin abdomen, in cazul altor tipuri de ecografii. Un embrion poate fi vizualizat la inceputul sarcinii, in primele cinci saptamani, cu ajutorul ecografiei intravaginale. La sase saptamani, embrionul masoara doar un milimetru lungime. Cu o ecografie abdominala, embrionul ar putea fi observat abia dupa sapte saptamani, atunci cand acesta a crescut pana la patru milimetri lungime.

Ecografia transvaginala mai este foarte utila in timpul trimestrului doi de sarcina pentru a examina in detaliu colul uterin.

Unde puteti face o ecografie  intravaginala?

Ginecoline este clinica specializata in investigarea si tratarea afectiunilor ginecologice, beneficiind de cele mai noi tehnologii medicale si doctori specializati in clinicile noastre internationale. Clinica Ginecoline face parte din multinationala olandeza On Clinic Advanced Medical Institute care are o experienta de peste 24 de ani in lume (peste 100 de filiale in intreaga lume).

Puteti opta pentru o programare online sau pentru o programare telefonica la: 021/301.76.86

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre