Poftele de vara ale gravidelor. Retete si sfaturi

/ / Modificat: 2017-07-06
Poftele de vara ale gravidelor. Retete si sfaturi

Sarcina poate da nastere unor pofte foarte neobisnuite vara, de aceea avem cateva retete si sfaturi special pentru burticile din acest sezon. Vara este un sezon foarte frumos pentru a fi insarcinata, dar sunt si anumite tentatii varatice pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite. Vara abunda in fructe si legume proaspete, pline de vitamine. Ai liber la mure, pepeni, varza, rosii, castraveti, mere verzi etc.

Ai grija doar sa le speli foarte bine, inclusiv salatele deja preparate si vandute la punga, pentru a indeparta toate bacteriile.

Gravida si mersul la gratar

Daca este vara inseamna ca este si sezonul gratarului. Cu siguranta vei fi invitata la multe gratare si poate ca vei si organiza o petrecere cu mancare la gratar.

Gratarul este foarte distractiv, dar poate fi si un pericol din cauza carnii negatite suficient. Este in regula sa mananci carne facuta la gratar, dar ai grija sa fie gatita bine, nu "in sange", sa nu contina parti crude (de culoare roz sau rosie din care iese un pic de sange). Si produsele din comert, gen salam, prezinta un anumit risc si este recomandat sa fie evitate pe cat posibil.

Multe femei insarcinate prefera salatele de vara cu sos de maioneza. Sosurile de salata din comert sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca, in general, nu prezinta un risc pentru sanatatea ta. Ai grija la produsele pe baza de oua facute in casa, ca spuma de ciocolata sau maioneza proaspata, ce pot contine urme de oua crude. Gateste ouale pana cand albusul si galbenusul nu mai sunt lichide.

Inghetata, vedeta sezonului, este un mod minunat de a te racori si este si foarte gustoasa. Nu manca insa inghetata proaspata cu smantana sau oua, din acelasi rationament ca si mai sus.

O alta modalitate gustoasa si nutritiva de a te racori vara este sa bei suc de portocale. Sucul de portocale proaspat este bogat in vitamina C si acid folic si este o sursa buna de potasiu. Potasiul ajuta la micsorarea tensiunii arteriale mari, un pericol frecvent in sarcina.

Daca ti se face pofta de mancaruri care nu sunt nutritive pentru tine si bebelus, incearca urmatoarele strategii:

• Gaseste alternative sanatoase. Daca ti se face pofta de dulciuri cum ar fi ciocolata sau prajiturile de patiserie, poti gasi o alternativa sanatoasa in alimente dulci si nutritive ca stafidele sau fructele uscate. Poti incerca de asemenea inghetata din iaurt sau fructele inghetate.

Gaseste-ti altceva de facut. Daca te simti atrasa de un anumit aliment pe care nu ar trebui sa-l mananci, ridica-te si fa altceva. Poti face o plimbare, poti citi o carte sau poti vorbi cu un prieten la telefon. Tine-ti mintea ocupata pana cand iti trece pofta. Poti bea chiar un pahar de apa (unele femei cred ca apa la satisface dorinta de a manca).

Iata cateva retete de gustari sanatoase, ideale pentru zilele calde de vara si nu numai:

Reteta de iaurt inghetat cu fructe

Ingrediente

Iaurt (de orice fel, orice marca)
Lapte
Fructe proaspete, fructe inghetate sau suc de fructe (orice aroma)
Zahar sau zaharina
Recipient pentru inghetata sau pentru cuburi de gheata

Cum se prepara

Toarna iaurtul, laptele, zaharul si fructele in blender. Masurile nu conteaza cat timp iese o crema destul de subtire pentru a putea fi turnata in forma. Daca este prea groasa compozitia, mai toarna lapte pentru a o subtia. Daca fructele au seminte, poti strecura compozitia printr-o sita fina.

Toarna compozitia in forme si tine-o in frigider minim 2 ore.

Retete de broccoli cu morcovi

Ingrediente

Morcovi

Broccoli

Porumb

Ulei

Marar

Sare

Cum se prepara

Fierbi 3 morcovi taiati cubulete in apa usor sarata, adaugi 600 g mazare, 1 broccoli desfacut buchetele si lasi sa dea in clocot. Scoti legumele oparite, le scurgi si le pui la calit in cateva linguri de ulei, la foc mic, impreuna cu 200 g porumb din conserva. Lasi sa se patrunda bine, adaugi sare si marar tocat.

Reteta trimisa de xandrutza

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia in timpul sarcinii Alimentatie sarcina Alimentatia gravidei

Articole recomandate

Citeste si despre