De ce este mai bine sa eviti Coca-Cola in timpul sarcinii? Cat de periculoasa poate fi pentru fat

/ / Modificat: 2023-11-13
De ce este mai bine sa eviti Coca-Cola in timpul sarcinii? Cat de periculoasa poate fi pentru fat

Desi poate parea inofensiva, Coca-Cola in timpul sarcinii poate cauza probleme pentru dezvoltarea fatului si pentru sanatatea mamei. Iti spunem de ce nu trebuie sa o bei si cu ce sa o inlocuiesti atunci cand simti nevoia sa bei altceva in afara de apa. 

Daca te uiti la bauturile recomandate in timpul sarcinii, vei observa ca Coca-Cola nu se afla pe lista. Unul dintre motive este ca, in timpul sarcinii, trebuie sa consumam cele mai sanatoase si mai nutritive alimente si bauturi posibile.

Potrivit datelor Departamentului de Agricultura al SUA, Coca-Cola contine in principal apa, zahar si sodiu. De asemenea, include si alte ingrediente care, in loc sa ofere nutrienti, pot fi daunatoare.

Prin urmare, cel mai bine este sa evitati Coca-Cola in timpul sarcinii. Exista alte bauturi care pot fi inlocuite in siguranta. Totusi, haideti sa analizam mai indeaproape de ce este indicat sa o evitam, care sunt ingredientele sale, efectele pe care le poate avea asupra mamei si copilului si cum sa o inlocuim in alimentatie.

De ce sa evitati Coca-Cola in timpul sarcinii?

Coca-Cola este acum cea mai recunoscuta, populara si distribuita bautura americana din lume. Cu toate acestea, acest lucru nu implica faptul ca este cea mai potrivita alegere pentru dieta unei femei insarcinate. 

Apa carbogazoasa

Apa carbogazoasa este baza pentru productia de Coca-Cola si reprezinta 90% din intreaga bautura. Intr-o prima etapa, mineralele sunt indepartate din apa si apoi adaugate in cantitatile necesare in functie de formula bauturii racoritoare.

Zahar

Tabelul USDA arata ca 100 de mililitri de Coca-Cola contin 11 grame de zahar, care provine din sfecla de zahar, trestie de zahar sau sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza. Acest lucru inseamna ca o cutie de 330 de mililitri furnizeaza 36 de grame, ceea ce echivaleaza cu 145 de calorii.

O trecere in revista a mai multor studii publicate in revista The Proceedings of The Nutrition Society a constatat ca consumul de zahar si de indulcitori alternativi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea si sanatatea copilului.

Consumul ridicat de zahar poate duce la cresterea in greutate in timpul sarcinii si la aparitia unor complicatii precum preeclampsia, nasterea prematura si diabetul gestational.

Dovezile analizate arata, de asemenea, ca bebelusul se poate naste cu un metabolism afectat, cu o perceptie a gustului alterata si cu un risc crescut de obezitate la nastere si in copilarie.

Cofeina

Un ingredient original al Coca-Cola este nuca kola, o planta folosita pentru a preveni somnolenta. Cu toate acestea, se crede ca acest ingredient nu mai este folosit astazi. In schimb, cafeina este adaugata separat si se folosesc imitatii de nuci kola.

O cutie de 330 de mililitri ofera 40 de miligrame de cofeina. Dar cat de multa cofeina recomanda organizatiile de sanatate in timpul sarcinii?

Asociatia Americana a Sarcinilor a atras atentia ca, pana in prezent, exista rezultate contradictorii cu privire la efectul cofeinei in sarcina. Unele studii raporteaza efecte adverse la femeile care consuma 200 de miligrame sau mai mult de cofeina, in timp ce altele nu constata niciun risc la femeile care consuma intre 200 si 350 de miligrame.

In plus, o analiza publicata in Open Access a stabilit o legatura intre consumul excesiv de zahar si o incidenta ridicata a preeclampsiei in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia gravidei Alimentatia in timpul sarcinii Coca-cola consum

Articole recomandate

Citeste si despre