Cat de sigur este sa urmezi o dieta vegana in timpul sarcinii? Principalele riscuri care pot aparea

/ / Modificat: 2022-07-04
Cat de sigur este sa urmezi o dieta vegana in timpul sarcinii? Principalele riscuri care pot aparea

Veganismul a adunat din ce in ce mai multi adepti in ultimii ani, inclusiv in randul femeilor insarcinate. Despre acest tip de alimentatie s-a dezbatut suficient de-a lungul timpului, iar avantajele si dazavantajele de a urma un astfel de stil de viata sunt cunoscute de catre cei care fac pasul si trec la veganism. In ceea ce le priveste pe femeile insarcinate, lucrurile sunt putin mai complicate. O viitoare mamica trebuie sa acorde o atentie deosebita felului in care se alimenteaza pe parcursul celor noua luni de sarcina, pentru a se asigura ca bebelusul primeste toti nutrientii de care are nevoie. Cat de sigur este, asadar, sa urmezi un stil de viata vegan in timpul sarcinii?

Veganismul este un tip de alimentatie care presupune sa nu consumi deloc produse de origine animala. Spre deosebire de vegetarieni, care mai consuma oua sau lactate, in functie de varianta pe care o aleg, veganii mananca doar legume, fructe, cereale si alimente derivate din acestea. Principala ingrijorare cu privire la trecerea la acest stil de viata o reprezinta faptul ca organismul este privat de o serie de nutrienti importanti care se regasesc in produsele de origine animala. Iar ingrijorarea creste in timpul sarcinii.

Ce se intampla daca ai o alimentatie vegana in timpul sarcinii

Dieta vegana, prin natura ei, presupune lipsa proteinelor de origine animala si o alimentatie deficitara in ceea ce priveste vitamina B12, grasimile omega-3, fier, iod, calciu si zinc, toate acestea fiind foarte importante in timpul sarcinii. In consecinta, pot aparea unele complicatii la fat, dezvoltare insuficienta, risc de avort spontan si de nastere prematura sau malformatii congenitale, potrivit Healthline.

Pe de alta parte, femeile vegane au un risc mai mic de a dezvolta depresie post-partum, iar rata de cezariene este mai mica in cazul acestor mame. Printre alte potentiale beneficii se numara faptul ca alimentatia vegana este saraca in zahar si grasimi, dar bogata in fibre. De aceea, viitoarele mame prezinta un risc mai scazut de a suferi de diabet gestational sau de a acumula foarte multe kilograme in plus in timpul sarcinii.

In plus, o alimentatie bogata in legume si fructe scade riscul de preeclampsie, o complicatie care apare frecvent in timpul sarcinii si se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este nevoie de cercetari suplimentare pentru a putea stabili concret beneficiile unei diete vegane in timpul sarcinii, in comparatie cu o dieta normala, care cuprinde si alimente de origine animala.

Ce sa faci daca esti insarcinata si ai o dieta vegana

Specialistii recomanda ca, daca aveti un astfel de stil de viata, sa discutati cu medicul ginecolog si cu un medic nutritionist atunci cand sunteti insarcinata. Este posibil sa fie nevoie sa ajustati dieta si sa consumati mai multe alimente dintr-o anumita categorie, pentru a suplini lipsa unor nutrienti.

De asemenea, femeile insarcinate care au o alimentatie vegana si nu numai ar trebui sa isi faca periodic analizele, pentru a sti daca organismul lor are carente de vitamine sau minerale. In aceste cazuri, pentru sanatatea mamei si pentru o dezvoltare sanatoasa a bebelusului, medicul care urmareste sarcina poate recomanda sa luati unele suplimente alimentare.

Indiferent ce fel de alimentatie ati alege in timpul sarcinii, luati deciziile informat, in cunostinta de cauza si nu uitati ca, dincolo de statistici si generalizari, fiecare organism in parte este diferit si fiecare femeie are nevoi specifice.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta alimente crude Dieta vegana Sarcina alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre