Alimente care ajuta la scaderea colesterolului in timpul sarcinii. Tu le consumi?

/ / Modificat: 2023-02-05
Alimente care ajuta la scaderea colesterolului in timpul sarcinii. Tu le consumi?

In timpul sarcinii au loc schimbari metabolice care produc mai multa glucoza pentru copil, mai multi aminoacizi pentru a forma tesuturi si suficiente lipide pentru celule. Cu toate acestea, atunci cand colesterolul creste semnificativ, acesta duce la complicatii. Prin urmare, este necesar sa se ia masuri de precautie in dieta si sa se selecteze alimente care ajuta la scaderea colesterolului in timpul sarcinii.

Variatiile sarcinii pot creste nivelul colesterolului cu pana la 50%. Aceasta crestere exorbitanta poate bloca arterele si poate duce la boli de inima. Mai jos vei vedea ce alimente sa mananci pentru a scapa de colesterolul ridicat.

De ce creste colesterolul in timpul sarcinii?

Colesterolul este o componenta a grasimilor care este implicata in dezvoltarea embrionara si fetala. Acesta este utilizat pentru a forma steroizi si alte componente care vor face parte din membranele celulare. Este normal ca nivelul colesterolului total (CT) sa creasca cu 30-50% in timpul sarcinii si apoi sa revina la valorile initiale dupa nastere. Cu toate acestea, atunci cand creste peste 300 de miligrame, situatia este de mare risc.

Afla ce alimente ajuta la scaderea colesterolului in sarcina

Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumi pentru a reduce sau a preveni cresterea colesterolului in timpul sarcinii.

1. Alimente bogate in fibre

Fibrele alimentare solubile, cum ar fi beta-glucanii, mucilagii, gume, inulina, amidonul rezistent si pectina, cresc vascozitatea intestinala si retin acizii biliari formati din colesterol. O analiza din 2016 a constatat ca un consum de 3 grame de beta-glucan reduce colesterolul din sange si previne bolile cardiovasculare. Ovazul, orzul, porumbul, leguminoasele, citricele, guava, mango si ardeii sunt surse de fibre solubile.

2. Ulei de masline

Efectul uleiului de masline ca protector impotriva bolilor cardiovasculare este de lunga durata. Efectul sau este explicat prin prezenta acidului gras oleic, un omega-9 care este capabil sa reduca nivelul de colesterol. Dieta mediteraneana il include pentru beneficiile sale evidente pentru sanatate, ca sa nu mai vorbim de efectele sale antioxidante si antiinflamatorii.

3. Usturoi

Un studiu din 2006 a confirmat efectul de protectie cardiovasculara al usturoiului prin scaderea colesterolului LDL si prevenirea formarii placilor care blocheaza arterele. Un alt studiu a constatat ca, la modelele animale, consumul a 5 grame de usturoi crud de doua ori pe zi, timp de 42 de zile, a reusit sa reduca colesterolul din sange.

4. Peste

Pestii grasi, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, heringul si permisul, printre altele, sunt bogati in acizi grasi acidul eicopentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Specialistii explica faptul ca acestea sunt grasimi polinesaturate din seria omega-3, care reduc factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Se recomanda consumul acestor pesti de 3-4 ori pe saptamana, atunci cand colesterolul trebuie sa scada, sau de 1-2 ori pe saptamana, ca masura preventiva.

5. Nuci si seminte de floarea-soarelui, chia, susan, susan si seminte de in

Semintele oleaginoase, cum ar fi semintele de chia, de susan sau de floarea-soarelui si nucile, contin acidul gras alfa-linolenic (ALA), o grasime esentiala din seria omega-3, care este un precursor al grasimilor polinesaturate DHA si EPA. Pot fi consumate cu apa, combinate cu iaurt, paine, omleta, smoothie-uri sau deserturi sanatoase.

FOTO: frepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente alaptare Alimentatia dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre