Arsurile la stomac si alimentatia in sarcina

/ / Modificat: 2014-01-27
Arsurile la stomac si alimentatia in sarcina

Arsurile la stomac sau gastrice in sarcina sunt experimentate de aproape toate gravidele. Ele sunt considerate ca fiind chiar un simptom de sarcina cauzat de schimbari hormonale. Sunt extrem de naplacute si inconfortabile, iar alimentatia din aceasta perioada le poate ameliora sau dimpotriva, agrava. Afla alimentele care acutizeaza arsurile gastrice si ce poti sa faci sa le eviti.

Citricele

Aceste fructe sunt considerate alimente clasice care provoaca aceste arsuri. Portocalele, lamaia, grefrutul sau chiar si sucul de la ele. Este recomandabil sa mananci cu masura astfel de fructe si niciodata pe stomacul gol.

Rosiile

Sunt pline de nutrienti esentiali pentru sanatate, dar sunt considerate ca fiind extrem de acide.

Antidotul pentru a evita arsurile la stomac ar putea fi o simpla guma de mestecat, spun gastroenterologii. Alimentele sau produsele care ajuta la stimularea salivei sunt eficiente in combaterea acidului reflux. Acest efect se datoreaza faptului ca saliva neturalizeaza acidul care urca din stomac spre cavitatea bucala.

Ceapa si usturoiul

Daca stii ca suferi de aceasta problema probabil ca esti pusa la curent cu interdictia de a consuma astfel de alimente, pe cat de gustoase, pe atat de nocive pentru arsurile stomacale. Trebuie evitate cat se poate de mult in sarcina, mai ales in stare naturala. Ele provoaca arsuri puternice daca sunt consumate crude.

Cafeaua si alimentele sau bauturile cu cafeina

Cafeaua, ceaiurile, sucurile si alte bauturi care contin cafeina pot fi cauze ale arsurilor la stomac in general. In timpul sarcinii acestea nu fac altceva decat sa le agraveze si mai mult, provocand un real disconfort. Totusi, medicii sustin ca nu orice gura din aceste bauturi are efectul in cauza, ci doar un consum mare. Este recomandata o cantitate de cafea de 300 ml in sarcina. Daca manifesti episoade recurente frecvente de arsuri la stomac pe perioada sarcinii este indicat chiar sa diminuezi si mai mult portia.

Branza, nucile, alunele, avocado si friptura in sange

Toate aceste produse au in comun grasimi foarte multe. Acestea nu provoaca arsurile stomacale in aceasi masura ca citricele de exemplu, insa favorizeaza refluxul gastro-intestinal. Grasimile incetinesc subtantial digestia punand presiune pe sfincter (valva aflata intre stomac si esofag) provocand aparitia arsurilor.

Specialistii sustin ca aceste produse trebuie mancate cu masura la persoanele care stiu ca sufera de aceasta problema. De exemplu, nu manca o farfurie intreaga de branza sau un avocado intreg. O portie de branza in acest caz ar trebui sa fie de marimea a doua cubulete mici (ca doua zaruri mai maricle).

Gastroenterologii te sfatuiesc sa gatesti alimentele in anumite conditii pentru a evita aparitia arsurilor la stomac: fierte sau coapte. Evita prajelile, exceptie facand painea prajita care ajuta la ameliorarea simptomelor.

Mancarurile picante si condimentele

Chiar daca adori mancururile picante, in sarcina este bine sa le eviti cat poti de mult. Piperul, chili, mancarea mexicana si alte produse extrem de picante sunt contraindicate in sarcina pentru ca favorizeaza aparitia arsurilor, iar daca le ai deja, atunci le agraveaza. Nu inseamna ca nu poti folosi deloc piper, insa nu la fel de mult ca inainte de sarcina. Daca nu ai avut in trecut probleme cu arsurile, le poti introduce usor in meniu dupa nastere, atunci cand intarci copilul sau imediat dupa daca nu alaptezi la san deloc.

Menta si produsele mentolate

Desi menta este recomandata pentru stomac, ceaiul din aceasta planta fiind recomandat in afectiunile digestive, unii gastroenterologi sustin ca favorizeaza refluxul acid. De aceea, ei sustin ca ar trebui sa le eviti pe timpul sarcinii.

Chiar si bombonelele mentolate si guma de mestecat cu menta pot crea acest efect oricat de benefice ar fi pentru o respiratie proaspata.. Este important sa le eviti mai ales seara inainte de culcare.

Bauturile carbogazoase

Bauturile carbogazoase provoaca dilatarea stomacului. Aceasta marire fortata a stomacului pune presiune pe sfincter determinand aparitia refuxului gastrointestinal. Este recomandat sa reduci considerabil consumul acestor bauturi, ba chiar sa le eviti mai ales cand esti insarcinata.

Ciocolata

Pe langa faptul ca are un continut de cafeina cu potential risc de arsuri stomacale, ciocolata in sine favorizeaza aparitia acestei afectiuni neplacute. Ea are un efecte de relaxare asupra sfincterului, incetinandu-i functia si permitand astfel stomacului sa scape din continutul gastrointestinal inapoi in stomac.

Alcoolul

Vinul, berea, chiar si cocktailurile cu putin alcool pot crea arsuri la stomac extrem de puternice. Acest efect este mai intens atunci cand astfel de bauturi sunt combinate cu anumite alimente, mai ales carnuri, prajeli si altele care cauzeaza si ele la randul lor reflux acid. In timpul sarcinii, alcoolul este oricum interzis sau consumat ocazional doar la recomandarea medicului, in conditii speciale. Totusi, este bine de stiut ca berea sau vinul asociate cu un sos de rosii dintr-un anumit preparat (rosiile prorvocand si ele arsuri la stomac) sau cu portocale si lamai (in cocktailuri) sunt cauze sigure ale arsurilor si ale agravarii lor.

Ce sunt arsurile gastrice?

Mai recunosti arsurile gastrice si sub alte denumiri ca:

  • arsuri stomacale;

  • arsuri la/de stomac

  • indigestie acida;

  • reflux acid.

Ele se manifesta printr-o senzatie de arsura care se intinde de la nivelul sternului si pana la gat. Poti manifesta gusturi acre sau acide in gura, extrem de neplacute si episoade de reflux al continutului gastric la nivel bucal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsuri gastrice sarcina Alimentatie sarcina Simptome sarcina Alimentatia in timpul sarcinii

Articole recomandate

Citeste si despre