Afectiunile digestive, cele mai vehiculate mituri

/ / Modificat: 2010-10-06
Afectiunile digestive, cele mai vehiculate mituri

Afectiunile digestive sunt probleme complexe care au etiologie si simptomatologie specifice, insa multe persoane au inceput sa identifice o relatie de cauza-efect intre anumite alimente sau activitati si acestea. Cele mai vehiculate mituri sunt acelea in care se crede ca guma de mestecat inghitita se lipeste de stomac, ca mancarurile picante provoaca ulcer, ca fumatul combate arsurile stomacale sau ca daca nu ai simptome inseamna ca nu poti avea cancer de colon.

Daca inghiti guma de mestecat ti se lipeste de stomac si ii trebuie 7 ani sa se digere!


Este adevarat ca guma nu este cel mai digerabil aliment si ca este posibil sa stea in stomac mai mult decat alte produse. Insa ideile ca dureaza 7 ani sau ca se lipeste de stomac sau intestinele intre ele suntcomplet neadevarate.

Pentru ca guma nu este un aliment care se dizolva in gura, digestia ei dureaza mai mult. Insa guma nu se lipeste de stomac, ci sistemul digestiv o paseaza mai departe in intestine si apoi este eliminata in fecale in cateva zile.

Mancarurile condimentate provoaca ulcer la stomac!

O buna bucata de vreme s-a considerat ca manacarurile picante favorizeaza aparitia ulcerului. Acest lucru nu este adevarat, demonstrandu-se ulterior ca ulcerul este provocat fie de o bacterie numita helicobacter pilori, fie din cauza folosirii in exces sau neavizat a unor medicamente ca asipirina, ibuprofen sau naproxen. Este adevarat doar ca mancarurile picante agraveaza ulcerul deja existent, dar nu il cauzeaza.

Ciroza este cauzata doar de alcoolism!

De cate ori auzi pe cineva ca are ciroza, gandul iti zboara la alcool, nu-i asa? Asociem adesea ciroza cu alcoolismul. Ea este o conditie medicala in care celule sanatoase ale ficatului sunt distruse, in locul lor ramanand doar tesuturi morte. Alcoolul este cauza doar a jumatate din cazurile de ciroza. Hepatita B sau C sunt doua boli grave care afecteaza in aceeasi masura ficatul, provocand aparitia cirozei.

Nucile si alunele cresc riscul de diverticulita!

Diverticulita  este o boala a intestinului gros, cauzata de un stil de viata defectuos, in principal de o dieta dezechilibrata si de sedentarism. In aceasta boala, parti ale peretelui colonului se inflameaza si se infecteaza provocand dureri si disconfort. Acestor persoane li se recomanda evitarea consumului de nuci, porumb sau chiar popcorn. Grija specialistilor era ca partile nedigestibile si dure ale acestor alimente ar putea agrava afectiunea. Cercetatorii care au investigat acest lucru sustin ca dimpotriva, consumul de nuci alune, popcorn si popcorn nu influenteaza in niciun fel aparitia adiverticulitei. Dimpotriva, acestea contin fibre atat de necesare pentru preventia ei.

Fasolea este principalul aliment care provoaca balonare si flatulenta!

Exista o intelegere gresita asupra felului in care se digera fasolea. Adesea se fac aprecieri cu privire la acest aliment cum ca ar provoca flatulenta si determina balonarea. Este adevarat ca favorizeaza aceste lucruri, dar nu este alimentul care provoaca cele mai multe gaze. Daca nu stiai, lactatele au acelasi efect, ba chiar mai acut decat fasolea. Pe masura ce inaintezi in varsta, corpul tau nu mai este la fel de capabil sa absoarba zaharul din lapte, lactoza. Poti evita aceasta problema prin alegerea produselor care nu contin lactoza.

Daca ai intoleranta la lactoza, nu poti consuma niciun fel de lactate!

Persoanele cu intoleranta la lactoza  difera in abilitatea lor de a tolera lactoza. In timp ce unele dintre ele pot manifesta simptome doar de la un simplu pahar cu lapte, altele ar putea fi capabile sa bea mai multe pahare pana sa apara simptomele. De asemenea, unele persoane pot tolera doar iaurtul sau branza, si niciodata laptele. Este nevoie sa testezi mai multe produse pentru a afla la care manifesti intoleranta si la care nu. Pentru ca exista anumite produse lactate care contin foarte putina lactoza, putand fi nesemnificativa in organism si evitandu-se astfel efectele neplacute. Trebuie doar sa testezi si sa incepi sa faci selectie!

Fumatul amelioreaza arsurile la stomac!

Multe persoane care fumeaza constata in timp ca fumatul ajuta la calmarea crizelor de arsuri la stomac. Acest lucru nu este adevarat, spun specialistii. Fumatul contribuie la intensitatea acestor crize. Nicotina relaxeaza doar sfincterul esofagian inferior, muschiul dintre esofag si stomac, permitand continutului acid din stomac sa revina inapoi in esofag (reflux acid). Acest reflux acid crescut sta la baza arsurilor de stomac, iar fumatul le dezvolta si mai mult.

Cu cat inaintezi in varsta cu atat constipatia va fi mai frecventa!

Este adevarat ca exista sanse mai mari ca aceasta afectiune sa apara mai frecvent la o varsta mai inaintata. Insa varsta corpului in sine nu este de vina pentru aparitia constipatiei . Fie ca ai 20 de ani sau 50 controlul asupra aparitiei constipatiei sau nu este facut de:

  • sport;

  • alimentatie;

  • hidratare.

Fibrele te ajuta sa combati constipatia, nu si diareea!

Pe de o parte pare si normal, nu-i asa? Daca fibrele sunt esentiale in combaterea constipatiei, este clar ca nu pot fi la fel de utile in combaterea scaunelor moi, din moment ce ajuta la instalarea lor. Insa nu este asa! Fibrele ajuta la echilibrarea evacuarilor intestinale si a scaunelor propriu-zise, astfel incat ele sa nu fie nici prea tari nici prea moi.

Fibrele in organism functioneaza astfel:

  • in constipatie – imping apa din colon favorizand aparitia scaunelor;

  • in diaree – absorbind apa in colon pentru a intari scaunele.

Daca nu manifesti niciun fel de simptome, inseamna ca nu poti avea cancer de colon!

Cancerul de colon este de regula asimptomatic in stadiu incipient. Simptomele incep sa apara abia cand acesta ajunge intr-un stadiu foarte avansat. Este important sa vizitezi constant medicul si sa iti faci analize pentru a depista din timp aceasta problema, daca exista.

Dupa 50 de ani screening-ul colorectal de rutina trebuie sa includa:

  • testul pentru identificarea sangerarii oculte in materiile fecale – facut anual;

  • sigmoidoscopia (un examen colonoscopic scurt) -1 data la 5 ani;

  • colonoscopia (1 data la 10 ani).

Daca dormi in pozitia sezut, poti combate arsurile la stomac!

Persoanele care sufera de arsuri la stomac apeleaza adesea la acest truc cu gandul ca atunci cand se vor trezi nu vor mai suferi de pe urma simptomelor. Ei considera ca prin aceasta metoda evita refluxul acid care cauzeaza disconfortul. In realitate nu este nevoie de asa ceva. Daca dormi cu capul si pieptul un pic mai sus (10-15 cm), acest lucru poate fi de ajutor pentru a stopa refluxul acid.

Dieta te poate ajuta sa combati sindromul colonului iritabil

Unele alimente favorizeaza aparitia sindromului colonului iritabil , insa schimbarea dietei nu este suficienta pentru a te vindeca de aceasta afectiune. Uneori, simplul act de a manca, indiferent de alimente, poate cauza dureri abdominale, balonare, diaree sau constipatie. Stresul sau anxietatea sunt alte componente binecunoscute ale sindromului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni intestin gros Afectiuni digestive Sanatate femei

Articole recomandate

Citeste si despre