10 alimente minune in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
10 alimente minune in sarcina

In timp ce mai toata lumea te avertizeaza cu privire la ce sa NU mananci in sarcina, este bine sa fii mai pozitiva si sa te uiti intotdeauna spre partea plina a paharului. Reorienteaza-ti poftele si alegerile spre alimente care au "superputeri" pentru tine si pentru bebelusul care creste in burtica ta. Iata cateva alimente care pot face minuni in aceasta perioada.

1. Sardinele

Pestele poate fi interzis in sarcina, daca este foarte expus la metilmercur, insa sardinele sunt indicate in aceasta perioada. Sunt extrem de bogate in acizi grasi Omega 3 - esentiali in dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului. Alege-le pe cele care sunt conservate in ulei de masline sau in suc propriu.

2. Legumele cu frunze verzi

Aceste legume sunt extrem de utile in sarcina. Pe langa vitaminele si antioxidantii continuti, ele ajuta la procesul de lactatie. Legumele ca spanac, broccoli, salata verde sau varza furnizeaza vitamine si minerale si protejeaza impotriva multiplelor forme de cancer.

3. Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt o sursa de sanatate, fie ca esti insarcinata sau nu. Insa in sarcina ai nevoie mai mult ca oricand de energie si putere pentru a naste un copil sanatos. Acestea iti aisgura atat combustibilul necesar pentru a face fata sarcinii, cat si vitaminele si mineralele necesare pentru ca fatul sa se dezvolte normal.

4. Bananele

Reprezinta cele mai bune alegeri pentru o gustare rapida intre mese. Pe langa faptul ca procura energie, ele sunt bogate in potasiu care ajuta la echilibrarea fluidelor din organism. Cand esti gravida retentia de apa este o problema cu care te poti confrunta si pe care o resimti cand ti se pun carcei sau cand ti se umfla picioarele. Bananele ajuta la reducerea retentiei de apa in organism.

5. Carnea de vita

Carnea slaba de vita contine proteine, complexul de vitamine B6, B12, B3 la fel si zinc sau fier in forme care se absorb usor. Aceasta contine de asemenea cholina, care ajuta la dezvoltarea cerebrala si la cea intelectuala.

6. Ouale

Ouale contin cele mai calitative proteine dintre toate alimentele. Tot ele frunizeaza fatului toti aminoacizii esentiali necesari pentru dezvoltare. De asemenea, contin o multime de vitamine si minerale necesare in dezvoltarea creierului fatului si a vederii.

7. Laptele / iaurtul

O sursa excelenta de calciu, forfor si vitamina D – o combinatie superputernica de care ai nevoie atat tu, cat si fatul in fiecare zi. Pe langa acestea, beneficiezi de pe urma laptelui de proteine, vitamina A si de complexul de B-uri. Deci, nicio zi din sarcina fara portia de laptic! Daca nu te topesti prea mult dupa lapte, atunci il poti substitui cu iaurt sau sana.

8. Nucile si semintele

Viitoarele mamici trebuie sa ia in considerare aceste optiuni alimentare cand vine vorba de gustari. Ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al fatului. Sunt doldora de minerale, proteine, fibre si acizi grasi.

9. Sucul de portocale fortificat

Sucul proaspat de portocale fortificat cu calciu si vitamina D contine aceiasi nutrienti ca laptele. Insa in plus fata de acesta, sucul asigura si o doza consistenta de vitamina C, potasiu si acid folic.

10. Fructele de padure

Toate fructele de padure sunt importante in alimentatia gravidei. Sunt pline de antioxidanti, acid folic, fibre si vitamina C si sunt delicioase cu iaurt, cereale integrale sau chiar simple.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia gravidei

Articole recomandate

Citeste si despre