Subnutritia (malnutritia) la copii

/ / Modificat: 2011-06-30
Subnutritia (malnutritia) la copii

nutrienti_esentiali_cantitate_asimilata_malnutritieSubnutritia se asociaza frecvent cu malnutritia. Aceasta se defineste prin absenta unor substante nutritive esentiale de care are corpul nevoie pentru a functiona normal. Este vorba de un dezechilibru intre nevoia de hrana sau nutrienti esentiali si cantitatea asimilata pe o anumita perioada de timp. Subnutritia poate duce la probleme si boli grave si poate avea consecinta chiar decesul copilului.

Care sunt cauzele subnutritiei sau malnutritiei?

Principala cauza a subnutritiei la copii este aportul alimentar/caloric insuficient. Acest lucru inseamna ca nu le este data o cantitate suficienta de mancare in raport cu varsta si nivelul lui crestere si dezvoltare. Insa exista si alte cauze care pot sta la baza malnutritiei la copii. Aceasta nu apare mereu din neglijenta sau neputinta parintilor de a-i hrani.

Exista o serie de cauze medicale, unele foarte grave, care stau la baza imposibilitatii absorbtiei nutrientilor in organismul micutului. Este posibil sa ii dai copilului sa manance corect si in cantitati suficiente si totusi sa fie subnutrit. In acest caz problema nu mai este calitatea sau cantitatea alimentelor, ci modul in care sunt sau nu asimilate de corp si transportate la organe pentru a le ajuta sa functioneze.

intoleranta_la_lactoza_copiiPrintre cele mai frecvente boli si conditii medicale care duc la subnutritie sau malnutritie sunt:

  • boli neuromosculare;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • tumori maligne (canceroase);
  • hipotiroidism congenital;


simptome_subnutritie_pierdere_greutate_copiiCare sunt simptomele subnutritiei la copii?

Simptomele pot fi usoare, moderate sau severe in functie de cat de intensa si grava este deficienta nutritionala la care a fost supus copilul. Este important de stiut ca unele dintre aceste simptome pot fi ireversibile – deteriorarile nervoase sau osoase.

  • scaderea masei musculare;
  • scaderea masei osoase;
  • stare de moleseala si slabiciune;
  • gingii umflate si hemoragice;
  • somnolenta;
  • stare anemica;
  • paloare;
  • dificultati de concentare si atentie, precum si de invatare;
  • piele uscata si solzoasa;
  • diaree frecventa;
  • capacitate de vindecare lenta;
  • ameteli/lesin;
  • unghii malformate si friabile.

dezechilibru_nutritional_dezvoltare_inadecvata_copiiCare sunt complicatiile subnutritiei sau malnutritiei?

Subnutritia sau malnutritia are efecte grave asupra dezvoltarii si cresterii copilului. Ii poate periclita serios sanatatea, ba chiar poate conduce la deces.

Principala consecinta a acestui dezechilibru nutritional este o conditie medicala numita marasmus. Ea se defineste prin dezvoltarea inadecvata a organismului.

O alta afectiune survenita in urma deficientelor calorice din dieta alimentara este kwashiorkor. Aceasta este o boala a ficatului caracterizata prin apatie, edem sau dezvoltare intarziata.

Sistemul imunitar este grav afectat in urma carentelor nutritionale. Modificarile functiilor imune predispun copilul la numeroase boli si infectii grave.

Copiii subnutriti pot suferi si de anorexie. Se poate ajunge la aceasta tulburare alimentara din cauza diareei cronice care apare in cazul tulburarii nutritionale.

Se pare ca malnutritia isi pune amprenta si asupra comportamentului copiilor. Ea determina o stare de iritabilitate, anxietate si ingreuneaza legarea relatiilor sociale cu alti copii. Deficienta nutritionala severa a fost asociata si cu deficientele sau retardul mental la copii. Tulburarile de atentie pot surveni pe fondul carentei nutritionale.

Subnutritia afecteaza, in proportii mai mari sau mai mici, toate organele corpului si le poate pune in pericol capacitatea de functionare. Ea intervine in procesele de crestere si dezvoltare ale copilului si le afecteaza serios.

Malnutritia este principala cauza a mortalitatii la copii in tarile slab dezvoltate.

Cum se trateaza malnutritia la copii?

Daca suspectezi ca micutul tau nu primeste suficiente substante nutritive prin hrana, vorbeste cu medicul. Acesta ii va face un examen medical de rutina (va masura si indexul masei corporale) si mai multe teste pentru a stabili daca micutul sufera de vreo deficienta sau nu.

Tratamentul pentru malnutritie depinde de cauza care a declansat-o. Uneori sunt suficiente corectarea dietei si administrarea unor suplimente alimentare care sa compenseze pierderile.

In cazul in care subnutritia este cauzata de o boala, atunci medicul va incerca sa trateze afectiunea pentru ca micutul sa revina la parametrii nutritionali normali.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Malnutritie copii Aport caloric copii Anemie copii Greutate copii Alimentatie copii Probleme comportament copii Suplimente nutritionale copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre