Rotavirusul (gastroenterita la copii mici)

/ / Modificat: 2017-01-12
Rotavirusul (gastroenterita la copii mici)

Rotavirusul este un virus care infecteaza intestinele. Infectia este prezenta in special la copii mici si bebelusi sub 2 ani si boala poarta numele de gastroenterita. Principale simptome sunt diareea apoasa, febra sau varsaturile. Infectia cu rotavirus este contagioasa si are un grad de mortalitate ridicat in randul micutilor din cauza riscului de deshidratare severa. Invata sa recunosti afectiunea si afla ce masuri de urgenta trebuie sa iei!

rotavirus

Majoritatea copiilor se infecteaza cu rotavirusul pana la implinirea varstei de 3 anisori. Exista posibilitatea infectiilor repetate cu tulpini diferite ale virusului, de aceea exista un risc crescut de recurenta a bolii in primii ani de viata ai copiilor.

Dupa infectii repetate cu tulpini diferite de rotavirus, copii dezvolta imunitate partiala la acest virus. Rotavirusul afecteaza in special copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. Insa aproape toti copii se infecteaza pana la varsta de 5 ani.

Cum se transmite rotavirusul?

Rotavirusul este extrem de contagios. Orice persoana poate face boala, iar virusul se raspandeste cu usurinta mai ales in colectivitati si comunitati cu copii mici: crese sau gradinite. Principalul mod de transmitere este prin fecale. Daca micutul tau atinge fecale contaminate sau locuri unde acestea au fost prezente, iar apoi duce mana la gurita atunci poate contracta virusul.

Copilul poate transmite virusul atunci cand uita sa se spele pe manute inainte sa pape sau dupa ce foloseste toaleta. Atingerea oricarei suprafete contaminate cu rotavirus urmata de bagarea manutei in gurita rezulta intr-o infectie cu acest virus. Virusul ramane activ pe mainile persoanelor timp de 4 ore, pe suprafete uscate timp de 10 zile, iar in zone umede timp de saptamani intregi.

Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus?

Perioada de incubatie cu rotavirus dureaza aproximativ 2 zile. Asadar, simptomele incep sa apara in decurs de 1-3 zile de la contaminarea cu virusul. Manifestarile bolii includ:

- febra;

- varsaturi;

- diaree apoasa;

dureri de burtica (crampe abdominale);

- rareori rinoree sau tuse.

Diareea apoasa este principalul simptom al bolii. Aceasta poate dura pana la 8 zile si poate avea episoade multiple intr-o singura zi. Din cauza diareei acute exista riscul deshidratarii copilului. Daca aceasta este severa poate conduce la deces. Ea este considerata o complicatie a infectiei cu rotavirus si se manifesta astfel:

- letargie;

- piele uscata;

- absenta lacrimilor la plans;

- gura uscata si lipicioasa;

- senzatie de sete;

- ochi infundati in orbite.

Mergi de urgenta cu micutul la medic daca observi ca manifesta simptome ale deshidratarii sau ale infectiei cu rotavirus. Simptomele persista cam 3-9 zile. Imunitatea capatata in urma infectiilor recurente cu rotavirus nu este completa. Insa imbolnavirile ulterioare sunt moderate, iar simptomele sunt usoare.

rotavirus_copii

Cum se trateaza infectia cu rotavirus?

Nu exista un tratament anume pentru aceasta infectie. Copilul cu un sistem imunitar puternic reuseste sa faca fata cu brio, aceasta trecand in termen de cateva zile de la momentul debutului simptomelor. Conduita terapuetica se concentreaza mai mult pe asigurarea hidratarii organismului.

Internarea in spital si administrarea fluidelor pe cale intravenoasa este necesara in foarte putine cazuri. In rest se administreaza electroliti pe cale orala. Pentru diminuarea episoadelor diareice medicii pot recomanda probioticele sau iaurturile ori lactatele care contin culturi vii necesare refacerii florei intestinale.

Cum se poate preveni infectia cu rotavirus?

Exista un vaccin impotriva infectiei cu acest virus care se poate administra copiilor sanatosi. Se gasesc mai multe tipuri de vaccin, insa in Romania se foloseste doar unul care se numeste Rotarix. Acesta este extrem de eficient si de bine tolerat de copii.

El se face in 2 etape. Prima doza este administrata cand copilul este nou-nascut, iar cea de-a 2-a la varsta de 6 luni. Spalarea pe manute este un alt mijloc eficient de prevenire a infectiei cu acest virus. Acestia trebuie invatati de mici sa se spele cat mai des pe manute, in special inainte de masa sau dupa folosirea toaletei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rotavirusul Infectie rotavirus copii Infectii Boli contagioase Spalat maini copii Reguli igiena copii Vaccin bebelusi Afectiuni gastrointestinale bebelusi Virus copii

Articole recomandate

Citeste si despre