Insuficienta de crestere la copii

/ / Modificat: 2010-06-14
Insuficienta de crestere la copii
Intrebare:

- Avem o fetita de 6 luni si jumatate si am inceput diversificarea alimentatiei de la 3 luni si jumatate. Acum desi mananca 5 mese pe zi plus lapte de la san, de aproximativ 2 luni s-a ingrasat doar 400gr, acum are 6kg si 200gr. Trebuie sa va spun faptul ca la 5 luni a avut varicela si la analize a iesit ca are anemie. I-am dat siropel cu fier, picovit si vitamina c dar dupa ce i-a trecut varicela nu a mai pus in greutate. Ce ma sfatuiti sa fac?

Raspuns:




 

Insuficienta de crestere la sugar si copilul mic este de 2 tipuri:

  • primara: care reprezinta o componenta a unor boli si se numeste „hipotrofie staturo-ponderala”

  • secundara: determinata de un deficit al alimentatiei, numita si malnutritie (distrofie).

    Hipotrofia staturo-ponderala apare in conditiile unui aport alimentar corect, dar in prezenta unor cauze organice (malformatii congenitale, boli metabolice, infectii fetale de genul toxoplasmozei, sifilisului etc.) fiind frecvent asociata cu o greutate mica la nastere.

    Malnutritia insa, apare la copii care au avut o greutate normala la nastere, ca urmare a unui deficit calitativ sau cantitativ al aportului alimentar, ca urmare a unor infectii cronice, trenante (bronhopneumonii, otomastoidite, infectii urinare, diaree, TBC etc. ), carente de ingrijire (absenta mamei, neglijarea ritmului de alimentatiei, spitalizari, poluare, frig).

    Aprecierea dezvoltarii fizice a sugarului are in vedere atat greutatea la nastere cat si greutatea in raport cu varsta si cu talia. In primul an de viata ritmul de crestere ponderala este in medie de 750g/luna in primele 4 luni, 500g/luna in lunile 5-8 si 250g/luna in lunile 9-12.

    In cazul in care se suspicioneaza o insuficienta de crestere, medicul efectueaza un bilant nutritional, tinand cont de anumite criterii:

  • antropometrice: indicele ponderal (IP=G.reala/G.ideala corespunzatoare varstei), indicele statural (IS=Inaltimea reala/Inaltimea corespunzatoare varstei), indicele nutritional (IN=G,reala/G.corespunzatoare taliei), perimetrul cranian, pliul cutanat etc.

  • clinice: prezenta tesutului adipos, aspectul curbei ponderale, starea tegumentelor (par si unghii friabile, depigmentari cutanate, dermatita seboreeica, descuamari, paloare, etc.), troficitatea si tonusul muscular, varsta osoasa si dezvoltarea dentitiei

  • functionale: aprecierea tolerantei digestive, a rezistentei la infectii si a dezvoltarii neuropsihice

  • biochimice: care cuprind investigatii paraclinice menite sa releve atat gradul deficitului nutritional cat si sa identifice eventualii factori favorizanti (de exemplu infectii).

    Asadar, va sfatuiesc sa va adresati medicului pediatru pentru un bilant clinic si paraclinic, in urma caruia se poate stabili daca este vorba despre o distrofie, se poate determina cauza acesteia si se va indica o conduita terapeutica.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre