Retinopatia de prematuritate

/ / Modificat: 2014-10-14
Retinopatia de prematuritate

Retinopatia de prematuritate, cunoscuta in literatura de specialitate si sub numele de fibroplazia retrolenticulara, este o afectiune oftalmologica diagnosticata la bebelusii nascuti inainte de termen. Se caracterizeaza prin dezvoltarea anormala a unor vase de sange la nivelul retinei (stratul de celule din globul ocular care permite vederea) ce poate determina dezlipirea acesteia si, in cazuri grave, instalarea orbirii.

Cauze

Vasele de sange incep sa se dezvolte la fat incepand cu varsta gestationala de 16 saptamani, iar pana la varsta de 8 luni, vascularizarea retiniana este complet dezvoltata. Proliferarea vaselor de sange de la nivelul retinei este intrerupta la bebelusii care se nasc prematur, inainte de cea de-a 8-a luna de sarcina. Acest lucru determina dezvoltarea unor vase anormale, nefunctionale, care determina scurgeri si hemoragii in ochi.

Retinopatia de prematuritate apare din cauza unor anomalii dezvoltate la nivelul vaselor retiniene la fat. Specialistii sustin ca proliferarea fibrovasculara anormala ar sta la baza dezvoltarii acestei afectiuni de natura oftalmologica.

Exista si o serie de factori de risc care determina aparitia acestei afectiuni la prematuri:

  • infectii intrauterine;
  • hipoxie perinatala;
  • sindromul de detresa respiratorie la nou-nascut;
  • bradicardie;
  • afectiuni cardiovasculare;
  • pH sangvin redus.

Nu in ultimul rand, nasterea prematura este cel mai important factor de risc pentru aparitia retinopatiei. Potrivit specialistilor, riscul trebuie luat in considerare in special la copiii nascuti inainte de saptamana 30 de sarcina si care inregistreaza o greutate sub 1500 grame. Cu cat bebelusul se naste mai devreme, cu atat riscul de dezvoltare a bolii este mai crescut.

Semne si simptome

Din neferice, retinopatia de prematuritate nu are simptome, singurul mod de diagnosticare a bolii fiind in urma unui consult de specialitate, la medicul oftalmolog. Afectiunea este clasificata in 6 stadii, in functie de zona afectata.

Exista 3 zone care pot fi afectate de retinopatia de prematuritate:

1. - nervul optic - caracterizata prin vase dilatate si torsionate - extrem de periculoasa, cu risc crescut de sechele permanente;

2. - partea nazala - zona delimitata de jonctiunea dintre retina si corpii ciliari; risc crescut de defecte structurale si dezlipire de retina;

3. - tot cu extindere spre zona nazala, este o zona mai rar afectata. Stadializarea retinopatiei incepe de la 0 - forma cea mai usoara - si ajunge pana la 6 - forma cea mai grava, caracterizata prin dezlipirea totala a retinei. In general, manifestarile clinice ale bolii sunt:

  • miscari anormale ale ochilor;
  • miopie in stadiu avansat;
  • leucomie;
  • strabism.

Tratament

Tratamentul retinopatiei de prematuritate depinde de severitatea si evolutia bolii la momentul diagnosticarii. In cele mai multe cazuri, afectiunea este usoara si se corecteaza de la sine, insa exista si situatii grave, care impun necesitatea interventiei chirurgicale. Interventiile chirurgicale pot include crioterapia, cu scopul prevenirii extinderii neovascularizatiei, sau fotocoagularea laser (stoparea dezvoltarii vaselor anormale).

In prezent, cei mai multi medici recurg doar la terapia cu laser, care este considerata la fel de eficienta precum crioterapia, dar lipsita de efectele secundare si complicatiile frecvente care apar in urma acesteia din urma. Nediagnosticata si netratata la timp, retinopatia de prematuritate poate duce la o serie de complicatii foarte grave, cel mai periculos fiind orbirea.

Alte complicatii sunt:

  • miopia severa;
  • strabismul;
  • glaucomul;
  • dezlipirea de retina;
  • ambliopia.

Pentru prevenirea complicatiilor, se recomanda ca nou-nascutii sa fie supusi unui examen oftalmologic imediat dupa nastere. De asemenea, este important ca masurile terapeutice sa se initieze cat mai rapid dupa diagnosticare, in cel mult trei zile ulterior depistarii bolii.

Cunosti cazuri de nou-nascuti care au suferit de retinopatie de prematuritate? Cum a fost descoperita afectiunea si cum a evoluat starea copilului dupa tratament? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre