Pavorul nocturn (teroarea nocturna) la copii

/ / Modificat: 2013-08-06
Pavorul nocturn (teroarea nocturna) la copii

art_somn_dimineataPavorul nocturn este acelasi lucru cu teroarea nocturna si reprezinta o problema frecventa printre copiii cu varste intre 3 si 8 ani. Acesta se caracterizeaza prin intreruperea brusca a somnului si trezirea intr-o stare de panica si agitatie. Teroarea nocturna este diferita de cosmarurile clasice, pentru ca apar in faze diferite ale unui ciclu normal de somn si se manifesta diferit.

Pavorul nocturn favorizeaza sexul masculin si desi este frecvent intre 3 si 8 ani, se pare ca varstele de varf maxim in care apare se incadreaza intre 3 si 5 ani. Insa pot aparea si la preadolescenti, fete si chiar adulti. Ele apar in prima parte a noptii, dureaza aproximativ 10-20 de minute, apoi copilul poate adormi la loc.

Cand apare si care sunt cauzele?

Pavorul nocturn apare la putin timp dupa ce copilul a adormit. Majoritatea cazurilor se inregistreaza la o perioada de aproximativ 90 de minute dupa culcare, in faza de somn NREM (non-REM).

Ciclul normal de somn implica mai multe faze: de la cele superficiale (de amorteala a somnului) pana la cele profunde, adanci. Somnul din timpul noptii este impartit in faze REM si NREM de somn. In timpul fazei REM ochii se misca repede si visele sunt agitate si vibrante.

copil_cosmaruriPavorul apare in stagiile 3 si 4 ale somnului, cele profunde, de somn adanc. Pavorul apare in faza NREM, iar cosmarurile in ciclul REM. Teroarea este frecventa la scurt timp dupa adormire, pe cand cosmarurile apar mai ales spre dimineata.

Cauzele exacte ale pavorului nocturn nu sunt cunoscute. Specialistii cred ca teroarea apare atunci cand copilul este foarte stresat sau traumatizat emotional. Altii sustin ca pavorul nocturn poate fi ereditar si ca poate fi transmis din generatie in generatie.

Care sunt simptomele?

Simptomele pavorului nocturn variaza de la un copil la altul. Insa cele mai frecvente manifestari ale acestei tulburari de somn sunt:

  • teama constanta sau stare de teroare care apare pe timp de noapte;
  • transpiratia;
  • strigate puternice;
  • incapacitate de a explica ce s-a intamplat;
  • trezire brusca din somn;
  • imposibilitatea de a fi trezit imediat si pe deplin;
  • stare de confuzie;
  • dificultate in a se calma;
  • incapacitatea de a-si aduce aminte a doua zi de ce s-a intamplat cu o seara inainte.

Care este tratamentul pavorului nocturn?

tulburari_somn_copiiIn cele mai multe cazuri simpla linistire si incercare de calmare a copilului sunt cele mai bune tratamente pentru aceasta problema. Copiii sunt foarte inspaimantati, de aceea este important ca in prima faza sa il iei in brate si sa il asiguri ca totul este bine, ca acum este in siguranta si ca nimic nu i se va intampla.

In cazul in care teroarea nocturna afecteaza grav calitatea vietii se poate apela si la psihoterapie sau consiliere psihologica. Uneori, pavorul nocturn poate fi un simptom al unei probleme de ordin psihologic.

Tot in cazuri severe se apeleaza si la tratament medicamentos. Acestea au rolul de a ameliora simptomatologia si de a reduce aparitia episoadelor de teroare, insa nu trateaza in totalitate problema. Se poate prescrie Diazepam sau Valium care se administreaza inainte de culcare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tulburari somn copii Cosmaruri Somnul copiilor Somn agitat

Articole recomandate

Citeste si despre