Dr. Mihai Craiu, avertisment legat de inmultirea cazurilor de sindrom mana-picior-gura. Ce sa nu dai niciodata copilul

/ / Modificat: 2022-06-28
Dr. Mihai Craiu, avertisment legat de inmultirea cazurilor de sindrom mana-picior-gura. Ce sa nu dai niciodata copilul

Vara este anotimpul propice pentru propagarea mai rapida a unor virusuri, care duc la aparitia unor epidemii, mai ales in comunitatile de copii. Sunt virusuri foarte contagioase si este suficient sa apara un caz pentru ca mai multi copii sa se imbolnaveasca. Una dintre afectiunile comune in timpul verii, in randul copiilor, este boala mana-picior-gura. In camerele de garda ale spitalelor pentru copii apar zilnic cazuri de copii care au aceasta afectiune extrem de contagioasa. Cunoscutul medic Mihai Craiu trage un semnal de alarma pentru parinti si a dat detalii despre cum se manifesta afectiunea, dar si despre ce tratament nu ar trebui administrat niciodata celor mici.

Potrivit medicului pediatru, boala mana-picior-gura este provocata de enterovirusuri: coxsackie A16, A6 și enterovirus 71. Afectiunea apare mai ales in sezonul cald si se manifesta la copii de toate varstele, insa este cel mai frecvent intalnita la prescolarii care merg in colectivitate. Se poate transmite foarte usor, inclusiv prin tuse si stranut, mai ales ca micutii se joaca, interactioneaza si stau foarte aproape unii de altii.

Care sunt primele semne ale bolii

Afectiunea mana-picior-gura debuteaza ca orice viroza, cu temperatura si rosu in gat, dupa care apar primele ulceratii, mai intai la nivelul cavitatii bucale, apoi pe maini si pe picioare.

„Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucala, pe limba, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase si duc la sialoree (curge saliva din gura), fapt ce creste riscul de contagiune in cresa/gradinita. Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu. Eruptia tipica pe maini si picioare apare dupa ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete rosii (macule), unele vezicule (ca niste perlute mici, cat boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori eruptia este si pe membre sau pe corp, dar aproape in toate cazurile e localizata pe palme, plante si in gura, de unde si numele bolii”, a scris medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook.

Ce sa nu le dati niciodata copiilor cand au aceasta boala

Medicul pediatru a explicat si care este schema clasica de tratament pentru sindromul mana-picior-gura. La fel ca in cazul oricarei afectiuni virale, ea va trece de la sine in cele din urma, insa poate fi nevoie de medicamente care sa trateze simptomele, nu cauza. In zilele in care copilul este febril, se pot administra antitermice. De asemenea, pentru eruptiile din gura se pot folosi spray-uri si solutii bucale care ajuta la vindecarea ulceratiilor si le fac mai putin dureroase, astfel incat copilul sa nu simta disconfort si sa se poata hrani corespunzator.

Pediatrul Mihai Craiu a explicat ca in niciun caz nu trebuie administrate antibiotice atunci cand copilul sufera de boala mana-picior-gura:

„De obicei copiii pot fi tratati acasa cu antitermice (paracetamol si/sau ibuprofen), solutie/gel de afte bucale si multe lichide. FARA ANTIBIOTICE!!! Dupa vindecare se poate observa descuamarea pielii si rareori si caderea unghiilor (onichomadesis). Pana la urma boala trece singura... Va rog sa nu utilizati antibiotice si nici sa duceti in spatii comune copilul timp de o saptamana.”, a mai transmis medicul, prin intermediul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, acolo unde ofera parintilor sfaturi legate de sanatatea celor mici.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cazuri copii Boli copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre