Super-alimente pentru copilul tau

/ / Modificat: 2011-03-25
Super-alimente pentru copilul tau

Cele 20 de super-alimente pe care vi le propunem au fost recunoscute de oamenii de stiinta ca avand proprietati de prevenire ale anumitor boli. O buna alimentatie contribuie la reducerea frecventei bolilor.

Se estimeaza ca anumite componente pe care le contin alimentele joaca un rol de prevenire. In mod normal, se naste urmatoarea intrebare: de ce nu ne-am putea procura suplimente alimentare in capsule continand aceste componente miraculoase? Pentru motivul foarte simplu ca nu putem fi siguri suta la suta de existenta unei relatii intre nutrienti si reducerea bolilor.

S-ar parea ca aceste substante sa nu nu poata actiona decat in contact unele cu altele, in functie de anumite cantitati precise si specifice fiecarui aliment. Cum s-ar putea reproduce niste substante atat de complexe? Astazi, cel putin, acest lucru este imposibil. Asa ca singur, cosuletul dumneavoastra de la piata poate contine toate aceste minunatii atat de necesare sanatatii!  

Cele mai bune 20 de alimente pentru sanatatea ta si a copilului tau

1. Bananele - sursa de potasiu si vitamina B6.

2. Brocolli - contin beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier, calciu si o substanta numita sulforafan.

3. Pepene galben - sursa de beta-caroten si vitamina C.

4. Tarate - bogate in fibre.

5. Spanac - sursa de calciu, vitamina B, ribloflavina, beta-caroten, fier, acid folic.

6. Germeni de grau - sursa de vitamina E.

7. Seminte de dovleac - fibre, fier, zinc, magneziu si cupru.

8. Seminte de floarea-soarelui - vitamina E.

9. Ulei de masline - grasimi nesaturate.

10. Lapte - calciu si vitamina D.

11. Legume - sursa de fier, zinc, magneziu, cupru, acid folic si fibre.

12. Portocala - vitamina C.

13. Paine din grau integral - fier, vitamine B1, B2, B3, B6, E, acid folic, cupru, vitaminele C si B6.

14. Peste - sursa de acizi grasi omega 3 si de seleniu, care este un antioxidant.

15. Lapte praf cu procent scazut in grasimi - calciu si vitamina D.

16. Pui - bogat in proteine si sarac in grasimi (fara piele).

17. Orez brun - singurul orez care contine vitamina E.

18. Orea salbatic - cel mai mare procent de zinc, magneziu si vitamina B6.

19. Tarate de ovaz - contin fibre solubile care ajuta la controlul zaharului din sange.

20. Iaurt - eficace in prevenirea si tratarea diareei.

Asa cum ati putut constata, aceste 20 de alimente provin din surse variate si ne ofera un alt motiv temeinic pentru diversificarea alimentatiei. Fructele si legumele furnizeaza in special fibre, dar si substante minerale si vitamine, dintre care unele au proprietati antioxidante. Aceasta inseamna ca au puterea de a preveni cancerul si de a intari sistemul imunitar. Brocolli, in special, are aceasta particularitate prin continutul de sulforafan, o substanta care stimuleaza producerea de enzime care protejeaza impotriva cancerului.

Acum veti afla mai multe despre componentele unora din aceste alimente:

Fibrele alimentare

Fibrele alimentare se impart in doua categorii: insolubile si solubile. Fibrele insolubile ne sunt furnizate de fructe, legume, seminte si leguminoase si au drept particularitate ca se umfla in apa. In acest fel ele maresc volumul scaunului, faciliteaza tranzitul intestinal, si se pare ca au si capacitatea de a dilua substantele cancerigene, ajutand la eliminarea lor din corp! Fibrele solubile, prezente in taratele de ovaz (fulgi de ovaz), anumite fructe si leguminoase, ajuta la un control mai bun al nivelului de zahar in sange si la reducerea colesterolului.  

Pestele

Potrivit opiniei cercetatorilor de la Institutul de Nutritie din Franta persoanele care consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana reduc riscurile unor eventuale probleme cardiovasculare. De ce? Pur si simplu pentru ca pestele contine acizi grasi Omega3 care contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor in sange, la scaderea tensiunii arteriale si a anumitor grasimi din sange (scade mult colesterolul). Pestele gras, cum ar fi somonul si macroul, contine mai mult omega 3 decat pestele slab (morun, limba de mare, ton). Nu trebuie sa va fie frica sa mancati peste gras, deoarece pestele gras va fi intodeauna mai slab decat orice carne.

Uleiul

Nici uleiul de masline nu trebuie neglijat. Acizii grasi monosaturati pe care ii contine acesta reduc atat colesterolul total, cat si colesterolul LDL. Nu este cazul uleiului polisaturat care scade nivelul colesterolului H.D.L. Totusi nu conteaza atat de mult soiul de ulei, deoarece acesta este oricum compus suta la suta din grasimi, furnizand 125 de calorii la 15 ml (o lingura).

Consumul crescut de ulei ingrasa, iar obezitatea este iarasi un alt factor de risc din ce in ce mai frecvent la copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului mic Alimente fier copii Alimentatie scolari Diversificare

Articole recomandate

Citeste si despre