Reteta pas cu pas a lui Chef Catalin Scarlatescu pentru cozonac

/ / Modificat: 2025-04-16
Reteta pas cu pas a lui Chef Catalin Scarlatescu pentru cozonac

Pastele este un moment special al anului, iar masa de sarbatoare nu ar fi completa fara traditionalul cozonac. Desigur, retetele pot varia de la o familie la alta, dar ce-ar fi sa incercati reteta speciala a lui Chef Catalin Scarlatescu pentru un cozonac pufos si aromat care va impresiona toti invitatii? Cu umplutura de nuca, rahat, ciocolata si un strop de vanilie, acest cozonac va deveni cu siguranta o traditie in familia voastra!

In continuare, iti vom prezenta ingredientele si pasii necesari pentru a prepara acest cozonac delicios si pufos.

Ingrediente pentru cozonac pufos:

  • 1 kg faina

  • 450 ml lapte

  • 200 g rahat

  • 500 g nuca macinata

  • 250 g zahar

  • 1 pastaie vanilie

  • 300 g unt

  • 150 g ciocolata

  • 30 g portocala confiata

  • 30 g coaja de lamaie rasa

  • 5 oua proaspete

  • 60 g drojdie

Cum se prepara cozonacul pufos al lui Chef Catalin Scarlatescu

Pasul 1: Pregatirea maielei

Primul pas in prepararea acestui cozonac este sa activam drojdia. Intr-un bol inalt, amesteca 60 g drojdie cu 100 ml lapte. Adauga 3 linguri de faina si 1 lingurita de zahar. Amesteca pana cand obtii o compozitie omogena si lasa maiaua sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora, in functie de temperatura camerei).

Pasul 2: Pregatirea aluatului

Intr-o oala pe foc, incalzeste laptele ramas si zaharul, amestecand pana cand zaharul se topeste. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, adauga pastia de vanilie si lasa amestecul sa se raceasca usor. Intr-un alt bol, bate galbenusurile cu un praf de sare si adauga faina treptat. Adauga apoi laptele cald cu zaharul topit si maiaua activata. Amesteca pana cand ingredientele sunt bine incorporate.

Adauga untul topit si amesteca din nou pana cand compozitia devine omogena. Acum este momentul sa adaugi portocala confiata si coaja rasa de lamaie, care vor adauga un plus de aroma aluatului. Lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza volumul.

Pasul 3: Pregatirea umpluturii

In timp ce aluatul creste, poti pregati umplutura. Intr-un vas, topeste ciocolata si amesteca-o cu nucile macinate si rahatul taiat cuburi mici. Amesteca bine pentru a obtine o compozitie omogena, care va da cozonacului o umplutura delicioasa si aromata.

Pasul 4: Formarea cozonacului

Dupa ce aluatul a crescut, intinde-l pe o suprafata tapetata cu faina si pune umplutura de ciocolata, nuca si rahat. Raspandeste uniform umplutura pe aluat, apoi ruleaza-l si taie-l pe lungime. Asaza bucatele de aluat impletite intr-o tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu faina.

Pasul 5: Coacerea cozonacului

Unge cozonacul cu ou batut si presara zahar pe deasupra. Lasa-l sa mai creasca in tava timp de aproximativ doua ore, pentru a obtine o textura pufoasa. Inainte de a-l pune la cuptor, preincalzeste cuptorul la 160°C. Coace cozonacul timp de 45 de minute, iar pentru o crusta mai crocanta, reduce temperatura la 140°C in ultimele 10 minute.

Pasul 6: Savurarea cozonacului

Cand este gata, lasa cozonacul sa se raceasca putin inainte de a-l taia. Poti presara zahar pudra pe deasupra pentru un plus de dulceață si decor. Serveste-l alaturi de familia ta si bucura-te de gustul delicios si textura pufoasa, perfecta pentru Sarbatori.

Sfaturi pentru un cozonac perfect:

  1. Temperatura ingredientelor: Asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei inainte de a incepe prepararea cozonacului. Acest lucru ajuta la o mai buna incorporare a ingredientelor si la obtinerea unui aluat pufos.

  2. Loc cald pentru dospire: Pentru ca aluatul sa creasca corespunzator, asigura-te ca locul unde il lasi sa dospeasca este cald si fara curenti de aer.

  3. Urmareste cu atentie timpul de coacere: Fiecare cuptor este diferit, asa ca monitorizeaza cozonacul pentru a evita arderea acestuia.

Aceasta reteta de cozonac pufos este usor de realizat si garantat va impresiona pe toti cei care vor savura desertul. Cu siguranta, va deveni o reteta preferata in familia ta pentru fiecare sarbatoare!

Pofta buna si sa aveti Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

 

Sursa: observatornews.ro

Taguri Retete cozonaci

Articole recomandate

Citeste si despre