Reteta cozonacului pufos de Craciun si traditia lui veche

/ / Modificat: 2025-12-23
Reteta cozonacului pufos de Craciun si traditia lui veche

Cozonacul este mai mult decat un desert. In traditia romaneasca, el este un simbol al sarbatorii, belsugului si bucuriei de a fi impreuna. De Craciun, cozonacul ocupa un loc central pe masa, iar pregatirea lui este un ritual respectat cu sfintenie in multe familii.

Traditia cozonacului de Craciun

Cozonacul se prepara in mod traditional:

  • de Craciun si de Paste

  • in ajun sau cu o zi inainte de sarbatoare

  • intr-o atmosfera linistita, fara cearta

In satele romanesti se spunea ca:

  • daca aluatul creste frumos, anul va fi bun

  • daca gospodina se supara, cozonacul nu va iesi

  • mirosul de cozonac aduce noroc si pace in casa

Cozonacul simbolizeaza belsugul, generozitatea si ospitalitatea.

Reteta traditionala de cozonac pufos cu framantare

Ingrediente:

  • 1 kg faina alba de calitate

  • 50 g drojdie proaspata

  • 500 ml lapte gras

  • 5 galbenusuri

  • 250 g zahar

  • 200 g unt gras

  • 2 plicuri zahar vanilat

  • coaja rasa de lamaie si portocala

  • 1 lingurita sare

  • optional: rom, stafide, nuca, cacao pentru umplutura

Pregatirea aluatului – pas cu pas

1. Maielea

Dizolva drojdia in putin lapte caldut cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasa la crescut 10–15 minute.

2. Aluatul

  • Cerne faina intr-un vas mare.

  • Adauga galbenusurile frecate cu sare.

  • Incorporeaza zaharul, aromele si maiaua.

  • Toarna treptat laptele caldut.

Secretul framantarii cozonacului

Framantarea este cheia unui cozonac pufos.

Reguli esentiale:

  • framanta minimum 30–40 de minute

  • aluatul trebuie sa devina elastic si lucios

  • adauga untul topit treptat, nu dintr-o data

  • framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini

De ce este importanta framantarea:

  • dezvolta glutenul

  • incorporeaza aer

  • da textura pufoasa si fibrele specifice cozonacului

Un test simplu: daca aluatul se intinde subtire fara sa se rupa, este framantat suficient.

Dospirea corecta

  • Acopera aluatul si lasa-l la crescut 1,5–2 ore.

  • Temperatura ideala este de 24–26°C.

  • Evita curentii de aer.

Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.

Umplerea si coacerea

  • Imparte aluatul, intinde foile si adauga umplutura.

  • Ruleaza strans si impleteste, daca doresti.

  • Mai lasa cozonacii la crescut in tavi 30–40 de minute.

  • Coace la 170–180°C, 45–50 de minute.

Nu deschide cuptorul in primele 20 de minute.

Lucruri mai putin stiute despre cozonac

  • Faina trebuie sa fie calda, nu rece

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la aceeasi temperatura

  • Galbenusurile dau culoarea galbena intensa

  • Sarea se adauga peste galbenusuri, nu direct in drojdie

  • Cu cat framanti mai mult, cu atat cozonacul este mai pufos

In trecut, se spunea ca numarul de framantari influenteaza norocul familiei.

Greseala frecvente de evitat

  • lapte prea fierbinte (omoara drojdia)

  • prea multa faina (cozonac tare)

  • grabirea dospirii

  • taierea cozonacului fierbinte

Cozonacul se taie doar dupa ce s-a racit complet.

Servirea cozonacului de Craciun

Cozonacul se serveste:

  • simplu, alaturi de lapte sau ceai

  • in prima zi de Craciun

  • oferit musafirilor ca semn de ospitalitate

In multe familii, prima felie se rupe, nu se taie, ca simbol al belsugului.

Cozonacul de Craciun nu este doar un desert, ci o traditie vie. Framantarea, rabdarea si atentia sunt ingredientele invizibile care transforma o reteta simpla intr-un cozonac pufos, aromat si incarcat de semnificatie.

A face cozonac inseamna a pastra legatura cu generatiile dinainte si a aduce Craciunul cu adevarat in casa.

 

Foto: freepik.com

Taguri Retete cozonaci Cozonac

Articole recomandate

Citeste si despre