Inaltarea Domnului este o sarbatoare marcanta in calendarul crestin-ortodox, celebrata la 40 de zile dupa Paste.
In traditia romaneasca, ziua este considerata un moment de pomenire a mortilor, dar si de binecuvantare a roadelor pamantului. Mesele se astern cu bucate alese, iar gospodinele pregatesc retete cu o profunda incarcatura simbolica si culturala.
Mai jos, ti-am pregatit lista mancarurilor care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Inaltare, alaturi de retetele traditionale pentru fiecare preparat.
1. Cozonacul cu nuca si rahat
Cozonacul este legat de bucuria si speranta Invierii, iar la Inaltare este adus si la biserica, pentru a fi sfintit si impartit in amintirea celor plecati.
Ingrediente:
-
1 kg faina
-
400 ml lapte caldut
-
250 g zahar
-
200 g unt topit
-
5 oua
-
1 cub de drojdie proaspata (25 g)
-
coaja de lamaie, vanilie, esenta de rom
-
200 g nuca macinata
-
150 g rahat taiat cubulete
-
2 linguri cacao
Mod de preparare:
-
Drojdia se dizolva cu putin zahar si lapte cald.
-
Se adauga faina, ouale batute, zaharul, aromele si laptele cald, framantand bine.
-
Se incorporeaza untul topit treptat.
-
Se lasa la dospit 1-2 ore.
-
Aluatul se imparte, se intinde si se umple cu nuca, cacao si rahat.
-
Se ruleaza, se pune in tavi unse si se mai lasa la crescut 30 minute.
-
Se coace la 180°C timp de 45-50 minute.
2. Friptura de miel sau de pasare (pui/curcan)
Carnea este oferita in semn de multumire pentru sacrificiul Mantuitorului si pentru darurile pamantului.
Ingrediente:
-
1 pulpa de miel sau 1 pui intreg
-
4-5 catei de usturoi
-
sare, piper, cimbru, rozmarin
-
100 ml vin alb
-
3-4 linguri ulei
Mod de preparare:
-
Carnea se freaca cu condimente si usturoi zdrobit.
-
Se pune in tava, se stropeste cu ulei si vin.
-
Se acopera cu folie si se coace la 180°C timp de 1,5-2 ore.
-
Se scoate folia in ultimele 30 minute pentru rumenire.
3. Oua rosii – ultimele vopsite dupa Paste
Ouale rosii, simbol al vietii si al jertfei, se mai vopsesc si de Inaltare, in special pentru a fi duse la biserica impreuna cu cozonacul.
Cum se vopsesc natural:
-
Fierbe 10-12 oua in apa cu coji de ceapa rosie (pentru rosu) sau turmeric (pentru galben).
-
Adauga otet pentru fixarea culorii.
-
Lustrueste-le cu putin ulei dupa racire.
4. Paine de casa sau colaci
Colacii si painea se dau de pomana, fiind un simbol al unitatii si comuniunii.
Ingrediente:
-
1 kg faina
-
500 ml apa calda
-
25 g drojdie
-
1 lingurita sare
-
1 lingura zahar
Mod de preparare:
-
Se face maia din drojdie, apa calda, zahar si putina faina.
-
Se lasa la dospit 15-20 min, apoi se amesteca cu restul de faina si apa.
-
Se framanta 15-20 minute, se lasa la crescut 1 ora.
-
Se modeleaza colaci sau paini si se coc la 200°C timp de 30-40 minute.
5. Ciorba de legume sau bors de pui
O masa completa incepe cu o ciorba calda, un semn de ospitalitate si grija pentru cei vii, dar si pentru pomenirea celor plecati.
Ingrediente (bors de pui):
-
1 pui mic sau aripi/spate de pui
-
2 morcovi, 1 ceapa, 1 telina, 1 ardei gras
-
200 ml bors
-
leustean verde
-
sare, piper
Mod de preparare:
-
Fierbe puiul si spumueste.
-
Adauga legumele tocate.
-
La final, adauga borsul fiert separat, mai da un clocot si presara leusteanul.
6. Fructe proaspete si dulciuri de casa
In unele zone, fructele (mere, cirese, capsuni) sunt puse in cosuri si duse la biserica pentru binecuvantare.
Traditii si obiceiuri de Inaltare
-
Se spune ca sufletele celor morti, plecate la ceruri in Joia Mare, se inalta si ele acum.
-
Gospodinele impart colaci, oua rosii, fructe si cozonac „de sufletul celor adormiti”.
-
In unele regiuni, se pastreaza obiceiul de a merge cu ofrande la morminte, stropind mormintele cu vin si aprinzand lumanari.
Masa de Inaltare este mai mult decat un prilej de festin, este o forma de comuniune, de recunostinta si de pastrare a valorilor familiale si spirituale. Alege sa pregatesti mancaruri simple, dar cu semnificatie, care sa aduca liniste si bucurie in casa ta.
Foto: Freepik.com