Stollen: Retata celebrului desert german de Craciun

/ / Modificat: 2025-11-18
Stollen: Retata celebrului desert german de Craciun

Stollen este una dintre cele mai vechi si mai apreciate prajituri de Craciun din Europa. Originar din Germania, acest cozonac dens, bogat in fructe uscate, mirodenii si unt este o specialitate servita in perioada sarbatorilor inca din secolul al XV-lea. Aroma sa intensa si textura inconfundabila au transformat Stollen intr-un simbol culinar al Craciunului, apreciat astazi in toata lumea.

Mai jos gasesti reteta clasica, dar si alte variante populare, astfel incat sa alegi versiunea care ti se potriveste.

Reteta clasica de Stollen (Christstollen)

Ingrediente:

  • 500 g faina

  • 200 g unt moale

  • 100 g zahar

  • 200 ml lapte caldut

  • 1 cub drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)

  • 250 g stafide

  • 100 g coaja confiata de lamaie si portocala

  • 100 g migdale tocate

  • 1 lingurita esenta de vanilie

  • 1 lingurita scortisoara

  • 1 praf de sare

  • Unt topit pentru uns

  • Zahar pudra pentru exterior

Mod de preparare:

  1. Activeaza drojdia: amesteca laptele caldut cu putin zahar si drojdia. Lasa 10 minute.

  2. Pregateste aluatul: pune faina, zaharul, untul moale, sare, vanilie si scortisoara intr-un bol. Adauga drojdia activata si framanta pana obtii un aluat elastic.

  3. Incorporeaza fructele: adauga stafidele, migdalele si coaja confiata. Framanta usor.

  4. Lasa aluatul la dospit timp de 1 ora, intr-un loc cald.

  5. Modeleaza Stollenul: aplatizeaza aluatul si pliaza-l intr-o parte, obtinand forma specifica.

  6. Coace 40–50 de minute la 180°C.

  7. Finalizeaza: unge imediat cu unt topit si presara abundant zahar pudra. Aceasta crusta protejeaza prajitura si ii intensifica aroma.

Secretul Stollenului autentic:

Stollenul se lasa la maturat 1–2 saptamani, bine impachetat in folie, intr-un loc racoros. Aroma se imbogateste spectaculos.

Alte variante celebre de Stollen

1. Dresdner Christstollen – varianta oficiala si cea mai renumita

Este versiunea traditionala din Dresda, protejata prin certificare. Contine obligatoriu unt, stafide si migdale, iar coaja de citrice confiate trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Este considerat „standardul de aur” al Stollenului.

2. Marzipanstollen – Stollen cu miez de martipan

O varianta extrem de populara, mai dulce si mai aromata. In interior se pune un rulou de martipan, care ramane cremos dupa coacere. Este preferata iubitorilor de deserturi bogate.

3. Butterstollen – Stollen cu mult unt

Versiunea foarte fina si delicata, unde cantitatea de unt este mult mai mare decat in reteta clasica. Este moale, parfumat si mai putin dens.

4. Quarkstollen – Stollen cu branza de vaci (quark)

O varianta mai moderna si mai usoara, datorita consistentei pufoase oferite de branza de vaci. Nu necesita maturare indelungata si poate fi consumat imediat.

5. Mandelstollen – Stollen cu migdale

Pentru pasionatii de nuci, aceasta varianta contine o cantitate mare de migdale tocate, uneori chiar si un strat de martipan cu migdale in interior.

6. Mohnstollen – Stollen cu mac

Umplut cu pasta de mac indulcita, aceasta versiune este inspirata din traditiile est-europene. Este mai umed, aromat si se potriveste celor care prefera deserturile mai putin dulci.

Sfaturi pentru un Stollen perfect

  • Foloseste unt gras si ingrediente de calitate.

  • Lasa-l sa se maturizeze cateva zile pentru aroma autentica.

  • Pastreaza-l in folie de aluminiu sau intr-o cutie metalica.

  • Pentru un plus de savoare, poti inmuia stafidele in rom sau coniac inainte de incorporare.

Stollenul este mult mai mult decat o prajitura: este o traditie, o poveste si un simbol al Craciunului german. Indiferent daca alegi reteta clasica sau una dintre variantele moderne, acest desert aduce intotdeauna un parfum festiv si o atmosfera calda in casa.

 

foto: freepik.com

Taguri Retete cozonaci Cozonac

Articole recomandate

Citeste si despre