Daca esti in cautarea unei retete delicioase si usor de preparat pentru cozonac, Chef Florin Dumitrescu vine cu o varianta care iti va impresiona familia si prietenii. Acest cozonac pufos, aromat si cu o umplutura savuroasa de nuca, portocale, scortisoara si cuisoare, este o alternativa perfecta la retetele clasice.
Ingrediente necesare pentru cozonacul lui Chef Florin Dumitrescu:
-
500 g faina
-
2 oua
-
20 g drojdie proaspata
-
150 ml lapte
-
100 ml apa
-
400 g miez de nuca
-
coaja de la 1 portocala
-
100-150 g zahar brun
-
200 g unt
-
1 lingurita scortisoara
-
2 cuisoare
5 Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru un cozonac pufos
1. Prepararea aluatului
Incepe prin a amesteca faina cu untul pana cand compozitia capata un aspect nisipos.
Separat, in lapte caldut adauga drojdia, un galbenus de ou si o lingura de zahar brun. Amesteca bine pana cand drojdia se dizolva complet.
2. Omogenizarea aluatului
Combina cele doua compozitii – faina cu unt si amestecul de lapte cu drojdie. Nu framanata aluatul prea mult, ci doar pana la omogenizare. Dupa ce ai terminat, pune aluatul la frigider pentru 20 de minute.
3. Pregatirea umpluturii
Pune apa impreuna cu restul de zahar brun la fiert, amestecand usor. Intre timp, marunteste miezul de nuca impreuna cu cele doua cuisoare, avand grija sa nu faci unt din ele.
Adauga nuca in siropul cald, apoi incorporeaza scortisoara si coaja rasa de portocala. Amesteca bine pentru o aroma intensa si echilibrata.
4. Montarea cozonacului
Scoate aluatul de la frigider si intinde-l intr-o foaie subtire. Pune deasupra umplutura cu nuca, apoi inchide capetele foii si ruleaza strans.
Rulada astfel obtinuta se pune din nou la rece pentru 30 de minute.
5. Coacerea cozonacului
Inainte de a baga cozonacul la cuptor, unge-l cu ou batut si inteapa-l din loc in loc pentru ca aburul sa poata iesi si sa se coaca bine si interiorul.
Preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius si coace cozonacul timp de 40-45 de minute, pana capata o culoare aurie apetisanta.
Sfaturi de la Chef Florin Dumitrescu
-
Nu framanata prea mult aluatul pentru a ramane pufos.
-
Foloseste zahar brun pentru o aroma mai bogata si o culoare frumoasa a cozonacului.
-
Nu folosi rahat in umplutura – aroma intensa a nucii cu scortisoara si portocala este suficienta.
-
Ai rabdare cu timpul de odihna al aluatului la frigider – ajuta la o textura mai buna.
Reteta de cozonac a lui Florin Dumitrescu este usor de preparat si garantat va deveni favorita familiei tale in perioada sarbatorilor sau oricand iti doresti un desert pufos si aromat.
Umplutura bogata si echilibrata in arome transforma acest cozonac intr-un adevarat rasfat culinar. Urmeaza pasii simpli si bucura-te de un cozonac ca la carte!
Sursa: a1.ro