Daca ai copilarit la tara sau ai avut bunici care traiau in apropierea unei ape curgatoare, probabil iti amintesti gustul unic al castravetilor murati in apa sarata de rau. Aceasta metoda traditionala, pastrata din generatie in generatie, folosea resurse naturale, era fara conservanti si dadea un gust aparte muraturilor, acrisor, sarat si perfect echilibrat.
Ce face aceasta reteta atat de speciala?
-
Nu se foloseste otet, zahar sau conservanti chimici
-
Fermentatia este naturala, pe baza de sare si bacterii lactice benefice
-
Gustul este mai fin si mai autentic decat cel al muraturilor moderne
-
Castravetii raman crocanti si aromati mult timp
-
Apa sarata de rau este deja echilibrata mineral si biologic, ideala pentru fermentare
Ingrediente necesare
-
Castraveti proaspeti, mici si tari (de gradina, nu din comert supramaturati)
-
Apa sarata de rau (explicam mai jos de unde o poti lua)
-
Hrean (radacina curatata, taiata in fasii)
-
Frunze de visin, de telina si/sau vita-de-vie (pentru aroma si fermentatie)
-
Marar uscat (tulpina si floare, nu doar frunze)
-
Boabe de mustar si piper (optional)
-
Sare grunjoasa neiodata, doar daca ai nevoie sa completezi concentratia
Cum obtii apa sarata de rau?
Apa sarata de rau este o apa sarata naturala, nu din amestec cu sare adaugata, si se gaseste in anumite zone din Romania, in special acolo unde exista izvoare saline sau rauri ce trec prin pamanturi sarate.
Zone cunoscute:
-
Ocnele Mari (Valcea)
-
Ocna Sibiului
-
Slanic Moldova / Slanic Prahova
-
Praid (jud. Harghita)
-
Transilvania centrala – zone cu izvoare saline
Daca nu ai acces la apa sarata de rau, poti simula aceasta compozitie adaugand sare grunjoasa neiodata in apa de izvor sau filtrata (cam 30 g/l pentru fermentatie clasica).
Reteta pas cu pas – castraveti murati in apa sarata de rau
1. Spala bine castravetii
Alege doar castraveti tari, proaspeti, de dimensiuni apropiate. Spala-i in mai multe ape reci.
2. Pregateste borcanele
Spala borcanele cu apa calda si bicarbonat. Clateste bine. Nu steriliza, nu e nevoie pentru fermentatie naturala.
3. Aseaza condimentele
La baza borcanului pune hrean, frunze de visin si telina, tije de marar si, daca vrei, cateva boabe de mustar si piper.
4. Aseaza castravetii vertical
Umple borcanul cat mai compact, dar fara sa-i strivesti.
5. Toarna apa sarata de rau
Toarna pana acoperi toti castravetii. Pune o greutate (o piatra curata, o farfurioara de plastic) deasupra, pentru a-i mentine sub lichid.
6. Lasa la fermentat
Pune borcanele intr-un loc racoros, dar nu rece (cam 18–22°C). In 5–7 zile, procesul de fermentare incepe. Nu inchide etans capacul – poti folosi un tifon sau capac pus lejer.
7. Gust si pastrare
Castravetii sunt gata dupa 10–14 zile, in functie de temperatura. Pastreaza-i la rece (camara sau frigider). Gustul devine tot mai intens pe masura ce trece timpul.
Sfaturi din batrani
-
Frunzele de visin si hreanul ajuta la pastrarea crocantului
-
Nu folosi sare iodata – incetineste sau impiedica fermentatia
-
Nu spala castravetii cu detergent – distrugi bacteriile benefice de pe coaja
-
Poti adauga un castravete fermentat de anul trecut pentru a „porni” fermentatia mai repede
De ce merita sa incerci aceasta reteta?
✔ Gust autentic, din copilarie
✔ Metoda 100% naturala, fara conservanti
✔ Ideal pentru familii – copiii adora castravetii crocanti
✔ O reteta veche care merita transmisa mai departe
Castravetii murati in apa sarata de rau nu sunt doar o reteta, ci o poveste despre traditie, simplitate si gust autentic. Intr-o lume plina de solutii rapide si industriale, e reconfortant sa ne intoarcem la metodele pe care le foloseau bunicii – cu rabdare, ingrediente naturale si respect pentru sezon.
Daca ai ocazia sa gasesti apa sarata naturala, incearca aceasta reteta – si transforma borcanul cu castraveti intr-o mostenire de familie.
Foto: freepik.com