Muraturi pentru iarna: castraveti in otet sau saramura? Recomandari pentru copii

/ / Modificat: 2025-10-18
Muraturi pentru iarna: castraveti in otet sau saramura? Recomandari pentru copii

Toamna este sezonul in care ne pregatim camara pentru iarna: conserve, gemuri, si – bineinteles – muraturi. Printre cele mai iubite muraturi de familie se numara castravetii: crocanti, usor acrisori si nelipsiti de langa o mancare gatita.

Dar cand vine vorba despre copii, apare intrebarea:
Care varianta e mai sanatoasa – castravetii in otet sau cei in saramura?
Ce trebuie sa stim cand punem muraturi pentru cei mici?

Hai sa vedem ce spun nutritionistii si sa iti oferim doua retete simple si curate, fara conservanti artificiali.

Castraveti in otet – reteta rapida, fara conservanti

Castravetii in otet sunt preferati de multi pentru ca se pastreaza crocanti, se prepara repede si au un gust usor dulce-acrisor, care place inclusiv copiilor mai mari.

Ingrediente (pentru 3 borcane de 800 ml):

  • 1,5 kg castraveti cornichon (mici si fermi)

  • 750 ml otet de 9º (preferabil din vin)

  • 750 ml apa

  • 3 linguri rase de sare neiodata (pentru muraturi)

  • 3 linguri zahar brut (optional, dar reduce aciditatea)

  • 1 lingurita boabe de mustar

  • 1 lingurita boabe de piper

  • 1-2 foi de dafin

  • 3-4 catei de usturoi (optional)

  • crengute de marar uscat (sau seminte)

Mod de preparare:

  1. Spala bine castravetii si taie capetele.

  2. Sterilizeaza borcanele in cuptor sau in apa fierbinte.

  3. In fiecare borcan, pune: cateva boabe de piper, mustar, o bucata de usturoi si marar.

  4. Aseaza castravetii vertical, cat mai compact.

  5. Fierbe intr-o oala: apa, otetul, sarea, zaharul si foile de dafin. Lasa sa clocoteasca 2-3 minute.

  6. Toarna lichidul fierbinte peste castraveti, inchide borcanele si intoarce-le cu capacul in jos 10 minute.

  7. Lasa-le sa se raceasca incet, apoi depoziteaza-le in camara.

Pentru copii:

  • Se recomanda doar dupa varsta de 3-4 ani, in cantitati mici.

  • Alege otet natural, nu din alcool.

  • Evita variantele prea sarate, prea acide sau cu conservanti chimici.

Castraveti murati in saramura – reteta traditionala, mai sanatoasa

Muraturile in saramura sunt fermentate natural, nu conservate chimic – ceea ce le face mai sanatoase, inclusiv pentru flora intestinala a copiilor.

Ingrediente (pentru 1 borcan mare de 3 L):

  • 2 kg castraveti potriviti (nu prea grosi)

  • 1,5 L apa

  • 1 lingura plina de sare grunjoasa (fara iod) la 1 L de apa

  • 1 radacina de hrean taiata bastonase

  • 2-3 crengute de marar uscat

  • 1 ardei iute (optional, pentru aroma)

  • cateva boabe de piper

  • frunze de visin/soc (optional – mentin crocant castravetele)

Mod de preparare:

  1. Spala bine castravetii si taie-le varfurile.

  2. Fierbe apa cu sarea, apoi las-o sa se raceasca.

  3. Aseaza in borcan: marar, hrean, ardei, piper, frunze, apoi castravetii.

  4. Toarna saramura peste castraveti, astfel incat sa fie complet acoperiti.

  5. Pune o greutate deasupra (o piatra de muraturi sau o farfurie mica).

  6. Lasa borcanul 3-5 zile la temperatura camerei (acopera-l cu un prosop).

  7. Dupa ce incep sa se acreasca si saramura se tulbura, muta borcanul in camara sau la rece.

Pentru copii:

  • Se pot oferi dupa 2-3 ani, in cantitati mici si bine scurse.

  • Sunt mai usor de digerat si contin bacterii benefice (probiotice).

  • Nu sunt la fel de acide ca cei in otet, deci mai prietenoase cu stomacul.

Lucruri mai putin stiute despre muraturi

  • Muraturile fermentate (in saramura) sunt alimente vii, bogate in enzime si probiotice naturale.

  • Sarea iodata sau conservantii comerciali pot distruge bacteriile bune din muraturi.

  • Frunzele de visin sau de hrean nu sunt doar pentru aroma – mentin textura crocanta.

  • Muraturile cu zahar, conservanti sau otet din alcool sunt mai greu tolerate de stomacul copiilor si nu aduc beneficii nutritionale.

  • Nu toate muraturile sunt la fel – cele cumparate din comert pot contine aditivi, zahar si conservanti.

Ce pregatim pentru iarna cand avem copii mici?

Cand ai copii mici, este important sa:

  • Alegi retete simple, naturale, fara conservanti.

  • Reduci sarea si otetul excesiv.

  • Eviti muraturile prea picante, foarte acide sau combinatiile cu zahar.

  • Incepi cu portii mici, ocazional – nu in fiecare zi.

  • Fermentezi acasa – pentru ca stii exact ce ingrediente folosesti.

Muraturile pot fi o sursa buna de nutrienti si probiotice, dar trebuie introduse treptat si inteligent in alimentatia copilului.

Castravetii murati raman un preparat traditional iubit de toata familia. Daca vrei o varianta mai sanatoasa pentru copii, opteaza pentru cei in saramura (fermentati) – sunt mai usor de digerat si sustin sanatatea intestinala.

Pregatirea conservelor pentru iarna poate fi si un moment frumos in familie. Implica-i pe cei mici la spalatul castravetilor, aranjarea borcanelor si etichetare – vor fi mai tentati sa guste ce au „gatit” si ei.

 

Foto: freepik.com

Taguri Castraveti in otet Castraveti in saramura Castraveti murati

Articole recomandate

Citeste si despre