Varza a la Cluj

/ / Modificat: 2025-08-01
Varza a la Cluj

Varza a la Cluj este una dintre cele mai iubite retete traditionale romanesti, un fel de sarmale "deconstruite", coapte la cuptor, in straturi. Se prepara usor, este extrem de gustoasa si hranitoare, iar combinatia dintre varza murata, carne tocata si orez face din acest preparat o alegere perfecta pentru pranzurile in familie sau mesele festive. Reteta poate fi adaptata si pentru post, daca inlocuim carnea cu ciuperci si renuntam la smantana. Iata cum poti pregati pas cu pas o varza a la Cluj autentica si savuroasa.

Ingrediente:

Pentru stratul de varza:

  • 1,5 kg varza murata tocata fideluta

  • 400 g ceapa (3 cepe medii sau 2 mari)

  • 100 ml ulei de floarea soarelui

  • 2 lingurite cimbru uscat

  • 2 lingurite seminte de chimen

Pentru stratul de orez:

  • 300 g orez

  • 1 L apa rece

  • 1 lingurita sare

Pentru stratul de carne tocata:

  • 1 kg carne tocata (porc sau amestec porc-vita)

  • 400 g ceapa (3 cepe medii sau 2 mari)

  • sare (dupa gust si in functie de cat de sarata este varza)

  • 2 lingurite piper negru macinat

  • 2 lingurite boia dulce (sau iute, dupa preferinta)

In plus:

  • 100 ml ulei pentru uns forma de copt

  • optional: 500 ml suc de rosii sau bulion (in reteta traditionala nu se foloseste)

  • 500 g smantana groasa, acrisoara (minim 20% grasime)

Mod de preparare:

  1. Prepararea verzei:

    • Caleste ceapa in ulei pana devine aurie.

    • Adauga varza murata tocata si stoarsa, impreuna cu chimenul si cimbrul.

    • Gateste la foc mediu 20-30 minute, amestecand regulat, pana cand scade lichidul. Pune deoparte.

  2. Prepararea orezului:

    • Fierbe orezul in 1 litru de apa cu sare pana este aproape fiert (al dente).

    • Strecoara si lasa-l sa se racoreasca.

  3. Prepararea carnii:

    • Caleste ceapa in putin ulei.

    • Adauga carnea tocata si condimentele (sare, piper, boia).

    • Gateste pana scade lichidul si carnea este rumenita usor.

  4. Asamblarea in tava:

    • Unge o tava incapatoare cu ulei.

    • Pune un strat de varza, apoi un strat de orez, apoi carne.

    • Repeta straturile pana termini ingredientele, avand grija sa termini cu varza.

    • Optional, adauga sucul de rosii peste stratul final.

  5. Coacerea:

    • Acopera tava cu folie de aluminiu si coace la 180°C timp de 45-60 minute.

    • Scoate folia in ultimele 10-15 minute pentru a se rumeni.

  6. Servire:

    • Se serveste calda, cu smantana din belsug.

Taguri Varza Carne Smantana

Articole recomandate

Citeste si despre