Retetele traditionale romanesti au farmecul lor, mai ales cand sunt adaptate pentru a fi preparate in casa, cu ingrediente controlate si fara aditivi. Micii de casa, suculenti si aromati, pot deveni vedeta meselor in familie, mai ales atunci cand stii exact ce pui in ei. Aceasta reteta clasica, cu carne proaspata si condimente naturale, este ideala pentru weekenduri, sarbatori sau iesiri la gratar. In plus, poti implica si copiii in preparare – vor fi incantati sa formeze micii si sa participe la o activitate culinara alaturi de tine!
Ingrediente:
-
1 kg ceafa de vita
-
1 kg fleica de vita
-
1 kg pulpa de berbec / oaie
-
750 ml supa de oase
-
60 g usturoi
-
15 g bicarbonat de sodiu
-
cimbru (dupa gust)
-
chimion (dupa gust)
-
coriandru (dupa gust)
-
ienibahar (dupa gust)
-
boia dulce (dupa gust)
-
sare celtica (dupa gust)
Mod de preparare:
-
Tocarea carnii: Se taie carnea in bucati potrivite si se da prin masina de tocat de 2 ori, pentru o textura fina si uniforma.
-
Pregatirea usturoiului: Se curata usturoiul si se zdrobeste bine sau se da prin presa.
-
Amestecarea: Intr-un vas mare se pune carnea tocata, usturoiul, condimentele (cimbru, chimion, coriandru, ienibahar, boia dulce), sarea si bicarbonatul de sodiu.
-
Incorporarea supei: Se toarna treptat supa rece de oase, amestecand bine dupa fiecare adaos. Compozitia trebuie framantata cu mana sau cu un mixer cu carlig timp de 10-15 minute, pana devine lipicioasa si omogena.
-
Maturarea: Se acopera vasul si se lasa la frigider timp de 24-48 de ore, pentru a se intrepatrunde aromele.
-
Formarea micilor: Se formeaza mici cu mainile umezite sau cu ajutorul unui pos sau dispozitiv special, de dimensiunea dorita.
-
Gatirea: Se pot frige pe gratar, in tigaie grill sau in cuptor, intorcandu-i regulat pana se rumenesc frumos si raman suculenti la interior.
Sfaturi:
-
Supa trebuie sa fie rece, pentru ca pasta de mici sa aiba consistenta potrivita.
-
Nu sari peste etapa de maturare la rece – este cheia gustului autentic!
Pofta buna!
Sursa foto: freepik