Cand se baga varza la butoi – traditii, superstitii si secrete pentru o varza buna si crocanta

/ / Modificat: 2025-10-09
Cand se baga varza la butoi – traditii, superstitii si secrete pentru o varza buna si crocanta

Toamna aduce cu ea nu doar recoltele bogate, ci si o multime de traditii romanesti pastrate din generatie in generatie. Una dintre cele mai indragite este momentul in care se baga varza la butoi, o adevarata sarbatoare in gospodariile din toata tara. Conform traditiei, pentru ca varza murata sa iasa buna, crocanta si gustoasa, trebuie respectate anumite reguli si zile cu noroc.

Cand se baga varza la butoi

Traditia populara spune ca varza se pune la murat dupa Sfanta Parascheva (14 octombrie), cand temperaturile scad si legumele se pastreaza mai bine. Cel mai bun moment este in zilele cu luna in crestere, deoarece se crede ca varza va fermenta uniform si va ramane crocanta.

 Cele mai potrivite zile sunt considerate:

  • dupa 20 octombrie, cand incepe perioada rece,

  • pana la 1 noiembrie, inainte de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil,

  • sau in zilele de vineri sau sambata, pentru ca se spune ca „varza pusa in weekend iese cu pofta buna”.

Superstitii si credinte populare

In satele romanesti, femeile respecta cu strictete anumite superstitii pentru ca varza sa iasa buna si sa tina tot anul:

  • Nu se pune varza in zi de post negru sau marti, pentru ca se acreste prea tare.

  • Femeile nu trebuie sa fie suparate cand pregatesc varza, altfel se zice ca muratura va iesi „amara”.

  • In timpul pregatirii, nu se vorbeste urat si nu se injura, pentru ca „varza simte”.

  • La fundul butoiului se aseaza crengi de marar uscat, boabe de piper si hrean, pentru gust si pentru a preveni inmuierea verzelor.

  • Sarea trebuie sa fie mare, neiodata, caci doar asa varza se mureaza cum trebuie.

Secrete pentru o varza murata perfecta

  1. Alege varza potrivita – Caut-o pe cea de toamna, cu foi subtiri, albe si stranse.

  2. Saramura corecta – Se recomanda o lingura mare de sare la fiecare litru de apa.

  3. Temperatura potrivita – Butoiul trebuie tinut la loc racoros, ferit de soare, dar nu in frig.

  4. Intretinerea – Varza se vantura la 2-3 zile, adica se sufla aer prin furtun in saramura, pentru a evita alterarea.

Traditia varzei la butoi – un obicei care uneste familia

Pregatirea verzei murate nu este doar o activitate gospodareasca, ci un moment de comunitate si familie. Copiii ajuta la asezarea frunzelor, bunicii dau sfaturi, iar parintii se ocupa de „vanturatul” butoiului. Este o traditie care pastreaza legatura cu trecutul si care le arata celor mici importanta rabdarii, a muncii si a respectului pentru obiceiurile romanesti.

Pusul verzei la butoi ramane o traditie vie in satele si orasele din Romania. Respectarea zilelor bune, a regulilor si a superstitiilor stramosesti garanteaza nu doar o varza gustoasa, ci si o toamna plina de bucurie in familie.

Sursa foto: freepik

Taguri Varza Toamna

Articole recomandate

Citeste si despre