Merdenelele cu branza sunt una dintre acele gustari care ne intorc instant in vremurile copilariei. Fragede, usor crocante la exterior si cu o umplutura sarata, cremoasa, sunt perfecte pentru mic dejun, pachetul de scoala sau o gustare delicioasa in familie.
Ingrediente
Pentru aluat:
-
600 g faina
-
200 g unt
-
350 ml apa
-
10 ml otet
-
5 g sare
Pentru umplutura:
-
300 g branza telemea (preferabil maturata, bine scursa)
-
300 g branza dulce de vaci
Mod de preparare
-
Prepararea aluatului:
-
Pune faina intr-un bol mare, adauga sarea, otetul si apa, si framanta pana obtii un aluat neted si elastic.
-
Lasa aluatul sa se odihneasca 20 de minute, acoperit cu un prosop.
-
Intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, unge-l cu untul moale (pastrand putin pentru uns ulterior), impatureste-l in stil plic si lasa-l la frigider pentru 30 de minute. Repeta de 2-3 ori, pentru un aluat fraged si foietat.
-
-
Prepararea umpluturii:
-
Rade sau sfarama branza telemea si amestec-o cu branza dulce. Daca branza este prea moale, poti adauga o lingura de gris pentru consistenta.
-
-
Asamblare:
-
Intinde aluatul in foi subtiri si taie patrate de aproximativ 10x10 cm.
-
Pune o lingura de umplutura in mijlocul fiecarui patrat si impatureste-le in doua, lipind bine marginile.
-
Aseaza merdenelele in tava tapetata cu hartie de copt si unge-le cu putin unt topit sau ou batut pentru o crusta aurie.
-
-
Coacere:
-
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute sau pana devin frumos rumenite.
-
Merdenelele cu branza telemea sunt si mai bune calde, alaturi de un pahar de iaurt sau lapte batut. Pofta buna!
Sursa: www.jamilacuisine.ro
Sursa foto: freepik