Merdenele cu branza telemea – Gustul autentic al copilariei

/ / Modificat: 2025-04-27
Merdenele cu branza telemea – Gustul autentic al copilariei

Merdenelele cu branza sunt una dintre acele gustari care ne intorc instant in vremurile copilariei. Fragede, usor crocante la exterior si cu o umplutura sarata, cremoasa, sunt perfecte pentru mic dejun, pachetul de scoala sau o gustare delicioasa in familie.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 600 g faina

  • 200 g unt

  • 350 ml apa

  • 10 ml otet

  • 5 g sare

Pentru umplutura:

  • 300 g branza telemea (preferabil maturata, bine scursa)

  • 300 g branza dulce de vaci

Mod de preparare

  1. Prepararea aluatului:

    • Pune faina intr-un bol mare, adauga sarea, otetul si apa, si framanta pana obtii un aluat neted si elastic.

    • Lasa aluatul sa se odihneasca 20 de minute, acoperit cu un prosop.

    • Intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, unge-l cu untul moale (pastrand putin pentru uns ulterior), impatureste-l in stil plic si lasa-l la frigider pentru 30 de minute. Repeta de 2-3 ori, pentru un aluat fraged si foietat.

  2. Prepararea umpluturii:

    • Rade sau sfarama branza telemea si amestec-o cu branza dulce. Daca branza este prea moale, poti adauga o lingura de gris pentru consistenta.

  3. Asamblare:

    • Intinde aluatul in foi subtiri si taie patrate de aproximativ 10x10 cm.

    • Pune o lingura de umplutura in mijlocul fiecarui patrat si impatureste-le in doua, lipind bine marginile.

    • Aseaza merdenelele in tava tapetata cu hartie de copt si unge-le cu putin unt topit sau ou batut pentru o crusta aurie.

  4. Coacere:

    • Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute sau pana devin frumos rumenite.


Merdenelele cu branza telemea sunt si mai bune calde, alaturi de un pahar de iaurt sau lapte batut. Pofta buna!

Sursa: www.jamilacuisine.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Aperitive calde Branza

Articole recomandate

Citeste si despre